https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Odprli razstavo zgodovinskega razvoja obrti

Murska Sobota, 30.09.2018 ob 9:00  

Ob 50. obletnici Območno obrtno-podjetniške zbornice Murska Sobota, so v petek, 28. septembra 2018, v prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota, otvorili razstavo zgodovinskega razvoja obrti Območne obrtno-podjetniške zbornice Murska Sobota.

Obrt ima v Pomurju bogato, dolgo in pestro zgodovino. Skozi zgodovinsko obdobje, ki je zaznamovalo razvoj obrtništva, so se podjetniki in obrtniki združevali v najrazličnejše oblike združevanja. Tako je decembra 1968, pred 50 leti, bilo ustanovljeno združenje samostojnih obrtnikov in gostincev za Pomurje, ki je na društveni in prostovoljni osnovi združevalo malo številne obrtnike s področja Občin Lendava, Murska Sobota in Radgona. Letnico 1968 imajo torej na Območni obrtno-podjetniški zbornici Murska Sobota, zavedeno kot letnico njihovega delovanja. 

Predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Murska Sobota, Vlado Mandič, je ob otvoritvi razstave povedal: ˝Območna obrtno-podjetniška zbornica je zelo uspešna in smo na njo lahko zelo ponosni. Ta razstava danes prikazuje, da si lahko mladi pogledajo, kako je bilo tistega časa delati z tem orodjem, kako je bilo pridobivati znanje in tu so tudi razstavljeni razni stroji, orodja in pa tudi dokumenti. Ogromno dokumentov je bilo narejenih o tem kako so zidali naš obrtni dom, ogromno spričeval. Rad bi se zahvalil družini Obal, katera nam je predala in podarila vso dokumentacijo, katera je zelo velike vrednosti in je pomembna za vse nas. Pomembna je tudi za naše mlade, kateri bodo prevzeli naše obrti, in kateri bodo lahko pogledali, kako je bilo tistega časa in kako je danes.˝

˝Pol stoletja je dolgo obdobje, in zato torej lep ljubilej, ki si zasluži posebno pozornost. Verjamem pa tudi, da je praznovanje, vedno priložnost za pogled na preteklost, pogled na prehojeno pot, in na vse kar je bilo v tem času narejenega in tudi doseženega. Ob enem je obletnica tudi priložnost za vpogled naprej, kakšni izzivi naš čakajo in kakšni so obeti za prihodnost. Obrt je namreč sestavni in neločljivi del človeške kulture in civilizacije. O tem pričajo številni ostanki davnih časov, ki so svoje mesto našli v nekaterih muzejih. In tudi v tem, mojem domačem delu Slovenjie, ima obrtništvo dolgo zgodovino in bogato tradicijo. Slednje izključujejo zgodovinski viri,˝ je ob otvoritvi razstave povedal predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, mag. Dejan Židan. 

Več fotografij v spodnji galeriji... 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.09.2018 ob 22:14 DEBELI FUKJENEC gost

      Kje je šerif?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.10.2018 ob 12:53 gost

      Obrt je namreč sestavni in neločljivi del človeške kulture in civilizacije. Drži. Drži pa tudi, da je komunizem obrt onemogočal in zaviral, zato preseneča prisotnost tovariša Židana.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.