https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Na območju Prlekije vreme povzroča težave, porušen tudi most

Murska Sobota, 04.09.2018 ob 10:00  

Po podatkih oddelka za hidrološke napovedi, je ponoči zaradi obilnih padavin narasla reka Ščavnica, ki bo v zgodnjih jutranjih urah poplavljala ob strugi v spodnjem toku, opozarja tudi Agencija RS za okolje.


Meteorne vode povzročajo težave

Ob 1.10 je v Grabonošu, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Grabonoš so izčrpali okrog 200 kubičnih metrov vode.

Ob 0.08 je v Vogričevcih, občina Ljutomer, meteorna voda odnesla cestni propust. Zaradi tega je nastala nevarnost, da bo prišlo do vdora cestišča. Dežurni delavci NOGRADA iz Ljutomera so na tem delu cestišča zaradi varnosti postavili cestno zaporo.

Ob 23.30 je v Vogričevcih, občina Ljutomer, zaradi obilnih padavin meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Vogričevci so izčrpali okrog sto kubičnih metrov vode iz kletnih prostorov dveh stanovanjskih hiš in očistili nanos blata.

Foto: PGD Ljutomer

Ob 6.14 se je v Drakovcih, občina Ljutomer, porušil most. Voznik, ki je takrat prečkal most, je z vozilom zdrsnil v potok. Posredovali so gasilci PGD Ljutomer, ki so zavarovali kraj nesreče in avto potegnili iz vode.

Meteorna voda povzroča težava tudi v Bodislavcih, Kuršincih, Sitarovcih in Radoslavcih.

Danes deževno 

Danes bo pretežno oblažno in predvsem v severovzhodnih krajih deževno vreme. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 23°C.

Jutri povečini sončno

V sredo bo povečini sončno z občasno oblačnostjo. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 27 °C. V četrtek bo dokaj sončno, popoldne bo lahko nastala kakšna kratkotrajna ploha ali nevihta. V petek se bo oblačnost povečala, do večera bodo nastale padavine, deloma nevihte, ki bodo zajele večji del Slovenije.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.09.2018 ob 13:33 prlek gost

      Spet kvazi novinarji pišejo neumnosti. Avtomobil so gasilci dvignili! Saj ni bil v vodi in ga niso nikamor potegnili. https://www.24ur.com/novice/slovenija/v-drakovcih-se-je-zrusil-most-avto-zgrmel-v-potok.html Ta most je SLIKA ŽUPANJE !!!!! Hvali se okrog, kaj vse je naredila. Ne uredi pa najbolj osnovnega vzdrževanja in odvodnjavanja. Ko je poleti bila nevihta je blato in vejevje voda nesla iz Jurševke na Stari trg in je blato bilo še kar nekaj časa tam, ker ga nihče ni počistil. Tudi določene kleti je zalilo, ko je voda priletela v mesto. Ob eni nevihti se je pokopališče spremenilo v jezero in je voda nesla gramoz iz pokopališča do trgovine Jager. Južno od mrliške vežice pa je voda odnesla del zemljišča na pločnik in cesto. Cesta se je počistila, tudi pločnik za silo. Ostanek se še do danes ni saniral. Takšno super odvodnjavanje je na pokopališču v Ljutomeru. Bravo županja! Občina lahko pričakuje, kar nekaj odškodninskih zahtevkov za zalite kleti in ostalo škodo, ki je nastala poleti. Upam, da lastnik avtomobila tudi sterja od občine zadnji cent ! Še dobro, da imajo sedaj gasilci nov avto, da bodo lahko dvigovali avtomobile, ko se bodo še ostali mostovi rušili.

      23 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.09.2018 ob 15:52 domačin gost

      PRLEK----KRETEN ! To je županja gradila ? Bedak neotesani ! ČE JE NEBI IMELI , bi bili vsi tako na robu razuma , kot si sedaj TI ,ki nimaš osnovnega zagona do razumevanja županjevanja vaše prve dame ! Ujme so bile in bodo ,žal pa bi moralo nekatere odplaviti !!!

