https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Med mladimi vedno več nasilja

5.9.2018  

Nasilje med vrstniki se pojavlja že od nekdaj. V takšni ali drugačni obliki smo se z njimi srečali že vsi, tako starši kot mladostniki. Čeprav je o vrstniškem nasilju mnogokrat bilo že veliko napisanega, lahko opazimo, da se to ne zmanjšuje. Zato je prav, da se o tem spregovori ponovno, še predno šolarji znova napolnijo šolske klopi.


Tako oblik, kot dejavnikov vrstniškega nasilja je zelo veliko. Lahko je fizično, psihično, posamezno ali skupinsko. Ko govorimo o nasilju med vrstniki, gre za različne oblike namernih agresivnih ravnanj, ki jih vrstnik ali skupina vrstnikov izvaja nad posameznim otrokom oziroma mladostnikom. To so lahko grde, neprijetne besede, ali pa učenec zaničuje, brca ali tepe drugega. Prav tako zaskrbljujoče je uničevanje oblačil ali šolskih potrebščin. Nemalokrat pa se zgodi, da je žrtev vrstniškega nasilja naposled popolnoma izločena iz družbe.

Foto:publicschoolworks.com

Kdo so nasilneži?

Čeprav je še do nedavnega veljalo prepričanje, da so nasilneži predvsem otroci iz socialno šibkejših in neurejenih družin, je v zadnjem času moč opaziti, več nasilnega vedenja premožnejših staršev, ki sicer prihajajo iz na videz socialno urejenih družin. Ti otroci pogosto skrivajo potrebo po pritegovanju pozornosti, zato si želijo zagotoviti vodilni položaj v skupini.

Ustrahovanje

Ustrahovanje je še ena izmed oblik nasilnega vedenja. Gre za načrtovana dejanja s ciljem zaničevanja in poniževanja nad vrstniki. Namen ustrahovanja je način uveljavljanja moči, da bi si »nasilnež« zagotovil glavni položaj v skupini. Pogosto se fizično in psihično nasilje stopnjuje do te mere, da šibkejše osebe izpadejo iz skupine. Pri ustrahovanju ne gre za posamezno »občasno« nasilje ampak za vedenjski vzorec, ki ga otrok osvoji doma, v družinskem krogu ali v krogu prijateljev.

Zaskrbljujoče je, da lahko posameznik postane žrtev popolnoma brez razloga, pogosto pa so povod iztopajoče telesne značilnosti, barva ože, vera, način oblačenja, učni uspeh in tudi pozitivne lastnosti.

Foto: commons.wikimedia.org

Vse več nasilja v šolah

Kljub vsakoletnemu opozarjanju in diskusijah o problemu nasilja med mladimi, pa se zdi, da se nasilje na šoli vsako leto povečuje. Po podatkih Zveze prijatelje mladine Slovenije, naj bi se nasilje v osnovnih šolah vsako leto povečalo za približno dva odstotka. Vse pogosteje lahko tudi v medijih zasledimo žalostne zgodbe o ustrahovanju in nasilju med vrstniki.

Foto: flickr.com

V šoli se morajo učenci počutiti varno

Šola je prostor, kjer otroci preživijo veliko svojega časa. Šolsko osebje ima tako največ možnosti pri odkrivanju nasilja med vrstniki, poleg tega pa so učitelji tisti, ki prvi opazijo vedenjske, čustvene ali telesne spremembe pri otroku. Šola je tako dolžna učenci naučiti kritične drže do nasilja in do nasilnih oblik reševanja konfliktov. Učitelj mora biti učencem vedenjski zgled, ki zmanjšuje nesoglasja in spore. Učence je potrebno naučiti tudi prepoznavati okoliščine, v katerih delujejo nasilno, kako se jim lahko izognejo ali jih obvladujejo.

Šola bi morala biti varen prostor, kjer bi otroci brezskrbno odraščali, spodbujali prijateljstvo ter sodelovanje.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.09.2018 ob 22:55 ipon gost

      Namesto dreganja v telefon bo treba malo mišice pretegnit in narediti kaj za svoje telo. Tudi kakšen trening katere od borilnih veščin ne bo škodoval. Krepi se telo in duh. In vrstniki ga bodo pustili na miru. Se spomnim 40 let nazaj iz pole. Je bil en fant, ki je treniral judo. Pošten, miren, nikomur nič hotel. Dobričina. In so se enkrat spravili nad njega dve ali tri leta starejši fantje in ga na hodniku šole med odmorom sekirali. Najprej jim je rekel, da ga pustijo na miru. Oni so se iz njega smejali in ga še dalje sekirali. Ko mu je bilo dovolj je dva dal na IPON. To je se takoj razvedelo po šoli. Od tistega trenutka dalje je imel mir. Nihče se ga več ni upal provocirati.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.09.2018 ob 0:16 gost

      Ge ste bili mediji, gda so nas v OŠ cigani rezali... Učitelji pa vkraj gledali

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.09.2018 ob 7:22 Teja gost

        Kje so pa mediji, da se vi norčujete iz Ciganov, jim dajete takšne in drugačne etikete, ker se vam zdi, da ste kaj več kot oni? Nasilje, dobrota, lepo vedenje ne poznata narodnosti, statusa, veroizpovedi, zato so take izjave le nabijanje ega, na račun plusov oz likov. NE za nobeno nasilje NI opravičila, samo ne vedno bit pristranski in sebe poveličevat, druge pa obtoževat, ker tako pač je cool( ja tudi to je nasilje)

        4 9 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.09.2018 ob 16:06 gost

      Cigan ostane cigan z etiketo ali brez.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.10.2021 ob 17:10 gost

      Bodi t kar si ne kar ti drugi rečejo da bodi

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.