https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Občina Cankova - Vzor sodelovanja

Cankova, 11.10.2018 ob 6:00  

Občina Cankova leži na skrajnem jugozahodu Goričkega, ob avstrijski meji. Združuje 8 geografsko raznolikih naselij in ima približno 2000 prebivalcev. O občini in investicijah smo se pogovarjali z županom Dragom Vogrinčičem. Na dnu članka si lahko ogledate video, ki smo ga pripravili na to temo.


Tudi v Občini Cankova se je v zadnjih letih veliko gradilo, popravljalo, prenavljalo in nadgrajevalo. Projektov je res ogromno, zato smo župana prosili, da izpostavi nekaj najpomembnejših.

Foto: Drago Vogrinčič, župan Občine Cankova

Infrastruktura

Občina Cankova je v zadnjih letih z projekti končala z izgradnjo vodovodnega omrežja in priključila 85 % gospodinjstev, prav tako smo zgradili kanalizacijsko omrežje in priključili polovico gospodinjstev. Racionalna gospodarna politika občine ima dolgoročno razvojno strategijo na vseh področjih. Ko ustvarjamo strokovno relevantne projekte "na zalogo," smo z lastno finančno udeležbo pripravljeni, da se prijavljamo na javne razpise za pridobitev nepovratnih sredstev. Občina je bila uspešna na razpisih za pridobitev sredstev za izgradnjo infrastrukture v romskih naseljih in je tam s svojim deležem zgradila vodovod in kanalizacijo. Občina ima urejene finance, proračun pa porablja racionalno. “Tako sproti plačujemo obveznosti in zagotavljamo lastne deleže za javne razpise za pridobitev nepovratnih sredstev,” je povedal Vogrinčič.

 

Turizem

Poleg izgradnje javnega vodovoda in kanalizacije smo s projekti za razvoj turizma in povezovanja turistično zgodovinskih točk v naših naseljih, lani zgradili I. fazo Turistično-vinske točke v Gerlincih, ki jo bomo povezali z turistično-informacijskimi točkami in počivališči za obiskovalce ter turiste v vseh vaških središčih. S pripravljenimi projekti na področju Las-Leader in Inter-reg želimo nadgrajevati turistično-kulturno-kulinarično ponudbo turističnih kmetij, vinskih kleti, gostišč, pridelovalcev domačega bučnega olja, medu, izdelkov iz sadja, peke domačega kruha, peciva, prodaje mesa in mesnih izdelkov, tako občina podpira podjetništvo na vseh nivojih.

Foto: Novo popotniško počivališče v občini

Gospodarski razvoj

Prav tako imamo pripravljeno poslovno-obrtno cono v velikosti 2 hektarja na Cankovi, ta pa vključuje vso infrastrukturo. Z začetnimi vzpodbudami bomo podprli zainteresirane investitorje, saj občina podpira poslovno-obrtno iniciativo za razvoj podjetništva in obrti ter odpiranje majhnih podjetij in zagon samostojnih podjetnikov. Občinski prostorski načrt je pred potrditvijo in bo omogočal razvoj podjetništva, turizma in gradnjo stanovanjskih hiš za mlade družine. Želimo, da naši ljudje ostanejo doma in z osebnimi ter poslovnimi odločitvami ustanavljajo podjetja v domačem okolju. Smo pred izgradnjo telekomunikacijskega omrežja, ker smo se pred leti priključili projektu Ru-Ne in trenutno je Občina Cankova v projektu izgradnje širokopasovnega omrežja. Občina je pripravila projekte za ureditev Ledavskega jezera za prijavo na evropski projekt Life, ki jih podpira Ministrstvo za okolje.

Foto: Cankova je obmejna občina, ki tesno sodeluje s sosednjo Avstrijo

Ceste in varnost

Gradimo in urejamo občinske ceste v vseh naseljih občine, v zadnjih letih smo skupaj z direkcijo zgradili državne ceste in križišče v Skakovcih, Občina pa je plačala pločnike in ulično razsvetljavo. Z Direkcijo za ceste pripravljamo projekcije za načrte, saj želimo v naslednjih letih nadgraditi državne ceste na relaciji Skakovci-Cankova-Krašči in Cankova-Korovci-Gerlinci-bivši mejni prehod, z pločniki in kolesarskimi stezami.

Foto: Prenovljeno križišče v Skakovcih 

Več o občini Cankova izveste v prihodnje, med drugim tudi o tem kako je postala prva Občina v Sloveniji, ki je uspešno končala večletno prizadevanje za ustanovitev tako imenovane "mikro regije" z občinama iz Avstrije.

Video

Za vas smo pripravili kratki video, ki vam v nekaj minutah pokaže znamenitosti Občine Cankova.


Več fotografij v spodnji galeriji... 

    Fotogalerija