      5 31 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.09.2018 ob 12:37 siva čaplja gost

        Je pa res sposobna ta županja. Po tv je izjavila, da se je most porušil verjetno zato, ker projektanti v preteklosti niso predvideli takšnih obilnih padavin. Sedaj je najboljše, da pred mostovi stoji še tabla, da prehod ni varen v primeru dežja.

        24 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.09.2018 ob 13:46 Franc gost

        Tak kot je ta most odletja, tak bi že dovno mogla vaša županja. Hvališenje in retorika, da namrda občane ji gre od rok, aja pa še ustrahovanje. Takšen človek nemre biti župan.

        20 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.09.2018 ob 19:28 Malonedličan gost

      Zelo žalostno za vaščane, ki te mostove uporabljajo, vseeno pa me skrbi druga zadeva, ki pa bode v oči. Kvaliteta izdelave novega mostu v Sitarovcih katerega je občina nameravala predati v uporabo ta petek sedaj pa je neuporaben oziroma nevaren, ker je močno poškodovan. Kdo bo za to odgovarjal. Če se v tej državi nebo začelo z osebno odgovornostjo in plačili odškodnin se resno sprašujem če smo res državljani samo številke ki plačujejo davke da si elite lahko delijo.

      27 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.09.2018 ob 19:43 Mare gost

      Lotmerska zupanja nede mrdnila da bi kaj naredla ... kda pa se je kaj naredla? Samo hvalospeve sebi pise. Fuj

      29 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.09.2018 ob 6:22 gost

      Jap....tak se to dela zadnjih 8 let.....izvajalci so vedno isti....vemo zakaj....ker sta prijateljici v zasebnem življenju....in potem je tak kot je....ko si prijatelji delijo posle med sabo.....

      29 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.09.2018 ob 6:36 Stef gost

      1meter ceste naredi te pa otvoritev jedaca, pijaca...to je delo lotmerske zupanje? Ceste mamo vsepovsod taksne da kozlas... se Jurša je vec nareda v svojem mandati. Tota pa samo žep drži odprt gi de kaj kapnilo.

      27 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      05.09.2018 ob 10:06 Mateja gost

      Rušijo se mostovi, tako kot ruši županja lotmerk. Še narava se nagiba v žlehtnobo, tako kot lotmerška županja. Naj že po 2 mandatih posije sonce nad Prlekijo

      30 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      05.09.2018 ob 12:54 prlek gost

      Ja, domačin, očitno si nepismen ali pač ne razumeš kaj je napisano. Zapisal sem, da je vzdrževanje zelo slabo ali nikakršno. Vse stvari je pač treba vzdrževati, obnavljati in po potrebi zgrditi nove. Če se te stvari opusti se zgodijo nesreče, kot včeraj. Kot navaja siva čaplja je take izjave sposobna samo županja ali kak njen podrepnik. O raznih prijateljskih povezavah vemo zelo veliko. Mateja, "Bog daj tvojoj reči hasek". Verjetno bo novi župan bolje vzdrževal lastnino občanov in skrbel, da se podobne stvari ne ponovijo. Naši predniki, še ne dolgo nazaj, so si bistveno bolje urejali potoke in jarke, da so bili očiščeni, dovolj globoki in sposobni prenesti tudi kakšno večjo nevihto, da je voda hitro odtekla. Tega sedaj zadnjih 8 let več ni. Denar se porablja, koristi pa nobene!

      30 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      05.09.2018 ob 14:25 Zeleni gost

      Saj verjemite tudi iz njenih vrst županjinih se je folk že naveliča. Zelo dobra baje manipulatorka

      23 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      05.09.2018 ob 14:27 Dragica gost

      siva čaplja ........... Take ,kot je je županja ne bomo imeli nikoli več .Ves svoj prosti čas posveča delu ali je to na njenem delovnem mestu,ali pa v samem mestu ter okoliških krajih .Za vsakega meščana si vzame čas in prisluhne kaj bi še rabili postoriti in urediti ko jo ljudje opozarjajo .Vsakemu prisluhne . Za to drogi ljudje podprimo našo Olgico na bližajučih se volitvah za župona .

      5 26 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.09.2018 ob 14:56 Cvenar gost

        TUDI MI VUPAMO MOČNO, DA TAKE KOT JE ŽUPANJA, RESEN NEMO MELI VEČ. 2 mandata nič od nič. Res je da je g. Jurša še več nareda

        26 3 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      05.09.2018 ob 14:54 Marko gost

      Dragica ti si slepa in gluha očitno.Prosti čas preživi 3 tedne na morju, pa naj ga. Lotmerk pa je živa razvalina, propada vse, ni turizma halo? Ova gospa v TIC-u se z Jezusom pogovarja, kot da je malo motena, kje so vodiči? promocija, niti imena Jeruzalem ne znamo izkoristiti, še dobro da se je na Ormoški strani začelo obračati na bojše, oni ustanovili LTO , mi zaprli? Ludi drogi te pa še dale volimo to manipulatorko in zapravljivko našega denarja, naivni prleki. Točno tak je 1m ceste odpre, te pa jedača in pijača, hvalospevi in smeškanje v kamero. Pa daj kozlaš

      30 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      05.09.2018 ob 15:03 Saša gost

      V lotmerki žal več nič ne klapa z županjo vred ne.

      25 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      05.09.2018 ob 15:07 Stane gost

      Vseeno koga , samo Olge nen vola, pa makar Damjana Murka obkrozim , mogoce pa de kandidera za lotmerk hmm

      24 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      05.09.2018 ob 15:15 Milena gost

      Saj, ce bi se podobna nesreca zgodila na Jursovki, bi vse pistila in sanirala takoj. zaj pa je pac bogu iza ledzima pa de tak ostalo in de najsla 1001 nacin in se zmotovala in nic resila. AMpak v glovnem, da je bila tam in se na TVju razkazovala, to pa zno in prokleto dobro, samo da se koze.

      24 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      05.09.2018 ob 16:12 Dragica gost

      Marko ........... Pazi kar pišeš. Ni te briga tudi,če bo dvo meseca na morju .Če si ji ti ploča ali nekdo od tvojih toto morje ? Če ti revček nimaš za murje ti nismo mi krivi še manj Olgica .Za ke nisi prosa socialne enkrotne denorne pomoči pa bi ti tüdi venomer ša na murje .Mi keri vidimo delo in uspeh g.županje Olgice jo leko samo hvolimo ,ker imamo trezne glove nismo pijančki kot vi eni .Verjemi mi vsi ke tü slabo pišete od g.Olgice ju bote tüdi volili 1000%

      7 18 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      05.09.2018 ob 16:17 Edvart gost

      Milena ......... Ne na pamet prosim .Je župonja dolžna,da pregleduje mostuve ,ali pa so za tu določeni in pločani ljudje ? nena mi z takimi klobasati .Končno pa ta most keko provijo se uporoblja le tu in tam tako vsaj govorijo domačini . Mislim,da ga bodu tudi zaprli ker tako nekateri želijo .Za to pa ne naklodajte vse po črez . Olgici pa želim še dolga in še bolj uspešna leta pri župonovoju

      10 20 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      05.09.2018 ob 16:18 Miro gost

      Dragica to ni slabo pisanje. Noben ji ni fošen morja, naj uživa ženska. Dragica piše se MORJE, ne pa murje? Taki , ki vidite uspehe, ste potrebni okulista, Sonja Jurešova ima sicer malo gužve , ampak Dragica boš prišla na vrsto, malo potrpi. Edino za lotmerk se neje naredilo čisto nič, to pa se z vsemi tudi jaz strinjam. Nas je v družini 6 in prej smo jo tudi mi volili, ampak čas je pokazal svoje 2x je že vrh glave.

      23 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      05.09.2018 ob 16:21 Prlek gost

      FOLGA FOLGA, TUDI NAN OLGA FOLGA!

      22 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      05.09.2018 ob 16:46 cven gost

      Olgico še naprej za županjo

      8 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      05.09.2018 ob 16:51 Sitarovci gost

      Tudi nan s purge folga tota Olga

      19 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      05.09.2018 ob 17:16 Glavni trg gost

      Ljutomer hehehe, ja tak županja guči okoli. Boli njo za purgo in tan okoli, glovna je Juršovka in jaz , jaz, jaz .

