https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Znižanje veljavnih stopenj DDV?

23.10.2018 ob 18:20  

Vlada Republike Slovenije je na današnji seji vladnega odbora za gospodarstvo sprejela mnenje o predlogu novele zakona o davku na dodano vrednost, ki ga je Državni zbor predložila skupina poslank in poslancev. Vlada predlogu zakona nasprotuje, saj bi pomenil pomembno zmanjšanje prihodkov.


Vlada predlogu nasprotuje

Skupina poslank in poslancev s 1. januarjem 2019 predlaga znižanje veljavnih stopenj DDV, in sicer splošne stopnje z 22 % na 20 % in nižje stopnje z 9,5 % na 8,5 %, ter uvedbo dodatne nižje stopnje v višini 5 % za izbrane dobave blaga in storitev. Znižanje stopenj DDV na raven, kot so bile uveljavljene pred julijem 2013, glede na trenutni proračunski položaj po mnenju vlade ni mogoče.

Leta 2017 so prihodki državnega proračuna iz naslova DDV dosegli približno 3,5 milijarde evrov, v letu 2019 pa bodo po ocenah okoli 3,8 milijarde evrov. Vlada ocenjuje, da bi bili prihodki iz naslova DDV za leto 2019, če bi bila splošna stopnja DDV 20 %, nižja stopnja DDV pa 8,5 %, manjši za okoli 330 milijonov evrov. Znižanje DDV stopenj bi le pri polovici blaga in storitev pomenilo tudi nižje drobnoprodajne cene, pri polovici pa se drobnoprodajne cene ne bi spremenile, ampak bi se na račun tega zvišala marža dobaviteljev, trgovcev in ponudnikov storitev.

580 milijonov evrov letno

Uvedba dodatne nižje stopnje DDV v višini 5 % za izbrane dobave blaga in storitev bi, ob nespremenjeni strukturi porabe, pomenila še dodaten izpad proračunskih prihodkov. Vlada ocenjuje, da bi to torej pomenilo za približno 250 milijonov evrov manj prihodkov iz naslova DDV. Velik del učinka, po ocenah približno 145 milijonov evrov, bi bilo mogoče pripisati uvedbi dodatne nižje stopnje DDV v višini 5 % za tiste dobave blaga in storitev, ki so po trenutni ureditvi obdavčene s splošno stopnjo 22 %, preostalih 105 milijone evrov pa bi bilo mogoče pripisati dodatni nižji stopnji DDV. K temu bi največ prispevalo znižanje stopnje DDV od dobav hrane in zdravil, kar skupaj pomeni 64 milijonov evrov, je zapisano v sporočilu vlade za javnost.

Skupen učinek predloga zakona bi tako znašal približno 580 milijonov evrov letno.

Uvedba dodatne nižje stopnje DDV bi le za posamezna živila (za kruh, moko za proizvodnjo kruha, sir, jajca, sadje in zelenjavo), kot je predvideno v predlogu zakona, pomenila tudi odstopanje od uveljavljenega sistema DDV v Sloveniji, v skladu s katerim je vsa hrana (vključno z brezalkoholnimi pijačami) obdavčena z enotno nižjo, 9,5-odstotno stopnjo DDV, kar bi povzročilo povečanje administrativnih obremenitev gospodarskih subjektov, dobaviteljev raznovrstnih živil, povezanih z dodatnim razmejevanjem živil, obdavčenih s posamezno stopnjo DDV.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.10.2018 ob 18:45 DEBELI FUKJENEC gost

      Lahko bi napisali priimke teh poslancev, ki se tako borijo za koristi kapitalistov! Kaj ste res tako naivni, da mislite, da bi cene padle in bi kupec plačal manj?????? Samo kapitalisti bi imeli več, država pa manj!!!! Zakaj imajo razvite skandinavske države višji DDV od našega? Verjetno ne zato, ker so neumni!!! Da ne bom pisal zopet o tem, kaj se je zgodilo, ko je desna vlada zmanjšala prispevno stopnjo za polovico za pokojninsko in invalidsko zavarovanje!!! Bravo vlada Šarca, ne popustiti pritiskom kapitalistov.

      25 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.10.2018 ob 14:57 SAVAŠ gost

        Pa ka ne veš, ka to pomurci.com vse eden isti piše. Ka majo kapitalisti z znižanjem DDV, idi še malo v šolo se včit. Nemaš pojma pa nakladaš.

        1 8 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.10.2018 ob 21:29 pišta gost

      DDV bi lahko šel višji iz 22 % na 20 % in nižji iz 9,5 % na 10 %. In storitve iz 9,5 % na 10 %. Največ bi pridobili državljani. Država ne bi dolgoročno nič izgubila.

      3 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.10.2018 ob 21:42 DEBELI FUKJENEC gost

        Še eden naivnež več. Vsaj enkrat poglej podatke kakšen DDV imajo razvite države. Ne bi ti čisto nič pridobil, če bi DDV znižali, ker trgovci, gostilničarji in ostali ne bi znižali cen, samo bi njim več ostalo. Kaj je to res tako težko razumeti???????? Kot tisto Neskončno Toninovo blejanje, da bi delavec lahko imel 50 evrov višjo plačo, če bi znižali prispevke pri plačah, ne pove pa ( ali mu pa sploh ni jasno! ), da bi ta isti delavec veliko moral plačati v zdravstvu, šolstvu, ...... da bi bile pokojnine še manjše. DESNIČARJI DRŽAVI NE BI NIČ DALI, OD DRŽAVE PA BI RADI VSE IMELI!!!!!!!!!! NE GRE TO TAKO.

