https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Sovjaku potekalo tradicionalno kučeje jabolk

07.10.2018 ob 13:00  

V soboto, 6. oktobra je v Sovjaku potekalo že tradicionalno "kučeje" jabolk za jabolčnik oziroma prleško »jabošnico«. Dogodek vsako leto poteka v preši oziroma Čehovi kleti v organizaciji Turističnega društva Sveti Jurij ob Ščavnici. Jabolka so nabrana v bližnjih sadovnjakih in so popolnoma ekološke pridelave. Pri "kučeju" jabolk je sodeloval tudi tamkajšnji župan, Miroslav Petrovič. 


Letošnja letina jabolk je bila zelo obilna, nekatera jabolka so ostala celo nepobrana. Turistično društvo Sveti Jurij ob Ščavnici so eni redkih, ki še prirejajo tovrstne dogodke. Dandanes z opuščanjem sadovnjakov, opušča tudi tradicija "kučeja" jabolk. Tega se zavedajo člani TD Sveti Jurij ob Ščavnici in vsako leto vedno znova prikazujejo star način pridelave jabolčnika. 

Ob tem si zbrani domačini pečejo tudi kostanje, jejo domače dobrote izpod krušne peči in se zabavajo ob "kučeju" jabolk v preši. Slednja je tudi ena redkih lesenih preš, ki je še v uporabi. In katere stare sorte jabolk so pri tem uporabili? Bobovec, Beličnik, Rdeči boskop in druge sorte, ki jih najdemo v Prlekiji. 

Pri "kučeju" jabolk je sodeloval tudi župan Občine Sveti Jurij ob Ščavnici, Miroslav Petrovič. Končni produkt domačini imenujejo tudi »kuklo«. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.10.2021 ob 17:32 DANILO gost

      Katere sorte so jabolka v košari?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.