https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Dosežki občine Turnišče

15.10.2018 ob 6:05  

O občini Turnišče smo že pisali, vendar pa se je v zadnjih štirih letih tam postorilo toliko, da vam danes predstavljamo drugi del članka. O občini nam je povedala županja Vesna Jerala Zver, na dnu članka pa si lahko ogledate še predstavitveni video, ki smo ga pripravili. Za ogled prvega dela članka kliknite TUKAJ.


Dokončanje vodovoda in sanacija občinskih stavb

Ne smemo pozabiti na številne sanacije in novogradnje katere smo opravili. Končali smo več kot desetletje dolgo in finančno zelo zahtevno investicijo Pomurski vodovod-sistem A. Čeprav je bila Osnovna šola Turnišče v prejšnjem mandatu prenovljena, smo morali v teh letih nujno pristopiti k nenačrtovanim obširnim investicijam kot je sanacija strehe po neurju, sanacija telovadnice po izlivu vode in nakup strojev v kuhinji šole. Trudili smo se zavarovati občinsko nepremičnino in premičnino. Delno smo obnovili Zdravstveno postajo, čakamo pa Zdravstveni dom Lendava, da nam do konca leta 2018 zamenja celotno notranjo opremo, kot je bilo dogovorjeno. Zamenjali smo strehe, strešna okna, nujne posege na občinskih stavbah, katerim smo izdelali tudi energetske izkaznice. Delno smo prenovili parkirišče nasproti cerkve v prireditveni in turistični prostor. Ponujamo še oskrbo električnih avtomobilov in avtodomov. Popolnoma smo prenovili 89 let staro stavbo Polanščkovo domačijo pod spomeniškim varstvom in jo spremenili v dnevni center in medgeneracijsko središče.

Foto: Obnovljena Zdravstvena postaja

Zavidljivi jubileji

Veliko pozornost pa smo posvetili tudi boljši kakovosti življenja pri nas. Do sedaj smo zasadili preko 100 sadik dreves in grmov. Poskrbeli smo za 4 javno dostopne defibrilatorje. Našim športnim društvom smo omogočili nujne sanacije nogometnih igrišč, slačilnic, opreme, strelišča in na dveh igriščih smo namestili celo reflektorje. Posebno pozornost smo namenili ohranjanju kulturne dediščine. Obnovili smo čevljarski muzej in mu zamenjali dotrajano slamnato streho. Sanirali smo spomenik Trpeči kristus iz leta 1750. Pridobili smo odtujeno Listino cehovskih pravic krojaškega ceha iz leta 1770 in izdelali faksimile.

Obnovili smo še 5 knjig in listin v lasti naših cehov. Lansko leto smo ob 750. obletnici prve pisne omembe starega turniškega svetišča izdelali 3 faksimile listine kralja Bele IV. iz leta 1267 in izvedli številne dogodke. Poleg te častitljive obletnice smo obeležili še tri: 100. obletnico izgradnje nove cerkve Marije vnobovzete v Turnišču, 75. obletnico smrti narodnega heroja Štefana Kovača-Marka in 50. obletnico vrtca v Turnišču. Gostili smo visoke goste kot so predsednik države Borut Pahor, minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič, nj. Eksc. Msgr. Dr. Juliusz Janusz, murskosoboški škof, msgr. dr. Peter Štumpf, madžarska veleposlanica v Sloveniji nje. eksc. Edit Szilágyiné Bátorfi, madžarski generalni konzula dr. Gyula Földes, gostili pa smo tudi slovenske županje ter dobili tri častne občane.

Foto: Del kulturne dediščine in faksimili

Novi mesečnik, spletna stran in logotip

Skrbeli smo za večjo prepoznavnost naše občine z organizacijo številnih izobraževanj, izdelavo logotipa, posebno pozornost smo posvetili odličnim posameznikom. Razvili smo učinkovite kanale obveščanja občanov preko prenovljenega internega kanala, nove spletne strani, prenovljenega letnega glasila in popolnoma na novo postavljenega mesečnika Varaški list. Na novo smo izoblikovali promocijsko tablo in plakate ter izdelali številne promocijske izdelke, katere tržimo v promocijski točki. Prvič smo izdelali Glas občine 2014-2018 s štiriletnim pregledom našega dela. Višek promocije pa je izdelava prvega Zbornika o občini Turnišče, kateri bo izšel v naslednjih dneh.

 

Foto: Pano pred občinsko stavbo

Občino je treba razvijati še naprej

Številni veliki projekti so ostali nedokončani oziroma so v teku in jih bo potrebno v naslednjih mandatih zaključiti kot so: dokončanje sanacije kanalizacijskih prečrpališč in čistilne naprave, dokončanje Občinskega prostorskega načrta, dokončanje projekta gospodarska cona, temeljita sanacija vseh občinskih stavb, prenova vrtca in šole, odvodnjavanje po občini se mora nadaljevati in tako naprej.

Izboljšanje stanja

Občino sem prevzela v zelo razdejanem in zanemarjenem stanju. Vse strehe so puščale, vse stavbe so zahtevale nujne sanacije, vse ceste so imele globoke in številne udarne jame. Dokumentacija je bila popolnoma neurejena, nerealna je bila bilanca stanja, neurejen proračun Občine, občinska uprava je praktično imela enega stalno prisotnega. V razsulu je bilo JP Varaš d.o.o., Zavod Koušta v neštetih nepravilnostih. V tem mandatu smo odpravili nujna dela na vseh področjih, vendar nismo uspeli posanirati celotnega stanja. Za to bo potrebnen še vsaj en mandat ali dva.

 

Kam naprej?

Srce vsake Občine je urejena dokumentacija. Urejena Občina pa je osnovna gradbena celica vsake države, tudi Slovenije. Mi se lahko s tem pohvalimo. Moja vizija je vsekakor nadaljevati razvoj občine na vseh področjih po prioritetah, na celotnem področju občine, s sposobnimi ljudmi. Vsekakor pa je potrebno dokončati že začete projekte in razvijati nove, vse v dobrobit občine in občanov.

Video o občini

    Fotogalerija