https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Moravskih Toplicah predstavili vizijo prostorskega razvoja kraja

Moravske Toplice, 12.09.2018 ob 6:05  

V Moravskih Toplicah je v torek, 11. septembra od 16. ure dalje, v kongresni dvorani Hotela Livada Prestige, potekala delavnica z razpravo na temo »Vizija prostorskega razvoja Moravskih Toplic z vključevanjem javnosti«. 


Občina Moravske Toplice je pripravila projekt »Vizija prostorskega razvoja Moravskih Toplic z vključevanjem javnosti« na pobudo zainteresirane javnosti ter v sodelovanju z Oddelkom za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete in Fakulteto za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Delavnica in razprava je potekala z zainteresirano javnostjo, na kateri je bila predstavljena idejna rešitev prostorskega razvoja osrednjega dela Moravskih Toplic, kot jo vidijo študenti krajinske arhitekture, arhitekture, gradbeništva, hortikulture in delovne terapije Univerze v Ljubljani.

Na delavnici so bile predstavljene idejne pobude, rešitve in predlogi, ki so nastali na pobudo javnosti in na predhodni delavnici za najširšo javnost, ki je potekala 17. julija 2018. Zainteresirana javnost je bila pozvana k udeležbi na delavnici z namenom, da aktivno sodeluje pri pripravi vizije kraja in s tem prispeva k razvoju Moravskih Toplic.

Kot so v publikaciji zapisali študenti, mentorji ter strokovni sodelavci, Moravske Toplice spreminjajo svoj značaj iz izrazito podeželskega v urbanega, kar se kaže v obstoječih gabaritih, stavbni tipologiji, programski krepitvi proti središču kraja in v sami arhitekturi. Osrednja prometna žila, Kranjčeva ulica, je nosilka programske osi tako v kulturno-zgodovinskem kot urbanističnem smislu.

V nadaljevanju so navedli, da središče Moravskih Toplic potrebuje vizijo razvoja v obliki sveže, drugačne in privlačne prostorske ureditve, ki bo nakazala gabarite bodoče gradnje, stavbne tipologije, odprte grajene in zelene površine ter vnesla trajnostne in okolju prijazne rešitve ter koncepte, ki odgovarjajo na izzive sodobnega časa in klimatskih sprememb.

»Predlagana rešitev gradi na preoblikovanju Kranjčeve ulice, ki še vedno ostaja glavna prometna žila, vendar se na njej promet upočasni, ustrezno pa se uredi prostor za pešce in kolesarje. Ulica dobi z značilno strukturo drevoredov, ki se sekvenčno spreminjajo proti središču kraja, nov značaj,« so še zapisali v publikaciji. 

Kot so predstavili na Občini Moravske Toplice, je vizija prostorskega razvoja Moravskih Toplic skupen projekt vseh, ki tu živijo, delajo in ustvarjajo. Na delavnico so bili vabljeni vsi, ki so bili zainteresirani, da se v kraju stvari spremenijo na bolje. Na delavnici so bili dobrodošli predlogi, ideje in pobude za privlačen kraj za življenje, delo in razvoj, v katerem se bodo počutili prijetno tudi obiskovalci in turisti.

Projekt sofinancira Evropski socialni sklad preko JR Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije in se izvaja za družbeno korist. Svoje pobude lahko zainteresirana javnost še vedno odda tudi pisno na elektronski naslov ali s klasično pošto na Občino Moravske Toplice, s pripisom: Vizija prostorskega razvoja Moravskih Toplic.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.