https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Puconcih postavili prvo solarno e-drevo v Pomurju

Puconci, 13.10.2018 ob 6:00  

V petek, 12. oktobra ob 17.30, je v okviru prireditev ob prazniku Občine Puconci potekala otvoritev solarnega drevesa pri Spominskem domu Števana Küzmiča v Puconcih.

Zbrane obiskovalce je najprej ob novozgrajenem solarnem drevesu pri Spominskem domu Števana Külzmiča v Puconcih pozdravil in nagovoril župan Občine Puconci, Ludvik Novak. Občina Puconci tako poleg investicij v obrtno-industrijsko cono, komunalno in cestno infrastrukturo, ter objekte pri vrtcu in Osnovni šoli Puconci v zadnjih letih, nadaljuje z razvojnimi projekti na področju energetike, zelene energije in okoljskega osveščanja.

V  nadaljevanju dogodka sta nekaj več besed o izvedenem energetskem projektu zbranim obiskovalcem povedala Bojan Vogrinčič, direktor Lokalne Energetske Agencije za Pomurje in Štefan Žohar, samostojni strokovni delavec prav tako iz LEA Pomurje. V sklopu projekta RURES, katerega cilj je izkoriščenje potencialov obnovljivih virov energije na podeželju in nuditi podporo političnih odločevalcev v procesu razvoja ter izvajanja energetskih politik, je direktor Lokalne energetske agencije za Pomurje Bojan Vogrinčič, slavnostno predal županu občine Puconci, Ludviku Novaku, v upravljanje solarno e-drevo. V projektu poleg LEA Pomurje sodelujejo še Razvojna agencija Sinergija iz Slovenije in partnerske organizacije iz Nemčije, Češke, Poljske, Hraške in Madžarske.

Solarno drevo se uporablja polnjenje mobilnih telefonov, prenosnih računalnikov in tablic

Solarno drevo je izdelano iz kovinske strukture in ima na zgornjem delu sončne panele namesto vej pravega drevesa. Solarni paneli zbirajo sončno energijo in jo pretvarjajo v električno energijo, ta pa se nato uporablja za baterije, polnjenje mobilnih telefonov, prenosnih računalnikov in tablic. Solarno e-drevo je nameščeno na občinskem zemljišču, v bližini Osnovne šole Puconci in Zelene dvorane. Jeklena konstrukcija je zelo odporna, medtem ko je vsa elektro oprema nameščena v škatli.

Naložba se bo povrnila po 26,5 letih

Celotna investicija vsebuje tri komponente: Solarno e-drevo s štirimi fotovoltaičnimi paneli, pametno zasnovano solarno klop za polnjenje elektronskih naprav ter pametno klop s senco in šestimi fotovoltaičnimi paneli, kjer je nameščena LED-osvetlitev in prostor za sedenje sproščanje ob možnosti polnjenja e-naprav.

Ocenjuje se, da bo s solarnim e-drevesom letno proizvedeno 1,870 kWh (1,87 MWh) električne energije. V 30. Letih bo solarno e-drevo ustvarilo 56,1 MWh čiste in okolju prijazne električne energije. Naložba se bo povrnila po 26,5 letih. Po tem času bo začela investicija ustvarjati prihodke. Na letni ravni se bo s to proizvedeno energijo prihranilo 1.041 kg CO2 (1,04 t CO2) v primerjavi z nakupom te energije.

Skupna vrednost investicije skoraj 20.000 evrov

Vrednost pilotne investicije sestoji iz naslednjih dveh komponent: Solarno e-drevo: 18.450,00 EUR, ter dodatnih del za 1.500,00 EUR - pritrditev e-drevesa na tla z betonom (namestitev). 85 % naložbe je financirano iz programa Evropskega sklada za regionalni razvoj i.e. Interreg Osrednja Evropa in 15 %  financira partner projekta, Lokalna energetska agencija za Pomurje.

V soboto na osrednji slovesnosti Občine Puconci ministrica za infrastrukturo, mag. Alenka Bratušek

Praznovanje 21. občinskega praznika Občine Puconci se bo nadaljevalo v soboto, 13. oktobra ob 11. uri v Kulturni dvorani v Puconcih, kjer bo na osrednji slovesnosti potekala slavnostna seja Občinskega sveta Občine Puconci, s slavnostno govornico ministrica za infrastrukturo, mag. Alenko Bratušek. Na osrednji slovesnosti ob občinskem prazniku Občine Puconci bodo prav tako podeljena priznanja in nagrada Občine Puconci ter priznanje župana.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija