https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Občina Kobilje - Od gasilcev do potokov in defibrilatorja

13.10.2018 ob 8:00  

O Občini Koblije smo že pisali, a vsega nismo uspeli napisati. Tokrat vam predstavljamo nekaj projektov, ki jih je Občina pod vodstvom župana Roberta Ščapa uspela izvesti v preteklih štirih letih. Na dnu članka si lahko pogledate še predstavitveni video o občini.


"Da bi zagotovili ustrezno kvaliteto življenja naših občank in občanov ter bili privlačni za priseljevanje smo bili angažirani na različnih področjih," nam je povedal župan. Nekaj projektov je izpostavljenih TUKAJ.

Ureditev potoka Čebiš z nasipom v Bereku

Zaradi poplav, ki so občino prizadele v letu 2014, smo velik poudarek dali aktivnostim za izboljšanje poplavne varnosti. Tako nam je, predvsem  s pomočjo javnih delavcev, v letu 2015 uspelo sanirati več kot kilometer dolg odsek potoka Čebiš, vendar pa bo s sanacijo potrebno nadaljevati naslednja leta. Za dodatno poplavno varnost pa smo poskrbeli tudi z gradnjo nasipa - zadrževalnika vode v Bereku in sanacijo ter izkopom novih odvodnih jarkov.

Sanacija strehe na telovadnici osnovne šole

Sanacijo kritine smo izvedli po optimalnih stroških, investitor solarne elektrarne je elektrarno demontiral in namontiral na lastne stroške. Vrednost investicije je bila okoli 30.000 €.

Postavitev telekomunikacijskih oddajnikov za mobilni signal

Ob obstoječem Telekomovem oddajniku smo  s podjetjema Telemach in A1 smo dosegli dogovor o postavitvi dodatnih oddajnikov.

Investicija podjetja Paradajz d.o.o. na Kobilju

Podjetje Paradajz d.o.o. je kupilo del zemljišča v obrtni coni za postavitev steklenjakov. Podjetje predvideva v jeseni 2019 pričeti z gradnjo. Ta širitev bo prinesla zaposlitev 5 delavcev.

Legalizacija in ureditev ceste na hribu Sv. Martina

Za pridobitev uporabnega dovoljenja za Pomurski vodovod, je bilo potrebno cesto legalizirati in pridobiti zemljišče v posest občine, saj je bila cesta zgrajena na zasebnem zemljišču posameznikov. Legalizacija in ureditev nas je stala slabih 10.000 €. Zahvaljujem se vsem občanom in občankam, kakor tudi lastnikom izven Kobilja, ki so brezplačno prenesli zemljišča na občino,” še dodaja župan.

Kolesarsko / gozdna cesta

V projekt izgradnje Pomurskega vodovoda smo vključili zaščito trase od Sv. Martina skozi gozd proti Dobrovniku. Tako je cesta projektirana in služi predvsem kot fizična zaščita vodovoda, hkrati pa je uporabna tudi za namene kolesarstva in drugačnega preživljanja prostega časa ter gospodarske eksploatacije lesa.

Kolesarska pot Kobilje – hrib Sv. Martina

V pričetku leta 2019 se bo pričela izgradnja kolesarske poti od pokopališča do drugega desnega odcepa na hribu Sv. Martina. V sklopu projekta sodelujemo z Občinama Lendava in Dobrovnik. Naš del je v sklopu izgradnje celotne kolesarske poti od Lendave, preko Dobrovnika, do Kobilja ocenjen na 120.000 €.

Nabava defibrilatorja

Pomembno napravo, ki rešuje življenja  smo namestili v preddverje občinske zgradbe. Zaradi dostopnosti so prva vrata odklenjena, defibrilator in prostor pa sta varovana s kamero. V prilogi regionalnih novic je tudi kratek opis z navodili za uporabo naprave.

Ureditev trgovinskih prostorov

Imamo moderno in urejeno trgovino s poštnimi storitvami, na katero smo lahko zares ponosni. Res smo si jo izborili preko zbora občanov, vendar danes vsakdo, tudi posamezniki, ki so bili proti izgradnji, priznava, da je to bila dobra in modra odločitev.

LAS – ureditev in izgradnja športno rekreacijskega centra

Po odobritvi projekta v  prvih mesecih leta 2017 smo zaradi administrativnih ovir v mesecu septembru 2018 pričeli s postopki izgradnje. Projekt bo izveden v več fazah, zajemal pa bo energetsko sanacijo stavbe, izgradnjo kegljišča, strelišča, družabnega prostora, parkirišč, prostora za piknike in mali nogomet ter selitev  igrišča. Postavili bomo tudi igrala za otroke, v nadaljnji fazi pa je predvidena investicija v namakalni sistem in razsvetljavo. Ob ureditvi športno rekreacijskega dela bo ločeno tekla še investicija Občine Kobilje, ki bo zajemala sanacijo stanovanjskega dela stavbe za mlade družine.

Energetska sanacija šole

Po sprejemu Odloka o javno zasebnem partnerstvu se je pričel postopek izbire investitorja, ki bo zaključen predvidoma v aprilu 2019, v poletnih mesecih pa je predvidena realizacija skupnega projekta Občine Kobilje z Občinama Veržej in Radenci. Od skupne vrednosti 850.000€, je vrednost investicije na kobiljski šoli 350.000€. Energetska sanacija bo zajemala tudi izgradnjo ustrezne kotlovnice za šolo in večje objekte v centru Kobilja.

Izgradnja igrišča za odbojko na mivki

Igrišče je postalo pravo zbirališče mladih in starejših, ki uživajo v druženju in rekreaciji.

Pomoč Občine pri nabavi vozila za PGD Kobilje

S PGD Kobilje smo sklenili dogovor, da od skupne vrednosti 37.000 € občina v funkciji požarne zaščite sofinancira znesek v višini 10.000€.

Stanovanja namenjena mladim družinam

Da bi negativna demografska gibanja poskusili zaustaviti, se prostori nad trgovino prodajajo na trgu. Na voljo so 3 stanovanja, ciljni kupci pa mlade družine. Dve stanovanji sta v izmeri nekaj več kot 80 kvadratnih metrov in se prodajata za dobrih 16.000€, eno stanovanje je nekoliko manjše, kupiti pa ga je možno za dobrih 13.000€. V stanovanjih je potrebno urediti inštalacije, predelne stene ter kopalnice.

Sanacija mostu

V prihodnjem letu bo, zaradi dotrajanosti in prometne varnosti, most ena izmed prioritet. Zgornja konstrukcija je iz lesa, ob mostu pa bomo postavili segment ograje in nadstreška izveden s tesanjem. Ta detajl bo predstavljal  del tesarskega muzeja na prostem, ki ga bomo zgradili v letu 2019.

Izgradnja avtobusnega postajališča

Avtobusno postajališče bo prav tako ena od prioritet prihodnjega leta, stalo pa bo v neposredni bližini mostu.

Ureditev mrliške vežice

Mrliška vežica je urejena v svojih notranjih prostorih. Potrebuje še dodaten zunanji nadstrešek za namene obreda, ta investicija pa bo umeščena v naslednji proračun.

Projekta o katerih bi lahko pisali še in še pa sta sanacija cest in Kobiljskega potoka

 

Video

Spodaj si lahko ogledate videoposnetek, ki smo ga pripravili o občini. 

    Fotogalerija