https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

S skrbjo za lastno telesno in duševno zdravje k bolj aktivnemu staranju

22.09.2018 ob 6:00  

Človeku v sodobni družbi se zaradi napredka tehnologije, medicine in splošno boljših življenjskih pogojev, obeta tudi daljša življenjska doba. Pričakuje se, da bo v Sloveniji čez štiri leta vsak četrti zaposleni starejši od 55 let. Posledice staranja prebivalstva so zelo kompleksne in odpirajo vprašanja podaljševanja delovne dobe, prilagajanja pogojev dela za starejše zaposlene, povečanja izdatkov za pokojnine in dolgotrajno oskrbo, obenem pa se kažejo kot pomanjkanje ustrezne delovne sile.


Starejši zaposleni in aktivno staranje

S tovrstnimi izzivi se lahko spoprijemamo tudi z razvijanjem potenciala starejših zaposlenih (predvsem starejših od 45 let) na delovnem mestu in v skupnosti. Vendar odgovornost za ohranjanje vitalnosti in delazmožnosti nosi v prvi vrsti posameznik, ki lahko svoj življenjski slog prilagodi s skrbjo za telesno in duševno zdravje. Delodajalec lahko pri tem pomaga z ustreznimi ukrepi, saj mu zakonodaja nalaga izvajanje programa promocije zdravja na delovnem mestu. Zaposlenim lahko omogoči pogoje, ki t.i. aktivno staranje podpirajo.

Ključna je osveščenost o pomenu skrbi za telesno in duševno zdravje

Oseba, ki se stara aktivno, zavedno skrbi za ohranjanje in izboljševanje svojega (duševnega) zdravja, v okviru svojih zmožnosti. Na ta način si preventivno omogoča boljšo kvaliteto življenja v starosti. Prvi korak k boljšemu aktivnemu staranju lahko naredimo z večjo osveščenostjo in informiranostjo o tem, kako ohranjanje (duševnega) zdravja vpliva na zmožnost udeležbe na trgu delovne sile, boljšo fizično zmogljivost in večji doprinos k svoji družini, širšem socialnem krogu, skupnosti in narodu.

Osveščenost in informiranje se lahko pričneta v delovnem okolju, v katerem zaposleni preživimo precejšnji delež dneva in življenja. Delovno okolje lahko deluje kot podporni sistem za ohranjanje in krepitev (duševnega) zdravja. Tudi v projektu »Celovita psihosocialna podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile (NAPREJ) – Zdravo in aktivno v prihodnost!«, ki bo trajal vse do leta 2021, je z uvedbo Programa celovite podpore podjetjem za obvladovanje in preprečevanje psihosocialnih dejavnikov tveganj (Program PSDT) cilj omogočiti podporo zaposlenim iz pilotskih podjetij in jih spodbuditi k aktivni skrbi za svoje duševno zdravje. Zaposlenim iz pilotskih podjetij bodo namreč ves čas trajanja projekta na voljo anonimna psihološka svetovanja, izobraževanja ter različne aktivnosti za osveščanje in izobraževanje na področju duševnega zdravja. Projektne aktivnosti in druge zanimive vsebine lahko spremljate na spletni strani.


    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.09.2018 ob 15:40 77 gost

      Glede zdravja nas starejših je tako da so nam ga vzeli,vsi politiki zaprli tovarne vzeli delo in nas pahnili v veliko revščino uničili so nas tako psihično,fizično in depresivno.Niti en delodajalec me noče zaposliti ker sem delovni invalid,ker se me bojijo kot hudič križa,po zakonodaji bi še pa moral delati 14 let,Delo za mene kot delovni invalid dobim verjetno samo na Marsu.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.09.2018 ob 20:02 007 gost

      Vsak je čisto sam odgovoren za svoje zdravje. Niso politiki in niso delodajalci tisti ki na koncu prevzamejo odgovornost.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.