        17 3 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.10.2018 ob 22:47 strelec gost

      Tako je bajsi povej jim kak to gre ti si car ti vse veš, levičarji delajo v dobro za nas, desničarji pa so vsi naciji in nas peljejo v tretjo svetovno vojno-sds,nsi ljudska stranka in sns nas peljejo v vojno in pogubo.Violeta , smc Šarac and companx pa v moderno Venecuelo ali Kubo. Mam prav bajsi napiši. Upam da se končno strinjava levičarji desničarji levičarji desničarji levičarji desničarji, to je tema, ki se ji ti niti eden dan ne moreš izogniti. Jaz pišem z desno roko sem torej desničar.nacist.pobil bi vse žide, črnce levičarje, arapce migrante sktratka vse kaj leze v levo stran. Še hujši sem kot Janša pa Jelinčič skupaj,mater spet je prišel satan v mene in same zlobne besede gredo iz mene, Bajsi telebajski ustavi me prosim, da odneham ti si moja edina rešitev izženi tega desnega satana iz mene prooooooosim!!!!!!!!!!!!!

      3 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.10.2018 ob 12:25 DEBELI FUKJENEC gost

      Norveška, Danska,Švedska,Hrvaška 25%, Finska, Islandija, Grčija 24 %, Irska, Poljska 23 %, Madžarska 27 %!. ZA TISTE, KI NIČ NE VESTE, IN NASEDATE POPULIZMU SDS IN NOVE SLOVENIJE.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.10.2018 ob 14:54 SAVAŠ gost

      Zdaj vidite kakšen medij je www.pomurec.com! Dobro znajo, ka je ta zakon predlagal SDS, pa z niti besedo nej je omenjeno kdo je predlagatel. No čigav je tej medij?, kge ste zdaj vi vsi pametni, ka za Celca pišete bedarije pa samo sovraštvo prodocirate. Če si faca stopi na svetlo, ka mo znali kdo si.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.10.2018 ob 15:00 strelec gost

      Jaz sem strelec-Sovražim leve desne politko in delno bajsija.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      24.10.2018 ob 15:20 strelec gost

      Daj no bajsek, zaj ga pa že malo biksaš. Saj pa ti moje ime vse pove. Lok in puščice imam. Naj te z eno v rit strelim, ka prideš malo k sebi??

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      24.10.2018 ob 15:41 strelec gost

      Verjameš ali ne po horoskopu sem tudi strelec. Samo na tvojem mestu bi bil previden, ka mam taki posebni fetiš. V prostem času se rad grem indijance pa hodim po raznih šumah pa streljam na slepo z puščicami, tak ka previdnost ni odveč, če si slučajno gobar ali pa kostanje pobiraš, pazi, da te kaka moja puščica ne trofi v rit ali bognedaj v bilice.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      24.10.2018 ob 15:51 DEBELI FUKJENEC gost

      Nema problema, samo v mojo 22 centimetrsko bogastvo me ne trufi.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      24.10.2018 ob 16:22 strelec gost

      Boj previden, jaz ti nič ne garantiram, moje puščice letijo vsepovprek na levo desno, gor dol, jaz sem te opozoro, ne bom jaz odgovoren, če te slučajno trofim v tvoj mali pimpek, te si sam si kriv. Povej moj dragi pajdaš telebajsi, kaj ti praviš na novo frizuro oz barvo Nike Zorjan?? Če ni to novica meseca na sobota info te ne vem kaj bi še lahko bilo. To pa je za bruh. Povej bajsi kaj na to temo, zanimle me tvoje mnenje, tu pa tam se celo zgodi ka mava podobno mišlenje, redkogdaj ampak se zgodi, to nemorem zanikati.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      25.10.2018 ob 15:38 DEBELI FUKJENEC gost

      Prenos iz parlamenta na to temo je zdaj na SLO 3.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      25.10.2018 ob 16:50 DEBELI FUKJENEC gost

      Izredno sejo DZ skliče stranka SDS. Njenega večnega predsednika pa ni v parlamentu. Sicer je Janša tako eden izmed tistih poslancev, ki je najmanj v parlamentu. Na sejah DZ je bil edino takrat, ko je iz zapora hodil v parlament - edinstven primer v Evropi!!! K

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      25.10.2018 ob 19:54 DEBELI FUKJENEC gost

      Nov poraz stranke SDS s kaplarom na čelu. IZ PORAZA V PORAZ!!!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      26.10.2018 ob 14:26 DEBELI FUKJENEC gost

      Kakšna stranka je to? Vojščaki napadajo z vso silo, kaplar pa v bunkerju.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      26.10.2018 ob 16:11 DEBELI FUKJENEC gost

      Kakšen general je to, da svoje vojake pusti same in se skrije???

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.