https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Bakovske mažoretke - lepota, ples in optimizem na enem kupu

Bakovci  

Mažoretke. Le kdo jih ne pozna? Lepa dekleta, ki spretno vrtijo in mečejo palice ter ponavadi popestrijo nastope godb na pihala. Vendar pa mažoretke kot prave umetnice obvladajo še marsikaj drugega, kar smo preverili tudi na treningu v Bakovcih, kjer so "mlade in starejše" mažoretke pridno vadile za nastop.

Obiskali smo edine mažoretke v Prekmurju, in sicer mažoretko skupino Mažoretke Bakovci, ki spremlja Prekmursko godbo Bakovci. Prva mažoretna skupina je bila ustanovljena že leta 2002, ko so začele godbo spremljati prve mažoretke. Leta 2007 je skupino prevzela Tadeja Bencak, ki sedaj že četrto leto uspešno trenira mlajšo in starejšo skupino mažoretk. "Ko sem prevzela mažoretno skupino, sem se zavedala, da ne bom imela enostavne naloge, ampak vseeno smo si vsi želeli, da se tradicija nadaljuje, saj smo ene in edinstvene v Prekmurju," je povedala Bencakova. Starejšo skupino sestavlja osem mažoretk, mlajšo pa kar štirinajst. Mlajša skupina deluje od lanskega oktobra.

Tadeja Becak (na zgornji sliki levo v rumeni majici), šefica bakovskih mažoretk, skrbi, da dekletom na treningih ni nikoli dolgčas. Treningi potekajo dvakrat tedensko po dve uri, pred pomembnejšimi nastopi tudi več.

Dekleta na vajah vedno uživajo, pa čeprav včasih kakšna palica pristane na napačnem mestu, jim motivacije nikoli ne zmanjka. "V to vložim ogromno časa; vaje in nastopi mi ogromno pomenijo, vendar se vsega z velikim veseljem udeležujem," je zatrdila predvodnica starejše skupine Kaja Ferencek (na zgornji sliki v rumeni majici).

Mažoretka mora biti optimistka

"Vsaka mažoretka mora zaupati v svoje sposobnosti, biti mora nasmejana, predvsem pa optimistka. Dobra mažoretka mora s smehom sprejeti poraz oz. padec palice," meni mažoretka Nena Meolic (na sliki zgoraj). Prave mažoretke so umetnice, ki obvladajo marsikaj, saj ni dovolj, da znajo vrteti mažoretne palice, pomembni so plesni gibi in ritem, ki ga dekleta pokažejo pri zahtevnejših koreografijah.

Uspešne na državnem prvenstvu

Mažoretke so se pred kratkim udeležile 11. odprtega državnega prvenstva mažoretne in twirling zveze Slovenije v Trebnjem, na katerem je sodelovalo kar 16 društev iz Slovenije. V solo programu je Mažoretke Bakovci predstavila Kaja Ferencek, ki je odlično odplesala svoj program.

Mažoretke so zaplesale tudi na skupnem nastopu, kjer so se na koncu uvrstile na odlično šesto mesto. Sedaj pa že pridno vadijo in se pripravljajo na nastop, ko bodo nastopile v sklopu festivala Soboško poletje. Kot so nam dekleta zaupala, je njihova največja želja, da bi bilo občistvo navdušeno nad njihovim nastopom, želijo si tudi novih uniform, ki bi njihove nastope še polepšale.

Več fotografij mažoretk v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Simko
      24.05.2011 ob 14:38 Simko

      Potencial je, nega kaj :).

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. read
      24.05.2011 ob 15:11 read

      samske Sobočance hitro v Bakovce :D

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. New
      24.05.2011 ob 20:07 New

      ojojoj! :) Zdaj mo pa hodili tak za njimi :))))

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Afrodita
      24.05.2011 ob 20:14 Afrodita

      Bravo punce! :)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. Stardust
      24.05.2011 ob 23:11 Stardust

      kak pravijo - nej iti v bakovce :). Sicer pa samo pogumno naprej, ste na dobri poti;)...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. New
      25.05.2011 ob 0:04 New

      Stardust: Zakoj nebe? :)) če so takše bombe :)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. lepi
      25.05.2011 ob 11:40 lepi

      mislin, ka mo se kar v bakovsko mažuretsko skupino včlano :D sprejemate moško populacijo?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. ninika
      26.05.2011 ob 21:28 ninika

      Bakovci pa so ja fajn ;) heh, znaš ka tuj moška populacija nebi bila slaba :D

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.