https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

V torek eno višjih povišanj cen goriv v tem letu

08.10.2018 ob 9:00  

Torek predvidoma prinaša spremenjene cene pogonskih goriv na slovenskih črpalkah. Razlog je v tem, da se je cena nafte v preteklih dveh tednih povzpela na novo najvišjo raven od oktobra 2014.

Cene dizla in bencina so sicer v zadnjih določitvah reguliranja cen ob regionalnih cestah nekoliko upadle. V preteklem 14-dnevnem obdobju, na podlagi katerega se določajo tokratne cene goriv, je nafta občutno presegla mejo 80 dolarjev za 159-litrski sod. Razlog za to je predvsem na strani ponudbe in povpraševanja na tržišču nafte članic Opec-a. Cene nafte so se namreč v zadnjem obdobju povzpele na vrh v zadnjih štirih letih. Dodatno pa so na rast cene črnega zlata vplivale tudi ocene o nezmožnostih opaznejšega povečanja proizvodnje nafte, saj naj bi bile proizvodnje zmogljivosti polno zasedene.

Sod nafte do konca leta na sto dolarjev?

V povezavi z gibanjem cen nafte je na povečanje proizvodnje črnega zlata pozval tudi ameriški predsednik Donald Trump. ZDA prav tako napovedujejo gospodarske sankcije zoper Iran, ki med drugim vključujejo prepoved izvoza nafte, ki bi lahko še precej zvišale ceno črnega zlata. Vse več analitikov tudi opozarja, da lahko sod nafte do konca leta poskoči na sto dolarjev.

V torek bencin najdražji po juniju 2015, dizel po novembru 2014

V torek se tako v skladu z izračuni analitikov predvideva eno višjih povišanj cen goriv v tem letu. Glede na gibanje cen goriv na mediteranskih trgih kaže, da se bo regulirana cena dizelskega goriva povzpela za približno dva odstotka in pol, bencina pa dva odstotka.

Če se bodo predvidevanja in izračuni izkazali za pravilne, se bo v torek polnjenje 50-litrskega rezervoarja podražilo za približno evro in pol; bencin bi bil najdražji po juniju 2015, dizel pa po novembru 2014.

    Komentarji

    1. gost
      08.10.2018 ob 10:12 čondraš gost

      sod nafte je bil pred leti krepko čez 100 Dolarjev, pa cene niso bile tako visoke. Fopajte vi polpismene s temi bedarijami . Pohlepne države ki molzejo svoje ljudi, to je edina resnica visokih cen.

      15 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.