https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Na Policijski upravi Murska Sobota o računalniški kriminaliteti in kibernetični (ne)varnosti

Murska Sobota, 08.09.2018 ob 6:05  

IPA Pomurje je v sodelovanju s Policijsko upravo Murska Sobota v petek, 7. septembra ob 9. uri na Policijski postaji v Murski Soboti organizirala 2. konferenco o računalniški kriminaliteti in kibernetični (ne)varnosti. Na konferenci so strokovnjaki s področja računalniške kriminalitete predstavili nevarnosti in izzive uporabe računalnikov, mobilnih telefonov in interneta.

Na konferenci so sodelujoči strokovnjaki s področja računalniške kriminalitete spregovorili o aktualnih nevarnostih na spletu, vprašanjih kibernetične (ne)varnosti in načinih delovanja hekerjev ter primerih hekerskih vdorov v sodobni digitalni družbi. Dr. Matej Kovačič z Instituta Jožef Štefan je predstavil zagotavljanje integritete podatkov v digitalni forenziki ter nadalje o algoritmih in zagotavljanju integritete digitalnih dokazov, o forenzičnemu zasegu podatkov, o postopkih forenzičnega kopiranja,…  

Najpogosteje se spletni napadi začnejo z elektronsko pošto in priponko

Milan Gabor, etični heker je predaval na temo "Kako napadalci napadajo vaše sisteme in računalnike." Spregovoril je o oblikah in načinih delovanja hekerjev v večih fazah, vse od priprav, izvidnice, skeniranja, pridobitvi dostopa in nadzora ter vzdrževanju dostopa. Nadalje je spregovoril o t.i. vektorjih napada na sodobnem kibernetskem bojišču in nazorno prikazal primere nekaterih hekerskih napadov. Spregovoril je o tem, katere so najbolj pogoste in izpostavljene tarče hekerskih napadov, tudi katere organizacije, ustanove ali podjetja v Sloveniji v preteklosti.

Kot je nadalje izpostavil Milan Gabor, se večina spletnih napadov usmeri na ljudi, saj so ti, za razliko od tehnologije, bolj zmotljivi in lahko delajo napake. Najpogosteje se spletni napadi začnejo z elektronsko pošto in priponko, v sodobni digitalni dobi pa različne hekerske skupine ves čas napadajo vse in se nenehno prilagajajo spremembam. Tarče napadov so vse od državnih ustanov, organizacij, institucij, korporacij, do podjetij in kritične infrastrukture.

Zato, da podležemo hekerskemu napadu, je dovolj en klik na e-mail priponko

V nadaljevanju konference so strokovnjaki s področja računalniške kriminalitete predstavili tudi teme, kot so varnost informacijskih sistemov in informacijski varnosti, o digitalnih sledeh, o povezavi hekerjev z velikimi ropi bitcoinov, o tem, koliko časa porabijo hekerji, da pripravijo napad, … Dr. Matej Kovačič z Instituta Jožef Štefan je prav tako predstavil temo varnosti mobilnih komunikacij. Boris Krajnc, etični heker pa je udeležencem predstavil temo "Kibernetska varnost, socialni inženiring ter načini lovljenja rib."

 

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

    Fotogalerija