https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Alergije na arašide in oreške vse bolj pogoste

28.9.2018  

V zadnjih letih je opaziti skokovit porast alergijskih bolezni. Alergija na hrano postaja vse večji problem. Največkrat se razvije v mladosti ali celo v zgodnjem otroštvu. Večina alergijskih bolezni se z leti ublaži ali celo izgine. Nekatere pa ostanejo za celo življenje.

Kaj sploh je alergija?

Alergija je spremenjen odziv imunskega sistema na sicer nenevarne snovi iz okolja, ki se kaže s preobčutljivostnimi reakcijami. Alergijske reakcije na hrano so lokalne in sistemske ter lahko zajemajo katerikoli organ. Pride lahko do otekanja ustnic in jezika, bolečin v želodcu, krčev v trebuhu in prebavnih motenj. Pridružena je lahko koprivnica po koži, težave z duhanjem ter v najtežji obliki tudi anafilaktični šok, ki je življenjsko ogrožajoč.

Alergija na arašide in oreške

Drevesni oreški, kot so lešniki, orehi, mandlji, pistaciji, brazilski oreški ter indijski oreški, so eno izmed najbolj alergogenih živil. Arašidi pa spadajo med stročnice, ki spadajo med pogostejše prehranske alergene pri odraslih. Zaradi podobnosti beljakovinskih molekul v različnih rastlinah so pri otrocih z alergijo na arašide možne tudi alergične reakcije na ostale stročnice in na drevesne oreščke (navzkrižna alergogenost).

Alergija na arašide in oreščke je v zadnjem času v porastu. Te alergije otroci ne »prerastejo« in je dosmrtna. Edino učinkovito zdravljenje je dieta, kjer se oreški popolnoma izločijo iz prehrane. Potrebna je za večino otrok vse življenje, tudi če otrok nima več težav.

Okolje brez arašidov in oreškov

Ob zaužitju arašidov ali oreškov se pri alergikih lahko pojavijo težje alergijske reakcije, anafilaktični šok ali celo smrt. Hudo alergično reakcijo lahko arašidi sprožijo že s prisotnostjo v zraku. Težavo tako predstavljajo predvsem zaprti prostori, kot so na primer letala, vlaki in drugi zaprti prostori, v katerih se otroci dnevno gibljejo, zato se pediatri zavzemajo za vzpostavljanje okolij brez arašidov v šolah, vrtcih ter drugih podobnih krajih.

Na letalih umikajo arašide

Vse več letalskih družb se odloča za umik oziroma za zamenjavo izdelkov, ki vsebujejo oreške. Pri Adrii Airways so arašide v preteklosti že umaknili iz prodaje, zaradi povpraševanja potnikov pa so jih znova uvedli v ponudbo, in sicer izključno v SkyShop trgovini. Potnikom tako raje ponudijo slane prigrizke ali pa mešanico suhega sadja in drugih, manj alergenih oreščkov.

Letalske družbe običajno pozivajo potnike z alergijami, da svoje zdravstvene težave sporočijo osebju pred poletom. V primeru, da je na krovu letala potnik z alergijo na arašide, pa uživanje tovrstnih izdelkov na letu prepovejo oz. onemogočijo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.