https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Policisti v Dolgi vasi pripravili dan odprtih vrat

Dolga vas, 18.09.2018 ob 18:20  

Policijska postaja za izravnalne ukrepe Murska Sobota in Center za sodelovanje varnostnih organov Dolga vas sta v torek, 18. septembra, na sedežu enot v Dolgi vasi pripravila dan odprtih vrat. V sklopu dogodka sta predstavili svoje delo, svojo opremo in svoje prostore v nekdanjem objektu mejnega prehoda Dolga vas.

Policijska postaja za izravnalne ukrepe Murska Sobota je bila ustanovljena leta 2006 z namenom nadomestitve varnostnega pomanjkljaja po vzpostavitvi schengenskega režima – prostega prehajanja notranjih meja Evropske unije.

Namen izravnalnih ukrepov je ugotavljanje nedovoljenih vstopov, preverjanje zakonitosti bivanja na ozemlju Republike Slovenije ter odkrivanje nedovoljenih migracij in čezmejne kriminalitete. Za delo poleg 15 vozil uporabljajo specialno tehnično opremo, in sicer detektorje za odkrivanje drog ter eksplozivov, merilce radioaktivnosti, merilce za odkrivanje srčnega utripa (za odkrivanje tihotapljenja tujcev v tovornih vozilih) in še druge.

Enota, ki ima 51 delovnih mest, je v preteklih desetih letih, od leta 2008 do avgusta 2018, izvedla okoli 3300 izravnalnih ukrepov. Ob tem so obravnavali približno 700 kaznivih dejanj čezmejne kriminalitete (avtomobilska kriminaliteta, ponarejene listine, tihotapljenje oseb ...) ter okoli 2500 prekrškov, ki se navezujejo na nedovoljen vstop preko notranjih meja EU in nedovoljeno bivanje.

Pomembno vlogo pri izvajanju izravnalnih ukrepov ima tudi Center za sodelovanje varnostnih organov Dolga vas. V centru, ki deluje že od leta 2008, dela 34 policistov iz Slovenije, Madžarske, Avstrije in Hrvaške.

Njihove naloge zajemajo spodbujanje čezmejnega policijskega sodelovanja, dajanje podpore pri ohranjanju javnega reda in varnosti ter pri preprečevanju čezmejne kriminalitete in nezakonitih migracij ter sodelovanje z drugimi centri za sodelovanje varnostnih organov drugod po Evropi.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.