https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Kako skrbite za svoje duševno zdravje?

10.10.2018 ob 6:05  

10. oktober -svetovni dan duševnega zdravja- je namenjen osveščanju o pomenu skrbi za duševno zdravje.


Kadar smo na svoje duševno zdravje pozorni in zanj skrbimo, sprejmemo tudi odločitve, ki nas ohranjajo v dobri telesni, mentalni in duševni pripravljenosti. Skrb zase pa ne predstavlja le aktivnosti posameznika, ampak tudi širše družine ali skupnosti, ki so usmerjene v ohranjanje ali izboljšanje zdravja ter zdravljenja in preprečevanja bolezni. Svetovna zdravstvena organizacija duševno zdravje opredeljuje kot „stanje dobrega počutja“, v katerem posameznik razvija svoje sposobnosti, se uspešno spoprijema s stresom v vsakdanjem življenju, učinkovito in plodno dela ter prispeva k svoji skupnosti.

Delovno okolje je lahko pomemben dejavnik tveganja, po drugi strani pa lahko duševno zdravje zaposlenih tudi varuje in krepi

Na delovnem mestu so najbolj pereči naslednji dejavniki: naporen delovni urnik z nenehnimi nadurami, nepredvidljiv delovni urnik, večizmensko delo, delo pod pritiskom časa, nezanimivo in ponavljajoče se delo, delo v skupini, kjer ni medsebojnega razumevanja, slabo vodenje delovne skupine idr. Zato je potrebno duševno zdravje obravnavati tudi na delovnem mestu, na katerem povprečno preživimo tretjino dneva.

Možnost strokovne psihološke pomoči v duševni stiski je v okviru projekta »Celovita psihosocialna podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile (NAPREJ) – Zdravo in aktivno v prihodnost!« na voljo kar 11.000 zaposlenim iz vključenih pilotskih podjetij. Zaposleni lahko koristijo brezplačno anonimno pomoč v obliki telefonskih, osebnih in e-svetovanj. 24 ur na dan, vse dni v letu, svetujejo strokovnjaki na področju duševnega zdravja.

V sklopu projekta NAPREJ poteka obširno ozaveščanje in informiranje zaposlenih, delodajalcev in širše javnosti, ki jo lahko spremljate tako na spletni strani projekta www.naprej.eu kot na Facebooku in Twitterju.



    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.