https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Škof Peter Štumpf spregovoril o dogajanju v zadnjih dneh

11.09.2018 ob 16:00  

Murskosoboški škof msgr. Peter Štumpf je v pogovoru z Radiem Ognjišče spregovoril o plazu kritik, pod katerim se je v zadnjih dneh znašel zaradi nekaterih personalnih potez v škofiji.

Pogovor se je najprej dotaknil zakoncev Belcl, ki sta škofu Štumpfu s posebnim pismom stopila v bran. Zanj sta se odločila, saj se drugod po svetu odstavlja škofe, ker so zgodbe prikrivali, pri nas pa se odstavlja nekoga, ker je pravilno ukrepal. Škof se jima je za to najprej javno zahvali ter dodal: »Strah je velik zaveznik zlorab in jim omogoča njihovo nadaljevanje, zato je pogum zakoncev Belcl opomin, da o zlorabah ne smemo molčati in jih prikrivati.«

Ob vprašanju, kako ocenjuje odzive in tudi napade, ki jih je deležen, je škof najprej izrazil hvaležnost apostolskemu nunciju in sobratom v škofovski službi, ki so mu izrazili svojo solidarnost in zagotovili molitev. Povedal je, da so mu podporo izrazili tudi mnogi duhovniki, redovniki in redovnice iz Murskosoboške škofije pa od drugod, ter verni in celo neverni. Spomnil je, da napadi nanj prihajajo od skupine cerkvenih ljudi, ki mu želijo škodovati z lažmi in peticijami, pri tem pa veliko škode naredijo tudi mediji.

Opozoril je tudi na delo Ekspertne skupine za reševanje spolnih zlorab, ki mu je dala zelo jasno sporočilo, kako mora ukrepati, danes pa je to v javnosti popolnoma spregledano. Dejal je: »Škofje bomo morali ponovno revidirati namen te skupine, težo njenih navodil in ali je mnenje te skupine zavezujoče za škofa ali ne.« Ob tem pa je še dodal, da ko škof ukrepa v tako delikatnih primerih mora za seboj imeti kritje in ne sme ostati sam. »To bi pričakoval od Ekspertne skupine za spolne zlorabe, kajti drugi škofje mi ne morejo kriti hrbta, če ne vedo, za kaj v določenem primeru gre.«

V minulih dneh se je veliko pisalo o zamenjavi škofa Štumpfa, ta je o tem dejal: »Če bi moral zapustiti soboško škofijo zaradi prikrivanja spolnih zlorab in nadlegovanj dveh duhovnikov bi to razumel in sprejel. Ampak ne bom šel iz škofije samo zaradi tega, ker se mi hočeta ta dva s pomočjo medijev maščevati zato, ker sem v njunem primeru ukrepal po navodilih Cerkve.« Povedal je tudi, da se škofa ne da kar tako odstraniti. »V škofiji ostajam, dokler bo tako hotel papež, ker me je on imenoval na mesto soboškega škofa, nisem se sam imenoval in tudi nihče iz te skupine me ni imenoval za to službo.«

    Komentarji

    1. gost
      11.09.2018 ob 16:43 gost

      in

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.09.2018 ob 17:07 beltinci gost

      Kaj bo z župnijo v Beltincaj, kjer so zdavnaj UGOTOVLJENE NEPRAVILNOSTI?

      34 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.09.2018 ob 17:10 janez gost

      Res, NEPRAVILNOSTI UGOTOVLJENE, UKREPANJA PA NI!!!

      32 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.09.2018 ob 17:20 murko gost

      Ka pa ta dva, ka sta OŠKODOVALA ŽUPNIJO V BELTINCAJ, za OGROMNE PEJNEZE ( DIREKTORICA doma in RAVNATELJ glasbene šole)?! Kdo bo ODGOVARJAL za to! Naj data DOKUMENTACIJO iz KATERE JE RAZVIDEN NJUN DOLG, da župnija ne bi bila v ŠE VEČJIH DOLGOVIH KOT JE!

      35 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.09.2018 ob 18:03 goričko gost

      Župnija Beltinci bo mogla zdaj PLAČATI za VSE NAPAKE kere STA STORILA DIREKTORICA doma in RAVNATELJ glasbene! Naj se sprijaznita, da sta NAROBE RAVNALA in, da STA NAREDILA ŠKODO ŽUPNIJI za VEČ KOT 100.000 EUR!!

      33 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.09.2018 ob 8:32 xs gost

        Ka se ti pod večimi imenami skrivleš? Takši unikaten slog pijsanja maš, ka nemre biti to več oseb.