      16 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      05.09.2018 ob 17:19 Stef gost

      Ja samo Olga je tudi iz vuncerlije prisla, halo. Zaj pa bi spilala nkso gospo? Saj tan je cesto zrihtala no, tudi samo 100 metrov, predvolilna maskarada

      18 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      05.09.2018 ob 19:20 Tone gost

      Zakaj pa občina ne postavi ob potoku tabel, da ne sme deževati v potok, ker bi se lahko slučajno most podrl? Njeni svetniki naj sprejmejo odlok, da ne sme deževati.

      14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      05.09.2018 ob 21:27 Tomaż gost

      Ha ha ha bo Olga predlagala, kimavci pa pokimali in bo.

      14 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      06.09.2018 ob 8:51 metka gost

      Olgo še naprej za županjo ,ker je poštena in se pozna da se trudi za boljše in leše življenje prebivalce .

      6 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      06.09.2018 ob 9:16 Prlek gost

      Metka hvala, da si me nasmejala, ko sem prebral tvoj stavek, no zdaj sem že na wc-ju .

      16 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    27. gost
      06.09.2018 ob 9:18 Glovni trg gost

      ZAJ PA NAN RES ŽE FOLGA TOTA OLGA

      17 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.09.2018 ob 10:17 Jurševka gost

        Prlek ........... Ti samo bodi na wc-ju ampak v duši pa veš da boš vola našo zloto Olgico pred katero bi morali vsi poleknoti in ji poljubiti roko v zahvalo in požrtvovalnost .

        7 11 Prijavi neprimerno vsebino
    28. gost
      06.09.2018 ob 11:29 piki gost

      Jurševka, ti ji lahko še rit poljubiš, če želiš. Nam pa Olga res FOLGA. Dovolj je bilo sranja teh 8 let in nazadovanja.

      16 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    29. gost
      06.09.2018 ob 12:08 Tunč gost

      Jurševka, zaradi mene ji ližite riti, ampak vsaka rit pride 1x na svoj sekret in tudi Olgina bo! Zodji cajt

      15 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    30. gost
      06.09.2018 ob 12:14 prekmurec gost

      Mislim da spoštovana gos. Olga , vaša županja,ima že vsega dovolj ! Koliko krat sem prebiral te vaše nekulturne razprave, sem se spraševal, zakaj ves ta trud gos. županje za dobrobit vseh vas !? Raje naj sedi doma in se čoha tam , kjer jo najmanj srbi !Saj pa za vas ni napravila nič dobrega !?Nekateri ste tako pametni, da vam ni enakega pod soncem.S tem dokazujete , da vam kar predsej manjka srčne in umske kulture ! No , boste videli kaj in kako bo čez štiri leta, če boste od svoje visokosti sploh lahko preživeli !?

      5 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    31. gost
      06.09.2018 ob 13:30 Tinč gost

      Prekmurec ka se mejšaš med prleke, že to, da županjo toži 7 županov ti dosti pove. Kdo je lažnivec 7:1, itak da županja in lotmerk jo pač ma puni kufer, ker še je samo drek mešala v zodjem mandati. Lotmerk nazaduje za vsemi pomurskimi občinami. Župani more biti v interesi, da se nekaj dela, da npr. najde pametnega investitorja in da se odpre vsaj Hotel, niti hotela več nega v lotmerki, gostilna? Kjer se dobro je, tak kot v prekmurji? Kje je ????? Nič od ničesar in županja nima nikšnega interesa , da bi se vsaj malo kaj premaknilo. NIČ OD NIČ. In ljudje, ki niso v njeni bližini in v neposredni bližini, ko se ve kaj se dela na Občini, ti ljudje nimajo pojma kakšna šlamastika je.

      16 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.09.2018 ob 14:06 bakovci gost

        Tinč ........... Ti ne seri . Kakšne investitorje ? Koliko investitorjev so pa v Slovenijo pripeljali lopovi iz Ljubljane ? Še ta podjetja,ki so v državi bodo odšla iz države in prav je tako .Takšno županjo,kot jo imate vi ne boste imeli več nikoli .

        6 13 Prijavi neprimerno vsebino
    32. gost
      06.09.2018 ob 13:49 Marjan gost

      Res nan je že folga

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    33. gost
      06.09.2018 ob 14:36 Nataša gost

      Bakovci? VSI upamo, da je res več nikoli ne bomo imeli! Pelaj si jo v Bakovce, ti še pločamo , da jo pelaš?

