https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Vzorčni vrtovi na sejmu AGRA

Gornja Radgona, 25.08.2018 ob 16:00  

Osrednji sejemski vrt je delo Biotehniške šole Rakičan, ki že 31 let uspešno sodeluje s Kmetijsko-živilskim sejmom AGRA pri urejanju demonstracijskega vrta. Tukaj najdemo tudi tiste kmetijske rastline, ki so danes v opuščanju in imajo v prihodnje možnost pridobiti na večjem pomenu. Obiskovalcem je na ogled več kot 300 rastlin. Njihov namen je prikazati starejše sorte, ki dajejo kakovostni pridelek in na drugi strani novejše sorte. Poudarek je na ohranjanju avtohtonih sort in s tem tudi ohranitev biotske pestrosti. V nedeljo in v sredo bodo lahko obiskovalci uživali v pokušnji praženega krompirja iz sejemskega vrta.

 

Na vrtu se predstavljajo hibridi koruze, 30 sort krompirja, kapustnice (zelje, cvetača, brokoli, ohrovt, kitajski kapus …), solatnice (razne solate in radiči), stročnice (grah, bob, fižol leča, lupina ter soja), strniščne in prezimne dosevke (oljna oz. krmna redkev,  bela gorjušica, proso, ajda, repica, repa, kavla, krmni ohrovt, facelija, sudanska trava, sirek, trave, okrasne trave in TDM, alternativne poljščine (tobak, topinambur, sončnica, buča, miscantus, kvinoja …), začimbnice in dišavnice (šatraj, koper, janež, kumina, kurkuma, kava, cimet, navadna melisa, poprova ali črna meta, ameriški slamnik, kloščevec, navadna konopljika, česen, bazilika, pravi žajbelj, andska jagoda ali perujsko volčje jabolko), cvetlice (enoletnice, dvoletnice, trajnice) ter plevele.

PERMAKULTURNI VRT

V bližini hiške se je še posadila združba visokodebelnih avtohtonih sort jabolk in uredila njiva za prikaz ekološke pridelave hrane  na večjih površinah. Permakulturni vrt sedaj upravlja slovenska ekološka semenarna AMARANT po biodinamični metodi. Biodinamiki Pomurja pri tem sodelujejo z lokalnim permakulturnim načrtovalcem Tomislavom Gjerkešom. Sejemsko njivo Zeleni dragulji narave upravlja Inštitut za pivovarstvo in hmeljarstvo iz Žalca, slamnato hiško Društvo za permakulturo Slovenije. Slednji že tretjo leto zapored pripravljajo obsežen program drugačnih pristopov s številnimi delavnicami o naravni gradnji, regenerativnem kmetijstvu, ekološki pridelavi semen, sadjarstvu, vrtnarskem orodju ter permakulturi.

V nedeljo bo v ospredju regenerativno kmetijstvo. Kmetijstvo, kjer tla izboljšujemo ter hkrati dosegamo ekonomsko uspešnost kmetovanja. Predstavljena bo ohranitvena obdelava tal na velikih površinah in uspešni majhni kmetiji na področju zelenjadarstva in živinoreje. To so pristopi primerni za hribovite kmetije ter za mlade kmete, ki želijo več kot običajno.

Ponedeljek: Ta dan bo posvečen pridelavi semen. Od možnosti za pridelovalce, do medresorskega srečanja, do predstavitve aplikacije za izmenjavo semen.

Torek: Prikazane bodo letne rezi visokodebelnega sadovnjaka poleg hiške. Obiskovalci se bodo lahko udeležili delavnice, na kateri bodo vadili cepljenje z okulacijo in v razkol,  poglobljeno pa bodo predstavljene stare sorte slovenskih jabolk.

Sreda: To bo čas za Kung fu motiko, ali kako pravilno uporabljati ročno orodje, da si z delom ne povzročamo telesnih težav. Predstavljena  bodo v Sloveniji na novo razvita vrtnarska orodja.

Četrtek: Zadnji dan sejma bo na sporedu vrt brez prekopavanja ali kako uspešno spremeniti celoten koncept vrtnarjenja, da se izognemo težaškemu ter življenju v tleh neprijaznemu prekopavanju.Poleg zanimivih permakulturnih delavnic bodo ob slamnati hiške predstavljeni štirje osnovni tipi kompostiranja ter kompostno stranišče, domača pridelava ter uporaba biooglja, v poznih popoldanskih uricah pa bodo vsak dan brezplačne svetovalne urice permakulturnega načrtovanja. 

ZELENI DRAGULJ NARAVE

Na oglednem nasadu Zeleni dragulji narave, ki je plod sodelovanja Ekoci – civilne iniciative Slovenije, Društva za permakulturo Slovenije, IHPS Žalec in Pomurskega sejma, si bodo lahko obiskovalci sejma AGRA ogledali zanimive sonaravne rešitve za pridelavo hrane v času podnebnih sprememb. Poligon Zeleni dragulji narave pa daje letos še poseben poudarek in namenom uporabe lanu, 14 sortam  industrijske konoplje ter zdravilnim rastlinam.

Vse dni bodo na sporedu izmenjevalnice semen, predstavitve permakulture vetrne zaščite ter kapljičnega namakanja.

Nedelja: Ob 10.00 uri bo Inštitut za pivovarstvo in hmeljarstvo predstavljal, kako do znanja preko delovanje javne službe za zelišča in genske banke zdravilnih in aromatičnih rastlin ter hmelja. Ob 10.30 uri bodo pojasnili, kako zasaditi grede z zelišči za kulinariko, zdravje in medonosne rastline.

Ponedeljek: Ob 12.00 uri bodo predstavili, kakšen je vpliv zeolitov na preprečevanje izpiranja hranljivih snovi v podtalnico. Ob 13.00 uri bo društvo Ajda Štajerska predstavilo biodinamične preparate kot naravno pomoč rastlinam.

Torek: Ob 12.00 uri nasveti Montane za bogatenje tal z dragocenimi minerali in mikroorganizmi. Ob 13.00 bodo lahko obiskovalci spoznavali rastline, ki so si na vrtu dobri sosedje, Ajda Štajerska pa jih bo obdarovala tudi s semeni medovitih rastlin v podporo svetovnemu dnevu čebel. Ob 15.00 uri bo moč izvedeti, zakaj permakultura veleva, da  tla ne smejo biti gola.

Sreda: Ob 10.00 delavnico z zasaditvijo tematskih gred z zelišči. Ob 11.00 uri predstavitev starih poljščin, ki pomenijo samooskrbo v vseh letnih časih. Ob 13.00 uri bo predstavitev oroševanja proti pozebi. Ob 15.00 uri sledi prikaz Sovena, kako s konopljino zastirko pomagamo rastlinam.

Četrtek:Potekajo celodnevni vodeni ogledi s predstavitvami različnih sort lanu za tekstil, pomena zeolitov v ekologiji in pravilnega namakanja zemlje.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.