https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Katere občine imajo v uporabi največji delež kmetijskih zemljišč?

09.09.2019 ob 6:00  

Na spletni aplikaciji Lokalni semafor podnebnih aktivnosti je moč zaslediti podatke o tem, da občina Odranci spada v slovenski vrh v uporabi kmetijskih zemljišč.


Med vsemi kmetijskimi zemljišči v občini se preveri koliko jih je v uporabi in na podlagi tega se določi delež kmetijskih zemljišč izražen v odstotkih. Med vrste zemljišč spadajo trsnice, matičnjaki, drevesnice, oljčniki, vinogradi, sadovnjaki, pašniki in travniki ter njive in vrtovi. Ta obdelujejo kmetijska gospodarstva, ni pa pomembno v čigavi lasti je zemljišče.

 

Odranci na prvem mestu

V Sloveniji ima prav občina Odranci največji delež razpoložljivih kmetijskih zemljišč v uporabi. Ta znaša dobrih 68 odstotkov. Splošno je največji delež slovenskih kmetijskih zemljišč v uporabi v vzhodni Sloveniji.

Še nekaj sosedov

Med državni vrh sodijo še občine Tišina s 66,5%, Turnišče s 65,1%, Križevci s 61,8%, Trnovska vas s 60,7% in Beltinci s 60,3%.

Najmanjši delež 3,8 odstotka

Z najmanjšim deležem kmetijskih zemljišč v uporabi pa se ponaša občina Osilnica. Tam delež znaša le slabe 4 odstotke. Najmanjši delež kmetijskih zemljišč v uporabi je na jugovzhodu in severozahodu Slovenije.

Gozdnatost

Prav občini Osilnica in Odranci sta v Lokalnem semaforju omenjeni kot najbolj oziroma najmanj gozdnati občini. V Osilnici gozd zarašča kar 88 odstotkov površine, v Odrancih pa nasprotno le 6 odstotkov.

Podnebne spremembe in toplogredni plini

Kmetovanje v velikem deležu vpliva na podnebje predvsem z izpusti toplogrednih plinov kot sta metan in didušikov oksid, ob enem pa prispeva k zagotavljanju prehranske varnosti. Za zmanjšanje škodljivih vplivov, ki jih kmetovanje povzroča na okolje, je potreben prehod v trajnostno kmetovanje z upoštevanjem naravnih dejavnikov in ne zmanjševanje površine kmetijskih zemljišč, pravijo na Lokalnem semaforu podnebnih aktivnosti.

Zanimivost

Po oceni Statističnega urada je bilo v letu 2013 v Sloveniji 40 % količine hrane, potrošene v Sloveniji, slovenskega izvora, preostalih 60 % pa je bilo uvoženih.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.09.2019 ob 17:39 DF gost

      Bolj proti Lendavi greš. Bolj je razvito. In obratno. Bolj si na goričkem bolj je zakotno. Ampak za loksuzno vikendico je lepo ker je mirno.

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.09.2019 ob 17:49 gost

      DF IDIOT VSE KOMENTIRAŠ NEUKUSNO, PRIMITIVNO. IZGINI ŽE ENKRAT S POMURCA IN IZ SLOVENIJE, KER TAKO PRIMITIVNEGA BITJA NI NA ZEMLJI. IDIOT.

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.09.2019 ob 20:13 KONJ gost

      Jebo vas kmetijska zemljišča, kjer so ta - je kmeki človek, mislim na preddesetletje. Danes na teh zemljiščih živijo namesto konjev- konji v podobi človeka, pravi kmetavzarji. Država jim pa podari konje v obliki traktorjev, ki rušijo kitajski zid. In kaj imamo mi mali pizdeki, ki smo veliki kot profili na traktorskih gumah?, Eno veliko sranje imamo od države in hudičevih kmetov, ki v povprečju svoje teže presegajo 120%. In potem nam zarukana džava s svojo statistiko obelodani, da so siromaki PREDEBELI= Pa predebeli so kmetavzari skupaj z nekaterimi državnimi "konji"!

      5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.09.2019 ob 19:10 gost

      hehe DF ti tak lažeš kak pes bižij,enkrat maš vikendico v lendavi,te na goričkom,te nevem ge vse nej,na bledu pa v arizoni znankar tudi..tij nemaš za kilo kruha,pa liblansko posebno,ne zmišlavli si,ka od silne lažlivosti že san sebi vrvleš

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.