https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Kaj imajo skupnega pivo in kampanja za zaščito voda?

11.10.2018 ob 10:00  

Svetovna organizacija za naravo (WWF) skupaj s partnerji začenja kampanjo #ProtectWater za zaščito voda v EU. Kampanja slika temno prihodnost piva, pri proizvodnji katerega je najpomembnejša predvsem kakovostna voda.

Predstavljate si svet, v katerem vaše najljubše pivo smrdi, ima čuden okus in izgleda kot umazana voda. Ali pa, da vam namesto vrčka piva v lokalnem baru postrežejo s skodelico suhega in hrustljavega hmelja. Takšen je scenarij 100 nevladnih organizacij iz EU, ki Evropsko komisijo pozivajo, da zaščiti direktivo, ki ščiti vse vodne vire v Evropi, kot so reke, potoke, jezera, mokrišča in podzemne vode.

S kampanjo želijo tudi spodbuditi Evropejce k sodelovanju v javni razpravi Evropske komisije o direktivi, ki bo potekala do 4. marca 2019. Razprava je edina priložnost za širšo javnost, da izrazi svoje mnenje med procesom vrednotenja direktive, #ProtectWater pa omogoča preprost način, s katerim lahko izrazijo svojo podporo pravnemu okviru, da bo ostal močan in učinkovit.

»Ideja, da bi znižali kriterije za naše vode, namesto da bi se aktivno trudili te dosegati, je popolnoma nerazumljiva. Govorimo ekosistemih, ki podpirajo našo pitno vodo in našo prihodnost. Direktiva je ambiciozna, zato zahteva veliko politične volje in od nove vlade pričakujemo, da se bo aktivno vključila v ohranjanje direktive takšne, kot je,« je povedala Neža Posnjak iz WWF Adria.

Sladkovodni ekosistemi so med najbolj ogroženimi na planetu in tudi v Evropi. V EU kar 60 % voda ni v dobrem stanju, ker države članice dovoljujejo rabe, ki povzročijo trajno škodo, kot so jezovi, neprimerna infrastruktura in netrajnostno kmetijstvo. Države članice so se z direktivo zavezale, da uničevanje ustavijo in dosežejo »dobro stanje« svojih voda najkasneje do leta 2027. To je zato tudi leto, katerega kampanja #ProtectWater navaja za pretek roka uporabnosti dobrega piva.

Okvirno direktivo v prvotni obliki podpirajo tudi pivovarska podjetja, ki jih skrbi za kakovost vode v Evropi v prihodnosti. Priznavajo, da je kakovost piva odvisna od zaščite in trajnostnega upravljanja evropskih vodnih virov. V zvezi s tem pa so podala tudi skupno izjavo, pod katero so poleg številnih tujih podpisane tudi domače pivovarne Vizir, Crazy Duck, Trot, Human Fish in Loo-Blah-Nah.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.