https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Obeta se nam Festival znanstvene ustvarjalnosti Sobota v petek

Murska Sobota, 27.09.2018 ob 14:30  
Zadnji septembrski petek bo v Mursko Soboto prinesel obilo zanimivih aktivnosti.

V petek, 28. septembra 2018, se bo v širšem centru Murske Sobote odvila prireditev z nazivom Festival znanstvene ustvarjalnosti SOBOTA V PETEK, ki jo organizira Pomurski tehnološki park, v sodelovanju z Mestno občino Murska Sobota. Pestri nabor aktivnosti, ki bodo za vse obiskovalce popolnoma brezplačne, bo dopolnilo vzporedno dogajanje, ki je v našem mestu že ustaljeno.

Omenjeni dan zaznamuje Evropska noč raziskovalcev, v okviru katere se v skladu s pobudo Evropske komisije za en dan odprejo vrata mnogih raziskovalnih organizacij širom Evrope, ki s poljudnimi predstavitvami svojega dela navdušujejo zanimanje ljudi vseh, predvsem pa mlajših, generacij za naravoslovje in poklice ter vsakdanje življenje ljudi, ki delujejo na tovrstnih ter sorodnih področjih. Kot nadgradnjo so Ustanova Hiša eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut, Tehnološki muzej Slovenije in številni tretji partnerji skupaj zasnovali projekt Noč ima svojo moč, v sklopu katerega bodo izvedli dogajanje v 21 krajih po državi. Podporo omenjenemu projektu sta izkazala tudi prej omenjena organizatorja prireditve, ki sta koordinatorja aktivnosti na lokalnem območju.

 

V Murski Soboti se bo dogajanje pričelo že zjutraj. Namenjeno bo vsem občanom, prireditelji pa so učencem okoliških osnovnih šol omogočili, da se ga organizirano udeležijo v dopoldanskem času. Dogajanje bo trajalo do večera, in sicer na več lokacijah v širšem centru mesta.

Pod šotorom na nedavno otvorjenem Drevoredu Martina Luthra se bo nahajala Hiška eksperimentov, interaktivna razstava za spodbujanje radovednosti ter učenja. Na isti lokaciji bodo potekali tudi delavnica Drzni eksperimenti s samostojno izdelavo nezahtevnih stvari, kot sta glasbeni inštrument ter papirnato letalo, z domačimi, vsakdanjimi izdelki, obiskovalci pa bodo svoje stvaritve lahko odnesli s seboj domov. Obe aktivnosti bosta na voljo od 9. do 19. ure.

V dvorani Mladinskega informativnega in kulturnega kluba bodo potekale Znanstvene dogodivščine, ki so kot improvizacija promocije izobraževanja s privlačnimi tematskimi poskusi, skupaj z izvrstno interakcijo z udeleženci, nekakšna jazzovska umetnost v znanosti. Poleg orisanih šovov bodo na isti lokaciji potekale projekcije dokumentarnega filma, v galeriji pa si boste lahko ogledali razstavo Ko je bil [določeni znanstvenih] še mlad, katere avtor je Božo Kos. Vse aktivnosti bodo na voljo od 9. do 17. ure.

V osrednjem prostoru Hranilnice pomurskih dobrot bodo od 9. do 14. ure potekali Pogovori z znanstvenikom, kjer se bodo lahko udeleženci spustili v debato z znanstvenikom, ki deluje na določenem raziskovalnem področju, a je vseeno navdušen nad odkrivanjem novih spoznanj, in z njim pokramljali o vsakdanjih pojavih. Na isti lokaciji bo od 9. do 20. ure na voljo EU kotiček, s pomočjo katerega se bodo lahko udeleženci informirali o vsebinah aktivnosti, ki jih opravljajo razni funkcionarji. Pod šotorčkom pred stavbo bodo od 9. do 19. ure razstavljene optične iluzije, Optikalije.

V prostorih Pomurske gospodarske zbornice bo od 9. do 13. ure potekala konferenca Urbane inovacije v lokalnem okolju, kjer bodo govorniki predstavili dobre prakse iz velikih mest iz Slovenije ter tujine in predloge inovativnih rešitve za implementacijo na območju pomurskih občin.

Celotno dogajanje bo dodobra začinila zadnja letošnja Sočna vilica, katere tematiko izvirno ter pomenljivo opisuje naslov Jesenska kulinarična pravljica. Na tradicionalni lokaciji na Slovenski ulici bo potekala od pol enajste do 19. ure.

Zvečer bo izveden tudi Café scientifique-a, večerno sproščeno druženje z znanstvenikom, v zgornjem nadstropju Bunker postapocalyptic steampunk bara.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.