https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Atraktiven spust po Muri v sklopu 3. balkanske rečne turneje

07.10.2018 ob 6:00  

V petek, 5. oktobra, so se na Petanjcih ob mostu zbrali ljubitelji rek, narave, ki so odločno proti gradnji hidroelektrarn na rekah. Tokrat je bila v ospredju reka Mura in morebitna gradnja hidroelektrarne v Hrastje Moti. Organizator dogodka je Rok Rozman, sicer biolog, naravovarstvenik in ekstremni kajakaš, ki v sklopu 3. balkanske rečne turneje (BALKAN RIVERS TOUR) skupaj s svojo ekipo na poti nasprotuje gradnji približno 2.700 novih jezov na rekah v Sloveniji, Hrvaški, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Makedoniji in Albaniji. Spust po Muri se je zaključil na otoku Ljubezni v Ižakovcih.


Letošnje geslo 3. balkanske rečne turneje (Balkan Rivers Tour 3) je Balkanska rečna obramba oziroma v angleščini "Balkan Rivers Defence". Podporniki se že leta z veslom odločno borijo za ohranitev reke Mure, ki so se tudi letos zbrali v velikem številu. Soorganizator petkovega dogodka je bilo podjetje MURAMAR, koordinator Denis Cizar ter partner dogodka na otoku ljubezni, Zavod za turizem in kulturo Beltinci. 

In kdo vse so podporniki kampanje "Rešimo Muro!", ki je nastala na pobudo lokalnih pomurskih nevladnih organizacij in se je začela 9. aprila 2016? Društva za preučevanje rib Slovenije (DPRS) se zavzemajo za varovanje sladkovodnih rib in njihovih habitatov in se s svojim delovanjem raziskujejo, prepoznavajo, izobražujejo in skupaj z drugimi sorodnimi nevladnimi in vladnimi organizacijami organizirajo različne naravovarstvene aktivnosti. Zveza društev Moja Mura se trudi za obvarovanje reke in njen sonaravni razvoj krajev vzdolž nje. Delujejo v javnem interesu do ohranjanja narave. V Pomurju ljudi strokovno ozaveščajo o neverjetnem bogastvu ob reki Muri.

Muzej norosti Trate je lokalna slovensko-avstrijska iniciativa, ki si prizadeva za evidentiranje, ohranjanje in promocijo naravne in kulturne dediščine v regiji. Priložnost za razvoj vidijo oblikovanju okolju prijaznih delovnih mest, zlasti v turizmu. Reka Mura je zanje naravna vrednota, ki predstavlja skupne razvojne priložnosti. Gradnja hidroelektrarn na Muri po njihovem mnenju zavira razvojne priložnosti ter povzroča dodatno škodo že tako podhranjeni regiji kot je Pomurje. 

Svetovna organizacija za varstvo narave (WWF) si prizadeva ustaviti uničevanje Zemljinega naravnega okolja in graditi "pametno" prihodnost. To naj bi po njihovem predstavljajo sožitje z naravo, ohranitev svetovno biotske raznovrstnosti, zagotovitev trajnostno uporabo obnovljivih naravnih virov in zmanjšanje onesnaževanja in potratne porabe naravnih virov. 

Ustavili smo se tudi ob Babičevem mlinu v Veržeju. Druženje na otoku ljubezni se je zaključilo s predavanjem Tineta Mlinariča o plavajočih mlinih – elektrarnah in multinamenski rabi, ogledom dokumentarnega filma THE UNDAMAGED in prleškim grunt rock bendom, Dežurni krivci iz Svetega Jurija ob ščavnici. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.10.2018 ob 7:23 lajči gost

      jaz san ZA elektrarne

      9 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.10.2018 ob 11:14 Fc.fby hjjj gost

      Na bruhanje mi idejo taksni balkanski primutivci...v kolikor stroka da pozitivno luc sem za elektrarne!

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.10.2018 ob 11:41 Godžiro gost

      Te pa idi pa bruhaj , če si primitivec , aja balkanski , pa samo stroke v Sloveniji ne omenjaj , lepo te prosim .

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.10.2018 ob 16:28 Imre gost

      Eni se samo preseravlejo! Vsemu so proti, sami bi pa do onemoglosti izrabili vsak tak potencial, samo da je njim v korist , da so oni glavni pri odločanju itd.... Tudi jaz sem za elektrarne! Ka pa se Mlijnarič in njegovi manjaki razumejo v toke vode in njegovega habitata !Mlatijo prazno slamo ! Balkan je zaostalost , primitivizem !

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.10.2018 ob 19:34 hmmm gost

      Takšnih elektrarn ne nucamo to je dejstvo! Če ste pa vsi ka ste tak pametni ZA elektrarne, si pa doma svoje celice na streje zmonterajte, pa je rešeni problem.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.10.2018 ob 21:02 enainenajetri gost

      Za tiste, ki še ne poznate, kako se delajo velike investicije v Sloveniji. Gre zato, da se porabi nekaj desetin milijonov EUR, ker pri vsaki investiciji se nekaj odstotkov denaarja kanalizira neznano kam. Dejansko gre za posel peščice ljudi. Sploh se ne gre za energijo. Količina proizvedene energije je tako majhna, da je sploh o tem brez veze razpravljati. Tisti, ki pa zagovarjate elektrarne pa je žalost, kako vas že leta vlečejo za nos. Ista pesem, kot TEŠ 6.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.10.2018 ob 21:33 Godžiro gost

      Imre stvarno si IMRE , tebi še Bog ne more pomagat.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      08.10.2018 ob 14:05 imre gost

      Godžiro, ti pa tebi enaki se napenjate za nekaj kar nima trohice smisla o energ. !Vsepovsod se slinite in v imenu vseh nas (nimate pravice)protestirate proti napredku !Vam se gre za slikanje in podobne manevre , saj vas pa drugje ob kakšnih naprednih srečanjih NI zaslediti , ker najbrž nimate obleke da bi se dostojansko izpostavili pred ljudmi!

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      09.10.2018 ob 22:36 Godžiro gost

      E , moj IMRE , ti še vedno verjameš , da obleka naredi človeka .

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.