        2 5 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.09.2018 ob 18:32 gost

      Verjetno precej drži kar je povedal škof Štumpf. Moral pa bi se zavedati, da se bodo dvignili vsi: verniki, župan, mediji,.. ko je Tišini ukinil župnika in jih postavil pod Mursko Soboto. Delati neko super župnijo brez načrta na hourok je pa nesmiselno in še tiste vernike ki hodijo k maši odganja iz cerkve.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.09.2018 ob 18:47 gost

      benkoviča lopovskega odstraniti

      31 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      11.09.2018 ob 18:50 gost

      Kaj je on naredil

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      11.09.2018 ob 20:36 stric iz ozadja gost

      Odidi že enkrat in vzemi zraven še župnika in bo pol vse ok in dokler bosta vidva na župniji ne bo vse ok kot more biti

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      11.09.2018 ob 23:19 peterček gost

      Škof ŠTUMPF,znamo da ti je lepo v tej škofiji,vemo da nimaš niti sramu,za ta problem kateri se je pojavil v javnosti,in sicer nepravilnosti v tvoji škofiji in pri nekaterih župnijah,si zakuhal ti sam,a danes hočeš poriniti na župnike in vernike omenjene škofije.Priznati moraš da verniki imajo pravico odločati o škofu in župnikih preko Vatikana .Štumpf in Benkovč,pojdita v Vatikan se opravičita PAPEŽU ta bo vama dal drugo delovno mesto ,verniki pa bodo brez skrbi hodili k maši,kot do danes.ŠKOF ,jabolko je zunaj lepo a znotraj je .......

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      12.09.2018 ob 9:20 kokaš gost

      Pero, ne daj se politiki niti ten faloton, vdare po stoule!

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      12.09.2018 ob 9:56 gost

      gost-xs, zgrešil si temo

      17 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      12.09.2018 ob 12:22 * gost

      Kaj se pa škof gre ? A ne ve, da smo 2018! On se obnaša, kot bi bili v srednjem veku! Hallloooo! Zato se naj ne čudi, če je čedalje manj ljudi v cerkvi. Takemu, kot je on bi pasalo, če bi ljudje bili nepismeni in neuki, ker so jih škofje in duhovniki lahko okrog prsta vrteli. Srednji vek je minil!!! Očitno se tudi ne zaveda, da mu ljudje nosijo denar od katerega dobro živi. Danse ljudje razmišljajo s svojo glavo. In se lahko pipica z denarjem kaj hitro zapre. Namesto v košaro, ko pride fehtar po cerkvi bo marsikdo raje dal kakšnemu siromaku, ker bo vedel kam denar gre. Škof je vedno samo grozil vsem okrog sebe, ki mu niso bili po godu. Sprle med seboj duhovnike in vernike. Skrajni čas, da pride škof, ki bo spet spravil duhovnike in ljudi.

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      12.09.2018 ob 14:32 škof že dela dobro gost

      3 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      12.09.2018 ob 14:47 tone gost

      Farji, ko boste plačali davek od nabirk in drugih stvari se lahko oglasite. Do takrat pa bolje, da ste tiho. Sam pohlep!

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      12.09.2018 ob 21:47 števek gost

      Ka si nouri. Kak se sploj vűpa glasite. Samo preštejte kelko popof mo je že šlo. Iste kak SLO politeke. Nikdar nibeden nič krif in niben nebi odstoupo za nič na svejte.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      12.09.2018 ob 23:35 Trejzika Naša gost

      Zastonj ga vsi kritizirate,saj Štumpf sam ve da njemu niti Bog mu ne more več pomagat.BOG vidi da dela škof krivico župnikom,kaplanu in največ vernikom,kateri se rajši odstranijo od njega ,niti ga ne pričakujejo po župnijah,župniki Vi ste edini pošteni do svojih vernikov.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      13.09.2018 ob 16:07 gost

      "PO NJIH DELIH JIH BOSTE PREPOZNALI !"

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      14.09.2018 ob 0:05 gost

      naj vrže kamen v meni šteri je brez grejha...

      0 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      14.09.2018 ob 12:12 daj odgovor gost

      Ej, škof, nekaj nam pojasni, če se že tukaj napihuješ. Zakaj je severni del Evrope, ki je večinsko Protestantski tako dobro gospodarsko razvit. Ima urejeno tržno gospodarstvo, močan srednji sloj in tudi sociala je na visokem nivoju. Korupcije skoraj ne poznajo. Tudi raznih kriz ni bilo. To so države z najvišji kvaliteto življenja na svetu! In zakaj je južni del Evrope, ki je večinsko Katoliški manj gospodarsko razvit. Ima super bogataše in mafijo ter siromake, ki komaj živijo. Ima tudi veliko stopnjo korupcije in večina držav se z raznimi krizami sooča že desetletja. Razlika je več kot očitna. In še nekaj. Zakaj je tako velika razlika v številu škandalov in raznih drugih nečednosti okrog pedofilije in drugega kriminala med protestantsko cerkvijo in katoliško cerkvijo? Pri protestantih tega skoraj ni zaznati.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.