https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Občina Turnišče se je vpisala med prvake

08.10.2018 ob 6:00  

Občina Turnišče je hitro razvijajoča se občina, s številnimi potenciali za razvoj in kvalitetno življenje. Tisočletna tradicija omogoča ljudem razvoj romarskega in butičnega turizma. O nam je povedala županja Vesna Jerala Zver, na koncu članka pa si lahko ogledate še predstavitveni video, ki smo ga pripravili.


Občina Turnišče je postala eden izmed prvakov

Občina Turnišče je v štirih letih mojega mandata zelo napredovala, o čemer pričajo tudi neodvisne študije. Občina Turnišče se je vpisala med PRVAKE v proračunski učinkovitosti, saj smo naredili pravi “salto mortale” v proračunski učinkovitosti in se iz 119. mesta v treh letih zavihteli na odlično 8. mesto od 211 občin v Sloveniji. Proračunska učinkovitost je merilo, za kvaliteto upravljanja občinskega proračuna. Spomnimo se, da je ob mojem prihodu Občina imela zlagano bilanco in številne odlive sredstev na zasebne račune. Prvakov je v Sloveniji samo nekaj, pa tudi tako izjemnega dosežka ne napraviš vsako leto.

 

Foto: Vesna Jerala Zver, županja Občine Turnišče

Nova uprava, nova občina

Občina Turnišče je v mojem mandatu dobila popolnoma novo, učinkovito občinsko upravo. Pred tem je na Občini bil praktično le en uslužbenec. V teh letih je občinska uprava opravljala številna sprotna dela, ogromno del in nalog je bilo potrebno opraviti za nazaj. Popolnoma smo prenovili osnovne akte in na novo nastavili računovodstvo in ostalo delo v upravi.

Dokazila razvoja

Ministrstvo za finance, Sektor za sistem financiranja lokalnih skupnosti vsako leto izda poročilo o Koeficientu razvitosti občin. Pri tem se upošteva stopnja razvitosti infrastrukture v občini. Leta 2014 je imela občina Turnišče 0,93 delež razvitosti, leta 2017 pa 0,97. Tako visok koeficient razvitosti Občino Turnišče uvršča na tretje mesto med najbolj razvite občine v Pomurju. V občini smo v zadnjih štirih letih izvedli veliko več investicij, kot se jih je izvedlo v preteklih mandatih. Prvič ali po dolgem dolgem času smo izvedli številna nujna dela in naloge.

Foto: Nove slačilnice v občini

Od prenove cest do javne razsvetljave in vodne sanacije

Posvetili smo se saniranju izredno slabih cest in njene opremljenosti. Spomnimo se, da so na cestah bile številne in zelo velike udarne jame. Naj omenim samo največje investicije. Skupaj z Ministrstvom za infrastrukturo smo izvedli obnovo državne ceste skozi Turnišče R3-726/1321 II. in III. faza. Začela se je izvajati obnova državne ceste R3-729/4207 skozi Gomilico, katera se bo predvidoma končala v naslednjem letu. Preplastili smo nekje 98% občinskih cest. Za večjo varnost v prometu smo zgradili hodnik v Turnišču, Gomilici in Renkovcih. Izvedli smo kilometre odvodnjavanja na občinskih in državnih cestah ter ostalih zemljiščih. Zamenjali smo vse svetilke javne razsvetljave, postavili 123 prometnih znakov, ogledal in opozorilnih tabel, saj je bila občina praktično brez prometnih znakov. Namestili smo 7 novih avtobusnih postajališč, trenutno pa ob državnih ter občinskih cestah poteka  nameščanje 102 lamelnih tabel. 

Foto: Preplastili so ceste in posodobili javno razsvetljavo

Ker se je v občini naredilo toliko novega, bomo o Turnišču v prihodnje objavili še en članek z dodatno vsebino. Spodaj si lahko ogledate videoposnetek, ki smo ga pripravili o občini.

Video

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija