https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Je brezglutenska dieta za vsakogar?

25.4.2020  

V zadnjih letih se je med ljudmi razširilo prepričanje, da je gluten škodljiv. V nekaterih državah sveta zato že več kot 10 odstotkov ljudi, tudi takih, ki niso preobčutljivi na gluten, prisega na brezglutenske diete.

Gluten in njegova škodljivost

Gluten, ki je naravno prisoten v žitih, kot so pšenica, rž, oves, ječmen, pira in drugih, najdemo v vseh izdelkih narejenih iz teh žit ter tudi iz mok omenjenih žit. Gluten je že od nekdaj bil del naše prehrane in je tista sestavina pšenične moke, ki daje kruhu in drugim pekovskim izdelkom njihovo značilno teksturo.

Za večino posameznikov je gluten popolnoma neškodljiv. Izjema so ljudje s celiakijo, z alergijo na pšenico in sorodna žita ali s preobčutljivostjo na gluten. Umik glutena iz prehrane tem ljudem olajša simptome in pripomore k boljšemu počutju.

Število preobčutljivih na gluten se povečuje

Po mnenju zdravnikov ima celiakijo približno en odstotek prebivalstva, dodaten odstotek pa je na gluten alergičen. Obe stanji se da potrditi z medicinskimi testi. Pojavlja pa se vse več ljudi, ki imajo težave s t. i. neceliakalno glutensko preobčutljivostjo. Te se s testi ne da določiti, najjasnejši znak zanjo pa je samoocena bolnikov, da jim glutenska hrana škoduje.

Brezglutenska dieta

Ljudje na brezglutenski dieti se morajo izogibati vsej hrani, ki naravno vsebuje gluten, in tudi tisti, ki je z glutenom le kontaminirana in ga vsebuje le v sledovih. Nabor hrane brez glutena je kljub temu širok, saj ga ne vsebujejo sadje, zelenjava, jajca, sveže meso, ribe, mlečni izdelki, stročnice, semena in oreščki. Glutenska žita pa se lahko zamenjajo z različnimi vrstami škroba oziroma moke iz brezglutenskih žit in psevdožit. Sem uvrščamo koruzo, riž, proso, brezglutenski oves, ajdo, amarant in kvinojo.

Je brezglutenska dieta za vsakogar?

Številne študije potrjujejo, da ima brezglutenska dieta lahko zdravstvene koristi tudi za zdravega posameznika. Vendar pa pogosto veliko težavo predstavlja vrsta hrane, ki jo ljudje na brezglutenski dieti vnašajo v svoje telo. Hrana, ki vsebuje gluten, poleg tega proteina vsebuje tudi številne koristne hranilne snovi, nutriente, funkcionalne komponente in antioksidante. Zaradi neznanja prehrana ljudi na brezglutenski dieti postane enolična, uživajo veliko procesiranih izdelkov in pogosto ne zaužijejo vseh potrebnih hranilnih snovi. Brezglutenska dieta tako pri zdravih posameznikih lahko vodi v zmanjšan vnos železa, kalcija, vlaknin, folne kisline in vitaminov B-kompleksa.

Brezglutenska dieta v sodobnem svetu postaja trend in je močno popularizirana s strani trženjskih organizacij in medijev. Številni ljudje tako posegajo po izdelkih brez glutena, ker želijo izgubiti telesno težo, ozdraviti razdražljivo črevesje, izboljšati počutje in podobno. V večini primerov pa je ta dieta primerna zgolj za ljudi, preobčutljive na gluten.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.04.2020 ob 19:18 Lendavski nadvojvoda gost

      Tak povem,moškemu ne stoji,babe pa postanejo frigidne s tako dieto.Zdaj pa dietno papcajte,pa ne spite od skrbi.

      2 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.04.2020 ob 9:41 gost

      Konj--gnoj!!

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.04.2020 ob 8:13 Xy gost

      Lilala budala

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.