https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Beltincih spregovorili o socialnem podjetništvu in duševnem zdravju

Beltinci, 11.10.2018 ob 13:00  

V okviru projekta »Zaposlitveno-izobraževalni center (ZIC) II Beltinci«, ki ga sofinancirata RS in EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in je bil izbran na podlagi Javnega poziva LAS Pri dobrih ljudeh 2020, ESRR sklad je v ponedeljek, 8. 10., in v torek, 9. 10. 2018, v prostorih Zaposlitveno-izobraževalnega centra (ZIC) Beltinci potekalo dvodnevno predavanje na temo o Socialnem podjetništvu in Duševnem zdravju v skupnosti.


Predavanje je organiziralo socialno podjetje ZRIRAP, Beltinci v sodelovanju z Občino Beltinci, Društvom prijateljev agrarne ekonomike, Zavodom Logarica in Matjaževo kuharijo, ki je tudi poskrbel za pogostitev med predavanjih. Predavanje je vodil Zavod Šentprima, ki deluje na področju socialnega podjetništva v okviru skupine Šentovih socialnih podjetij, preko regijskih teritorialnih dogovorov ter v evropskem okolju preko mednarodnih krovnih organizacij in projektov.

Prvi dan predavanj je bil namenjen temi Socialnega podjetništva v katerem so spregovorili o temeljni definiciji o socialnem podjetništvu, politiki in pravnih določilih ter razčlenili definicijo v današnji družbi z diskusijo. Preko praktičnih primerov so spoznali, kako vpeljati trajnostna načela in oblikovati trajnostni poslovni modela s primeri dobrih in drugih praks. Socialno in zeleno podjetništvo sta zagotovo promotorja trajnostnega razvoja, zato so imeli priložnost tudi preveriti trajnost posameznih poslovnih idej socialnih podjetij. V socialnem podjetju ne gre zanemariti posebne pozornosti ravnanja s človeškimi viri ter ustrezno komunicirati vsebine, storitve in produkte, ki jih socialni podjetniki ponujajo.

Drugi dan predavanj je  bil namenjen temi o Duševnem zdravju v skupnosti v katerem so  se dotaknili predvsem preventivnih ukrepov za promocijo dobrega duševnega zdravja in se dotaknili različnih tehnik za obvladovanje stresa na delovnem mestu, obvladovanja psihosocialnega tveganja na delovnem mestu ter preizkusili eno od tehnik, ki lahko stres lajša t.i. čuječnost. Pozitivna psihologija prinaša nov pogled v načinu pomoči človeku, saj se usmerja predvsem na tisto, kar človek zmore oz. kaj človeku prinaša dobro počutje. Dobro počutje je način življenja, usmerjen k optimalnemu zdravju, blagostanju, v katerem so telo, um in duša integrirani, tako da živi posameznik polno življenje, tako v naravni kot v človeški skupnosti. Je optimalno stanje zdravja in blagostanja, ki ga je posameznik zmožen doseči.

Foto: ZRIRAP

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.