https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Dr. Miro Cerar na zadnji seji vlade: Slovenija je danes država priložnosti

31.08.2018 ob 14:00  

Vlada dr. Mira Cerarja, ki se je včeraj sestala na svoji zadnji seji, se je v svojem predčasno končanem mandatu sestala na 186 rednih in 270 dopisnih sejah. Prva redna seja je sicer potekala 18. septembra 2014, dan po potrditvi vlade v Državnem zboru.


Slovenija ima trenutno eno najvišjih gospodarskih rasti v Evropski uniji

V celotnem mandatu je Cerarjeva vlada sprejela 483 aktov, katerih besedilo sicer  vsebinsko pripravi vlada, pristojnost za dokončen sprejem pa ima državni zbor, ter 1397 predpisov, ki pa so v pristojnosti vlade.

Kot so ob odhajajoči Cerarjevi vladi navedli na uradni spletni strani vlade, »lahko rečemo, da danes, v primerjavi z letom 2014, živimo v Sloveniji, ki ima eno najvišjih gospodarskih rasti v Evropski uniji, ima urejene javne finance in najnižjo brezposelnost v zadnjem desetletju, je bolj konkurenčna, bolj socialno pravična, bolj optimistična in je bolj ugledna v očeh tujih partnerjev.«

V mandatu vlade Mira Cerarja je poleg sej vlade potekalo tudi 183 sej vladnega odbora za gospodarstvo, 182 sej odbora za državno ureditev in javne zadeve ter 183 sej komisije vlade za kadrovske in administrativne zadeve. V obravnavanem obdobju so ministrstva sprejela 2229 predpisov iz njihovih pristojnosti, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Cerarja vlada delovala s polnimi pooblastili 1280 dni, skupaj s tekočimi posli pa 1443 dni

Vlada Mira Cerarja je bila 12. vlada v samostojni Sloveniji in je bila potrjena 17. septembra 2014. Prvo redno sejo so opravili dan zatem, ko so med drugim imenovali generalnega sekretarja vlade, delovna telesa vlade in se seznanili s predlogi državnih sekretarjev na ministrstvih. Prva dopisna seja te vlade pa je potekala 19. septembra 2014, poroča portal STA.

Po tem, ko je dr. Cerar 14. marca odstopil po odločitvi vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o drugem tiru, je ta vlada mandat zaključila nekoliko prej, kot je bilo načrtovano. Državni zbor se je z njegovim odstopom seznanil 20. marca, s čimer je vladi prenehal mandat in je poslej opravljala tekoče posle. Vlada Mira Cerarja je tako delovala s polnimi pooblastili 1280 dni, skupaj s tekočimi posli pa 1443 dni.

V tem mandatu je poleg predsednika vlade odstopilo šest ministrov v vladni ekipi, enega pa so razrešili. Odstopili sta dve ministrici za izobraževanje, in sicer Stanka Setnikar Cankar in Klavdija Markež. Odstopili so tudi gospodarski minister Jožef Petrovič, finančni minister Dušan Mramor ter ministrica za razvoj Violeta Bulc, ki je postala evropska komisarka. Ministra za obrambo Janka Vebra so aprila 2015 razrešili na premierjev predlog, leto zatem je Cerar predlagal tudi razrešitev ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar, a je ta še pred glasovanjem o razrešitvi v parlamentu odstopila sama.

 Foto: www.vlada.si

V mandatu vlade Mira Cerarja vloženih deset interpelacij

V času mandata vlade Mira Cerarja je bilo vloženih deset interpelacij, od tega devet zoper posamezne ministre, ena interpelacija pa zoper celotno vlado. To so vložili poslanci SDS, a z interpelacijo niso uspeli. V minulem mandatu so interpelacije prestali še ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, zunanji minister Karl Erjavec, po dvakrat pa ministrica za delo Anja Kopač Mrak in ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič ter minister za pravosodje Goran Klemenčič.

Premierja Mira Cerarja je doletel tudi predlog ustavne obtožbe, poslanci SDS so mu očitali kršitev ustave in hujše kršitve zakonov, a ta januarja letos ni bil izglasovan. Predsednik državnega zbora Milan Brglez je dvakrat prestal predlog za razrešitev, ki so jo obakrat predlagali v SDS, še poroča STA.

 

Dr. Miro Cerar: »Slovenija je danes država priložnosti«

Kot je v sporočilu za javnost na zadnji seji vlade dejal predsednik vlade dr. Miro Cerar, je »Slovenija danes država priložnosti in država, ki se zaveda svojega mesta v Evropi in svetu. Ki se zaveda, da sta odprtost in povezanost temelja za uspešno prihodnost.«

Premier dr. Cerar je v nadaljevanju izrazil zadovoljstvo, da je bila vlada v njegovem mandatu razvojna vlada ter, da so, po njegovem mnenju, skrbeli za prav vsa področja in veliko večino danih obljub izpolnili. Kot je še zapisal, so marsikje ti rezultati dobro vidni in občuteni, objektivni kazalci in opažanja iz tujine pa to potrjujejo.

»Četudi nekatere sile v družbi želijo Slovenijo vleči v stare čase, smo se temu zoperstavili. Nismo pristajali na ideološki boj in na stare vzorce, zavedali smo se, da je politična stabilnost temeljni predpogoj za uspešen razvoj. Naslednji vladi želim, da Slovenijo naprej krmari v smeri razvoja in blaginje, za vse,« je še v sporočilu za javnost na zadnji seji vlade sporočil predsednik vlade dr. Miro Cerar.

 Foto: www.vlada.si 

 

Vir: www.vlada.si 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.08.2018 ob 16:09 febo gost

      Čüdno,ka Vanega nega med njimi,ka bi se za spomin slikal z njegovim Cerarjem .Odpisali so ga .

      14 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.08.2018 ob 16:12 xx gost

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.08.2018 ob 17:01 gost

      Dežela priložnosti - - - čudno pa že napovedujejo selitve iz SLO.To zadaj imajo MESECA in njegovo VENEZUELO - PEKEL NA ZEMLJI.

      14 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      31.08.2018 ob 20:18 stipe gost

      Ta nečlovek je vse povdal Slovenja je dežela prihodnosti, ko važa romunsko delovno silo, našim kmetom lačije subvencije, ljudje pa med prevozom umirajo na cestah. Ne zaposli pa prokleti hmeljar soseda, Slovenca, ki mu mora dati tisto, kar hmeljarju podari država, DA ZAPOSLI SLOVENCA. Govno državno nedostojanstveno in vsi delodajalci, ki se sramujete dobrih slovenskih ljudi, ki bi radi delali, pa jim ne plačate. Kmetje, a vas ni sram, da bi vas gnijnica polila.Zaposlujte z industrijo pa raje Romune, kurbe in pijance, ti vam bodo rešili biznis. Še malo, pa tudi tega ne boste več imeli, ker bo Evropa propadla kot trdnjava iz kart. Stipe vam želi vse dobro v propadanju.

      17 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.09.2018 ob 4:08 gost25 gost

      Govedo Cerarovsko

      15 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.09.2018 ob 15:23 Zumbli zdi gost

      Edini PRAVI predsednik vlade , bravo Miro , samo tako naprej.

      6 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.09.2018 ob 9:01 mačkovci gost

        Zumbli zdi............... V Ormoži tudi imate dostop,do računalnikov ?Ker taki ,kot ti očitno ne pomnite kaj pišete saj si očitno dokazal,kak si prašnjeni .Na katerem oddelku si za alkoholike ali ove ,ka si na zidu naredite črto in škačete prek črte ?

        9 3 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.09.2018 ob 17:54 gost

      Upam, da bo imel šanso, da pove tale Cerar: Slovenci, dalje nismo vedli, kako naprej, zato smo vas zdaj dokončno pripeljali v propad.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      01.09.2018 ob 22:37 Res gost

      Ja res je slo..država priložnosti za lopove kot so politiki saj drugi e kradejo

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      02.09.2018 ob 15:09 nostradamus Zwei gost

      Danes je Slovenija dežela prihodnosti, ker je nedelja, od jutri naprej bo dežela vedno večjih sanjskih obljub, iz druge Švice bomo počasi pristali na drugi Venezueli.Tam je vse slonelo na nafti, pri nas sloni na gospodarstvu, ki ne bo kos potrebam in nabudnim željam vseh, ki ne polnijo proračuna, pa bi radi živeli. Trdnjava od domin bo počila prej, kot se bo redno začel šolski pouk.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      02.09.2018 ob 17:49 Zumbli zdi gost

      Gost- "mačkovci" , jaz sem doma v Mačkovcih , tam blizu kot je včasih bila žaga oz.malo nazaj in kdo si ti junak , ki kar tako lepiš etikete ljudem , ki se ne strinjajo s tabo, sigurno si pravi frajer na baterije , takši mali krapič , geli seronja.

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.09.2018 ob 20:32 šalovčar gost

        Zumbli zdi @@@ Tij lahko samo Cerari rit lijžeš po mili volji .Pokazal je ,kaj je sposoben res .Ugotoviti želim ,ali je tega tvojega Cerarja možganska ,ker tak čobo vleče nekaj je narobe z njim .

        6 3 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      02.09.2018 ob 20:22 gost

      Nisem si mislil da so v Mačkovcih doma takšni bedaki

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      03.09.2018 ob 16:38 77 gost

      Eh ti cmero,Slovenija je eden veliki kup dreka ki so ga naredili tvoji predhodniki in ti in tvoja vlada.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      04.09.2018 ob 16:20 gost

      Država priložnosti za MIGRANTE - mater jim pokvareno

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.