https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Radosti Prekmurja na Sladki Istri

02.10.2018 ob 9:00  

Med 28. in 30. septembrom je potekala že 10. Sladka Istra na kateri so se predstavili tudi okusi iz Pomurja. Seveda ni manjkalo tudi tradicionalnih istrskih sladic, kot so hroštoli, fritule in supe. 


Mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra ponuja sladice po receptih naših babic in mam ter novodobnih vrhunskih domačih in tujih slaščičarskih mojstrov. "Sladke poti" po Kopru so povezovale vseh 6 trgov, kjer so obiskovalci lahko degustirali različne sladice, sladolede in tudi različna vina, piva in druge napitke oziroma izdelke medenega izvora. Ob tem je potekal bogat kulturni program, kjer so se predstavile tudi Šavrinke in Šavrini. Med številnimi aktivnostmi na festivalu naj izpostavimo različne kuharske šove in slaščičarske delavnice, ki so bile zelo obiskane.  

Na festivalu Sladke Istre se je predstavila tudi počitniška domačija Passero iz Tešanovcev, občina Moravske Toplice. V okviru njihove podeželske čokoladnice so ponujali okuse bezga, jurke, traminca, gibanice v preobleki fine čokolade in prav posebne praline iz bučnega olja, brez katerega v Pomurju seveda ne gre. Čokoladne tablice dopolnjujejo z različnimi kombinacijami domačih začimb in se vedno znova trudijo odkrivati eksotiko domačih okusov. Vsak izdelek ima po njihovem mnenju svojo zgodbo, ena takih je čokoladna hruška na peclju (zgodba o pomenu suhih hrušk). 

Na Sladki Istri so se iz območja Pomurja predstavili tudi Ekološka turistična kmetija Vrbnjak iz okolice Male Nedelje, gostilna Marič iz Sebeborcev s prekmursko kulinariko, hotel Diana iz Murske Sobote s svojimi sladicami in dišečimi poticami, Turistična kmetija Dervarič iz Prlekije, Puklavec Family WinesSadjarska kmetija Ficko z različnimi sortami marmelade, naravnimi sokovi, sirupi, likerji, žganjem in suhim sadjem. Proizvodnja peciva Figaro je obiskovalcem ponujala Prekmursko gibanico, Mađarico, Vanilijevo kremo z bučnim oljem ter raznim čajnim pecivom, pirine kekse, čokoladne kekse, očke, kokosove kroglice ter druge sladke dobrote Prekmurja. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.