https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Mestna občina Murska Sobota z odmevnimi projekti

16.10.2018 ob 6:00  

Mestna občina Murska Sobota je ena izmed enajstih mestnih občin v Sloveniji. Res ni največja med njimi, vendar pa se lahko pohvali z mnogimi dosežki. Nekaj najodmevnejših projektov, ustvarjenih v preteklih štirih letih, je izpostavil župan občine, dr. Aleksander Jevšek.


Expano

Paviljon Expano je zastavljen kot vstopna točka v Pomurje. S predstavitvijo znamenitosti, turistične ponudbe in poslovnih priložnosti želi navdušiti za nadaljnje odkrivanje in izbiranje med doživetji po meri gosta.

Foto: Župan Mestne občine Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek

Paviljon je nastal kot slovensko prizorišče za svetovno razstavo Expo v Milanu leta 2015, ob Soboškem jezeru pa bo nagovarjal s svojimi vsebinami, gostilnico, turističnoinformacijskim centrom ter interaktivno razstavo lepot in dobrot Pomurja. Zato bo promotor, generator in integrator pomurskega turizma in poslovnih priložnosti. Medtem ko je njegova osnovna naloga, da obiskovalcem približa Pomurje, bo hkrati z drugimi turističnimi ponudniki v občini in regiji skupaj razvijal vsebine, produkte in doživetja, da se izboljšajo kakovost, obseg in raznolikost turističnih doživetij. Projekt je z 82 odstotki vrednosti investicije sofinanciran iz državnih in evropskih razvojnih sredstev (CTN).

 

Soboško jezero

“Soboško jezero razvijamo kot turistični, športni in doživljajski park, saj ob njem nastaja vrsta novih vsebin, kot so plaža, motorični park, prostori za piknike in druženje ob jezeru, prireditveni prostor in sprehajalne poti,” sporoča župan. Po modelu skupnostnega razvoja destinacije želimo v nadaljnji fazi spodbuditi razvoj obstoječe ponudbe športa in rekreacije na jezeru (veslanje, jadranje, surfanje in supanje, ribištvo in ribolovni šport) ter tudi nastanek novih produktov, kot so kampiranje in glamping, učne, izobraževalne in doživljajske poti, adrenalinski park, wake-park in podobno. Projekt je z 78 odstotki vrednosti upravičenih stroškov sofinanciran iz evropskih razvojnih sredstev (CTN).

 

Foto: Prostor za piknik ob Soboškem jezeru

Prenova mestnega središča

Z izvedenim javnim arhitekturnim natečajem mesto dobiva novo, urejeno podobo, da se mestno središče oživi in napolni z novimi privlačnimi vsebinami in dejavnostmi za prebivalstvo in turiste. V tem mandatu je bila izvedena prva faza projekta. Zasajen je nov drevored Martina Luthra in urejena nova ploščad, prenovljena je javna razsvetljava in postavljena urbana oprema. Celovito je prenovljen Trg zmage s prenovo Spomenika zmage, ureditvijo poti, postavitvijo nove urbane opreme, novo javno razsvetljavo ter obnovo zelenic in zasaditve. V naslednjem letu sledi celovita prenova južnega dela Slovenske ulice, med hoteloma Zvezda in Diana. Projekt je s 76 odstotki vrednosti investicije sofinanciran iz evropskih razvojnih sredstev (CTN).

 

Foto: Prenovljeno mestno središče v Murski Soboti


Obvoznica

Izgradnja južne obvoznice je za Mursko Soboto in pomursko regijo zgodovinskega pomena, saj obvoznica prinaša bistveno spremembo prometnih razmer v mestu in celotni regiji.

Prevzela bo namreč večji del prometa regionalnih cest in s tem razbremenila promet v mestu. S tem je omogočen hitrejši, enostavnejši in varnejši dostop v in iz mesta, izboljšana je tudi prometna povezava do avtoceste za promet z Goričkega in iz širše regije. Izvedba južne obvoznice pomeni izvedbo prve faze predvidene obvoznice, ki se bo predvidoma v letu 2020 nadaljevala do krožišča pri Čardi.

Fazanerija

Tudi na področju športa so v tem mandatu poskrbeli za rekordna vlaganja, z njimi pa v veliki meri posodobili športni in rekreacijski park Fazanerija. Na nogometnem stadionu je urejena umetna trava, prenovljene so slačilnice, v izgradnji je razsvetljava stadiona za nočne tekme, izvedena so tudi vsa ureditvena dela za potrebe licenciranja v prvi ligi.

Pričeli so z obnavljanjem letnega kopališča. Pokrili so teniško igrišče, da se omogoči uporaba igrišča v vseh letnih časih in ob vseh vremenskih pogojih. Z razvojem infrastrukture in s podporo športni dejavnosti klubov in društev se bistveno izboljšujejo pogoji za šport in rekreacijo.

Kultura

Mursko Soboto vse bolj oživlja pestro kulturno dogajanje. Tradicionalnim prireditvam v občini se pridružujejo novi dogodki, namenjeni občanom in obiskovalcev Pomurja. Tradicionalni Bogračiadi se je pridružilo več kulinaričnih dogodkov, kot sta Sočna vilica ter Festival prekmurske šunke in gibanice. Festival Soboški dnevi, Soboško poletje, Družinski piknik in Poletna muzejska noč bogatijo dogajanje v toplih mesecih. Mednarodni festival sodobnega plesa Front@ v Mursko Soboto pripelje mednarodno uveljavljene plesne ustvarjalce in mesto umešča kot vzhajajočo prestolnico sodobnega plesa.

Mobilnost

Občina je izvedla številne rekonstrukcije, obnove in preplastitve cest, ob tem pa so se na večjem številu lokalnih cest izvedli številni sanacijski ukrepi, s katerimi je bilo ustavljeno nadaljnje propadanje cest. Med omenjenimi investicijami so:
•    v naselju Murska Sobota Gregorčičeva ulica, Vegova ulica, Čopova ulica, del Ulice Ivana Regenta, Južna ulica, v izvajanju še cestišča na Slomškovi ulici,
•    v naselju Bakovci Ribiška ulica in del Ulice ob potoku,
•    v naselju Krog Plečnikova ulica,
•    posamezni deli cest po naseljih Veščica, Rakičan, Satahovci, Černelavci in Pušča,
•    rekonstrukcija lokalne ceste Nemčavci–Markišavci–Polana (prva faza v vrednosti 267.700 EUR).
•    vzpostavitev montažnih krožišč pri Zvezdi in na Lendavski ulici,
•    ureditev križišča Cvetkove ulice in Lendavske ulice v naselju Rakičan,
•    ureditev križišča Slomškove in Cankarjeve ulice v Murski Soboti (v izvedbi).

Video

Za vas smo pripravili tudi krajši video, v katerem si lahko ogledate vse pomembnejše projekte, ki so se izvedli v preteklih štirih letih in nekatere, ki so še v teku.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija