https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

FOTO: Priprava ozimnice že v polnem teku

 

Konec poletja na vrtu, njivi in sadovnjaku dozorijo številni sadeži, ki jih lahko ob pravilni shrambi oziroma skladiščenju uživamo tudi v zimskem času. Gospodinje v tem času hitijo z vlaganjem kumar, paprik, rdeče pese, feferonov, kuhajo paradižnikovo mezgo, delajo sokove, marmelade in številne druge stvari za ozimnico. Prilagamo nekaj tipičnih receptov. 


SRBSKA SOLATA

Korenje olupimo, operemo in kuhamo v vreli vodi nekje 15 minut ter nato ohlajenega naribamo na kolobarje. Kumare olupimo, operemo in prav tako naribamo na kolobarje. Papriko očistimo in jo naribamo, ravno tako naribamo tudi zelje in paradižnike, ki jih predhodno seveda operemo. V večjo posodo vlijemo kis, vodo, olje, sladkor in sol in dodamo vso zelenjavo. Kuhamo 20 minut. Še vroče naložimo v kozarce in jih dobro zapremo.

VLAGANJE STROČJEGA FIŽOLA

Fižol oberemo, očistimo, narežemo na poljubno dolžino ter operemo. V posodo nalijemo potrebno količino vode, dodamo sol, sladkor in vse skupaj zavremo. Nato zavre in v posodo dodamo še opran stročji fižol in posodo pokrijemo. Čez nekaj časa vse skupaj ponovno zavre in takrat zmanjšamo ogenj in pustimo na zmernem ognju vreti 25 minut. Po 25-ih minutah dolijemo še 1 dl vinskega kisa in zvišamo temperaturo ter počakamo, da zavre in nato temperaturo zmanjšamo. Kuhamo še 3-5 minut. Potem posodo odstavimo s štedilnika in fižol nadevamo v prazne kozarce za vlaganje, ki smo jih predhodno segreli. Kozarce s fižolom napolnimo skoraj do vrha in vanje vlijemo vodo, v kateri se je fižol kuhal, tako, da z vodo pokrijemo ves fižol.

PARADIŽNIKOVA MEZGA

Paradižnike najprej olupimo. Najlažje je to storiti tako, da paradižnike potopimo v vrelo vodo za minuto ali dve. Iz vrele vode ga nato damo v ledeno vodo. Z nožem naredimo zarezo v paradižnike in jih z lahkoto olupimo. Olupljene narežemo na kocke. Popražimo čebulo ter dodamo na kocke narezan paradižnik. Kuhamo 30 do 40 minut oziroma kolikor želimo imeti gosto mezgo. Vročo mezgo shranimo v kozarce za vlaganje. Napolnjene kozarce obrnemo narobe, da bo zamašek spodaj, jih pokrijemo z brisačo ali odejo in šele ko se ohladijo postavimo v shrambo. Tako si zagotovimo, da se pravkar narejena paradižnikova mezga ne bo pokvarila tekom zime. 

Zelenjavo za ozimnico lahko preprosto tudi damo v plastične vrečke in shranimo v zamrzovalnik. 

KOMPOTI ZA ZIMO

Za kompote lahko uporabimo katero koli sadje. Najboljši kompoti so iz sadja z manjšo vsebnostjo vode, to so: pozne sorte češenj, hrušk, marelic, sliv, breskev, kutine in višnje. Sadje operemo, obrišemo s čisto kuhinjsko krpo, nato pa ga razpolovimo (večje sadeže razrežemo na četrtine) in izkoščičimo (razen češenj in višenj). 

V vodi kuhamo sladkor in dišave približno 15 minut, izbrano sadje olupimo, razrežemo na krhlje in jih dodamo vodi, da se pokuhajo še 5 min. Sadje naložimo v kozarce in jih prelijemo s kompotom, zapremo in zavijemo v brisačo ter jih pustimo ohlajati čez noč.

VLOŽENE KUMARE

Kumare operemo in osušimo. V vsak kozarec damo 1 malo žličko kumarina in zložimo v kozarec. Kumarice z vročim kisom zalijemo in zapremo ter kozarce s kumarami obrnemo za 5 minut na glavo in jih pokrijemo z deko, da se počasi ohladijo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.