https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Ljutomeru spregovorili o aktivni poti otrok v šolo

Ljutomer, 22.09.2018 ob 13:00  

19. septembra, je od 9.30 do 12. ure v prostorih Občine Ljutomer potekal Regijski seminar o trajnostni mobilnosti v sklopu Evropskega tedna mobilnosti 2018 in projekta MOVECIT. Dogodek je sovpadal z Evropskim tednom mobilnosti, ki je vrsto let eden izmed ključnih momentov za spodbujanje trajnostne mobilnosti, kar pa še posebej izkoristijo občine, ki dogodek vključujejo v svoje programe ob enotedenskem dogajanju.


Razvojna agencija Sinergija prav tako v pomurski regiji spodbuja področje trajnostne mobilnosti. Ciljne skupine so predvsem lokalne skupnosti ter vzgojno-izobraževalne institucije. Za namene spoznavanja različnih možnosti uveljavljanja trajnostne mobilnosti v šolah in vrtcih, je Razvojna agencija Sinergija pripravila regijski seminar, kamor je povabila predstavnike, ki se na šolah in vrtcih ukvarjajo s prometnimi vsebinami ter vsebinami povezanimi z zdravjem, zdravim načinom življenja ter gibanjem in želijo sodelovati pri spreminjanju potovalnih navad otrok ter tako prispevati k čistejšemu in bolj zdravemu okolju in življenju.

Vodilna vsebina dogodka je bila predstavitev akcije PEŠBUS in BICIVLAK, ki je del programa Aktivno v šolo. Nosilec programa je Inštitut za politike prostora iz Ljubljane. Aktivna pot v šolo je pomembna za zdravje, samostojnost in socialni razvoj otrok, saj zagotavlja minimalno priporočeno količino fizične aktivnosti in spodbuja vzgojo o prometni varnosti ter trajnostnem razvoju. Spodbujanje aktivne poti v šolo je ukrep, s katerim se povezuje celotna lokalna skupnost. Dopolnjujoča vsebina aktivne mobilnosti je zdrav življenjski slog z ustrezno prehrano in telesno dejavnostjo že v predšolskem obdobju, kar je bilo predstavljeno skozi projekt On the Move, ki ga je Center za zdravje in razvoj Murska Sobota uspešno in pilotno zaključil v treh vrtcih, sedaj pa ga želijo razširiti po Pomurju ter začrtati tudi sistemske rešitve na nacionalnem nivoju.

PEŠBUS se trenutno izvaja v 55 šolah, a so ob tem dogodku navdušile še dodatne pomurske šole, ki v tem orodju vidijo priložnost, da se zmanjša jutranja prometna gneča na šolskem dvorišču, zmanjša onesnaženje, otroci, ki pa prihajajo v šolo, so boljšega zdravja, samozavestnejši in bolje opremljeni z vedenjem v prometu.

Kaj je PEŠBUS? 

S PEŠBUSom se učenci v šolo odpravijo peš v organiziranih skupinah po domišljeno začrtanih poteh in po stalnem urniku. Otroci uživajo v sprehodu s svojimi sošolci in v spremstvu odrasle osebe, staršem pa ni potrebno vsakodnevno skrbeti za jutranji prevoz. »Pred tridesetimi leti se je 90 % prihodov v šolo opravilo peš, trenutno pa le 30 %. Iti peš v šolo je bilo nekoč samo po sebi umevno dejstvo, zato se nam danes zdi skoraj nepredstavljivo, da moramo v današnjem času dejansko sistematično organizirati skupinski prihod otrok v šolo. Želimo, da se čim več šol vključi v dejavnosti, ki spodbujajo aktivno mobilnost, saj bomo s tem pripomogli  k zmanjšanju bolezni, depresiji med otroci in izboljšali njihovo samopodobo,« pojasnjujejo idejo PEŠBUSa na Razvojni agenciji Sinergija.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. RobinHood
      23.09.2018 ob 0:12 RobinHood

      Dajte se že enkrat zmenit kaj bo! Na eni strani zakon, ki določa, da mora z majhnim otrokom v šolo odrasla oseba. Na drugi strani se spodbuja, da gredo peš. Starš se pelje v službo in mimogrede še odloži otroka v šoli in potem po 15. uri, ko se vrača ga še dvigne. Poznam fantka, ki bo komaj jeseni dopolnil šest let in lepo gre brez ateja ali mame v šolo s sošolci. Poznam pa tudi take, ki v zadnjo triado peljejo svoje do šolskega praga. Katastrofa! Če je na vseh področjih življenja vse pomalem na glavo obrnjeno, zakaj bi bilo potem tukaj kaj drugače.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.