https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Luštove rastlinjake uspešno ogrevajo s toplotnimi črpalkami

03.10.2018 ob 6:00  

Paradižniku v rastlinjakih je potrebno za rast ves čas omogočati optimalne klimatske pogoje. Ob prenizkih temperaturah je zato potrebno rastlinjake ogrevati.

Rastlinjake so v Luštu večinoma ogrevali s pomočjo vroče vode iz geotermalne vrtine in pa z dogrevanjem s pomočjo zemeljskega plina. Leta 2013 pa so povečali kapacitete rastlinjakov in geotermalna energija več ni mogla zadostiti potrebam po energiji.

Podjetje Paradajz d.o.o. je zato začelo sodelovati s podjetjem Kronoterm, da bi energetsko optimizirali ogrevanje rastlinjakov. Z vgradnjo toplotne črpalke so želeli dvigniti izkoristek izrabe geotermalne energije, hkrati pa zmanjšati stroške in vplive na okolje, saj toplotna črpalka še dodatno zniža temperaturo vode, ki se vrača v okolje. Ob tem pa so tudi želeli pridobiti vsaj 1,5 megavata toplote ter zmanjšati potrebo po dogorevanju z zemeljskim plinom.

Projekt so začeli postavljati oktobra 2017, končali pa so ga sredi letošnjega januarja. V podjetju Paradajz so pred tem opravili vrsto prenov in prilagodili objekt za uporabo novih tehnologij toplotnih črpalk in kompresorjev. Za ogrevanje zdaj uporabljajo geotermalno energijo in toplotno črpalko, ob konicah pa uporabljajo tudi plin.

Rezultati kažejo, da je izkoristek geotermije po novem skoraj stoodstoten. Vodo so uspeli pohladiti od 65 stopinj na 10-15 stopinj (odvisno od regulacije pretoka). Prihranek v primerjavi s plinom je 72-odstoten, emisije ogljikovega dioksida pa so se zmanjšale okoli 50 odstotkov. Predvidena proizvodnja toplote iz toplotnih črpalk je okoli deset tisoč megavatnih ur na leto, vračilna doba pa je približno eno leto.

Skupaj s Kronotermom v podjetju Paradajz pripravljajo še nadzorni sistem, ki bo obvladoval črpanje geotermalne vode in delovanje toplotnih črpalk. Razmišljajo pa tudi o tem, kako dobiti čim cenejšo elektriko. Toplotne črpalke delujejo skoraj 24 ur na dan, kar precej poveča porabo elektrike.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.10.2018 ob 8:52 DEBELI FUKJENEC gost

      Niti en mesec ne morete brez tega Lušta. Vam dobro plačajo za reklamo???????? Vsaj napišite zraven REKLAMNI PRISPEVEK. Upate napisati v kakšnih pogojih delajo njihovi delavci in kakšne plače dobivajo za svoje delo??????? Tega ne upate, ker bi pokvarilo lepo sliko, ki jo prikazujete.

      28 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.10.2018 ob 13:07 Lučka gost

      Poznam nekaj ljudi, ki delajo v paradjzu delati morejo normo in imajo minialno plačo, plus prevoz in malica. Plačo dobijo vsak mesec ob istem času. Za marsikatero firmo ne moreš reči da dobijo vsak mesec plačo, tudi sezonska dela. ki jih nekateri izvajajo. Kjer si delavci morejo sami plačo izboriti da jih sploj dobijo.

      4 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.10.2018 ob 13:19 DEBELI FUKJENEC gost

      Lučka, ko človek pade tako nizko, da je super zadovoljen s tem, da za zelo zahtevno delo dobi minimalno plačo na določen dan ( KAR JE ZAKONSKO DOLOČENO!!! ), in se tolaži s tem, da je ponekod drugje še slabše, ni več pravi človek in je škoda vsakih nadaljnih besed. Kam smo padli v dveh desetletjih??????? Iz ponosnih, zadovoljnih delavcev v sužnje, ki so zadovoljni z vsako drobtinico???!!!!!!!! Samo en uradni podatek za tiste, ki ste bolj neuki: delodajalci v Sloveniji so imeli v letu 2017 3, 2 milijarde evrov dobička!!! Pametnemu človeku to vse pove.

      17 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.10.2018 ob 15:18 zgodovina gost

      DF - to je nova generacija ljudi. Tistih o katerih je pisal pisatelj Ivan Cankar. Hlapci. Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni.

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.10.2018 ob 18:10 Bučki gost

      Zakaj kritizirate Lušt in njihove delavce? Jaz pa mislim, da je bolje delati zw minimalno plačo, kot oa doma smrdeti na kavču in čakati vsak mesec na socialno podporo. Delat jih nažente ne pa, da jim socialko zvišujete!

      2 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.10.2018 ob 18:52 victor gost

      Bučki o takih kot si ti je Cankar pisal.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      03.10.2018 ob 21:49 mnova gost

      Ne pametujte. Sem delavka v Luštu, da delamo za minimalno plačo ja laž, naši pogoji pa tudi niso tako slabi je pa res treba delat ne pa zijala past.............. in komentiraj kaj nisi probal oz. videl.......

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      03.10.2018 ob 23:48 DEBELI FUKJENEC gost

      mnova, koliko dobiš za 176 ur dela brez potnih stroškov, malice in drugih dodatkov?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      04.10.2018 ob 15:09 Jože gost

      Narod si sodbo piše sam... Dvignit se..politikom lenuhom in delodajakcem dat na znanje.. Pošteno plačilo..zmanjšat parazite ki dvigujejo pohlep in davke, in s tem nižajo osebni dohodek v gospodarstvu. Kje so subvencije..da je slovenska hrana nedostopna delavcem .. plače pa nizke. Zavedajte se v gospodarstvu si moraš plačo zaslužit na trgu..ne le riti guncat ob klimi in čakat prvega in plačo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      05.10.2018 ob 13:51 jessan gost

      sem delavec v luštu.delam kot zamorc za minimalko.če bi dali več pol lastnikom premalo ostane.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      28.09.2020 ob 13:36 mitjaP gost

      https://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/toplotna-crpalka/toplotna-crpalka-cena-in-eko-sklad-subvencija/

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.