https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Martjancih uredili »Ribnjek«

Martjanci, 15.10.2018 ob 18:50  

V nedeljo, 14. oktobra, je v Martjancih potekala otvoritev  "Ribnjeka". Otvoritev se je pričela v dvorani na ŠRC Martjanci, nato se je dogajanje preselilo v park k ribniku. 

Obnovili območje veliko približno 0,56 ha

Krajevna skupnost Martjanci je kot prijavitelj projekta za ureditev martjanskega »Ribnjeka« uspela na razpisu LAS Goričko 2020.

V projektu so obnovili območje, veliko približno 0,56 ha, ki je zaraslo in ni služilo svojemu namenu. Območje imenovano »Ribnjek« leži neposredno ob kolesarski povezavi Murska Sobota - Moravske Toplice v Martjancih ob Športno rekreacijskem centru, ki predstavlja zbirališče za športno in rekreativno dejavnost otrok, mladostnikov, aktivnejših športnikov, staršev in starejših.

Kot je ob predstavitvi projekta povedal predsednik KS Martjanci Sebastjan Gornjec, je to območje predstavljalo "črno točko", saj je z gradnjo kolesarske steze pred približno desetimi leti postalo urejanje ali koriščenje površin težavno. Pet parcel, ki so bile v privatni lasti, se je zaraslo. Pobuda lastnikov in lokalne skupnosti je bila, da se z odkupom zemljišč in njihovo ureditvijo območju povrne funkcija in uporaba kot je že nekdaj bila.

Z ureditvijo obstoječega naravnega habitata v neposredni bližini gnezda štorkelj želijo pripomoči tudi k temu, da se vzpostavijo optimalni pogoji za gnezdenje štorkelj v prihodnosti. Dolgoročne rešitve so tako ponovna vzpostavitev naravnega habitata, dvig biotske raznovrstnosti in s tem ugodnega vpliva na okolje, možnost razvoja kraja z vidika turizma, lokalnega razvoja in lokalnega gospodarstva, možnost za učenje otrok v vrtcih in šolah iz celotnega Pomurja o naravnih habitatih in njihovem pomenu v lokalnem okolju, medgeneracijsko druženje ob vzdrževanju območja z letnimi vzdrževalnimi deli in zasaditvami ter tradicionalnimi dogodki in delavnicami kot novimi turističnimi programi Turističnega društva Martin Martjanci, vzpostavitev osnovnih pogojev za nadaljnje urejanje območja, da postane pravi »Martjanski Ograd«, možnost ustvarjanja delovnega mesta, samozaposlitve ali povečanega obsega dela zaradi vzdrževanja in urejanja območja – kot trajna potreba.

Območje, ki se je več let zaraščalo, se tako v jeseni prebuja v novi preobleki. Zanimivo bo opazovati rastline in živali, ki bodo človeku v tem idilično urejenem kotičku kraja, začele delati družbo.

Naj bo to točka zbliževanja in združevanja. Zaključek projekta pa naj bo le njegov začetek, je zaključil Gornjec.

Župan Občine Moravske Toplice Alojz Glavač je med drugim povedal, da so Martjanci sedaj tudi po številu prebivalstva drugi kraj v občini Moravske Toplice, saj so prehiteli Bogojino. Izrekel je čestitke za omenjeni dosežek in zaželel, da naj bo ta ribnik služil svojemu namenu.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.