      16 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.09.2018 ob 15:20 metka gost

        Nataša .......... Če te muti,ke je Olgica lepša od tebe ki moš krive noge ? Zalo te razjeda . Kak lepota in dobrota izžarevata iz naše in vaše Olgice a ne ?

        7 11 Prijavi neprimerno vsebino
    34. gost
      06.09.2018 ob 14:52 Marko gost

      Ja kaj je zadosti je zadosti, folga

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    35. gost
      06.09.2018 ob 15:08 Radomerje gost

      Va pa to ni nič takšnega, enim nam pač FOLGA, drugim pa ne, pa kaj zaj, če nam Olga folga?

      15 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    36. gost
      06.09.2018 ob 15:34 Stročja vas gost

      Metka, sem moški in iz nje izžareva sovraštvo, zavist, jaz , jaz, jaz samo jaz! Kaj je tu lepega? Metla samo fali

      13 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.09.2018 ob 17:41 Metka gost

        Stročja vas ......... Ke se pa hršiš revček ? Razjeda te ,da je naša Olgica lepša in postovna od tvoje žene a ne ? Vse se leko skrijete pred Olgicoj soma lepo sije iz je .Ne pozobite da bute ja volili Olgico ,ker si še zaslüži dvo mandota biti župonja

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
    37. gost
      06.09.2018 ob 15:36 Kamenski gost

      Ringa ringa raja, Olgi pa ego nagaja ringa ringa raja ego ji nagaja

      13 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    38. gost
      06.09.2018 ob 15:39 Smeška gost

      ja naši drogi Olgi pa ego res nagaja, se strinjam s tabo gost

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    39. gost
      06.09.2018 ob 16:37 zaskrbljena gost

      Žal v Ljutomeru turizma ni, hotel je zaprt, nova šefica turizma pa je v Pomurcu izjavila, da je turistov vedno več. Iščejo naravo in mir, zato jih pošilja na Jeruzalem in Goričko. Drugam jih ne ve poslati, žalostno, da pridejo v Ljutomer, kjer jim žal narave in miru ne moremo dati, lahko pa jim damo beton in veselice. Je pa v Ljutomerski občini še kaj drugega kot Jeruzalem, zato turistov ni potrebno pošilati na Goričko. Ni čudno, da daje take izjave, saj očitno ne pozna svojega dela, to je, da turistom predstavi Ljutomer in turistočno ponudbo v občini. Prej je bilo veliko skupin, tudi ob sobotah. Dandanes ne srečaš niti ene. Cilj naše županje je oživitev mestnega jedra. Če bi prišla kdaj na trg na kavo, bi videla, da je so ljudje na trgu, tudi mamice z otroci. Vendar te pijsnske veselice vse pokvarijo, saj je trg umazan, polit in smrdi. Hotel na trgu ne more preživeti, saj so vse priredive tukaj, pijančevanje cele noči, tega pa turisti, po izjavi šefice turizma, ne iščejo.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    40. gost
      07.09.2018 ob 8:24 Prlek gost

      Zdaj pa vsi na UE podpisat izjavo in podpreti kandidaturo naši drogi županji

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    41. gost
      07.09.2018 ob 10:28 Pranečki graščok gost

      Spoštovani ko sem včeraj na prlekija on net prebral da otvoritev mostu v Sitarovcih odpade sem pogledal skozi okno in videl kako se izvaja sanacija ceste Branoslavci - Zg. Kamenščak (Branek) in sem pomislil da bo jutri otvoritev te ceste. Sanacija je bila hitra in temeljita #. delavci z lopatami so v večje jame nasuli asfalt in kar z lopatami utrdili. Mislim da so dodali žeblje da to bol drži. Se vidimo na otvoritvi Braneka po obnovi ceste. Škoda bi bila prevelika če hrana in pijača ki je za otvoritev v Sitarovcih pripravljena ostane neizkoriščena.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    42. gost
      08.09.2018 ob 16:56 Jurševka gost

      Prokleta golozen pijana somi pijančeki in delo mrzneži ste v Prlekiji . Delat se spravite in potem govorite,čez Olgico lenube sposcone in take žene,ki gledajo ob sebi take nesnoge

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.