https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Ta pomurska občina je najuspešnejša pri črpanju EU-sredstev na prebivalca

01.11.2018 ob 6:00  

Bližajo se lokalne volitve, zato je vprašanje uspešnosti aktualnih županov več kot na mestu. Pri tem se številni sprašujejo, ali so župani in zaposleni na občinah naredili dovolj za svoje občane? Načrpali dovolj evropskih sredstev? Občine z obrobja, tudi s skrajnega severovzhodnega dela Slovenije so bile pri načrpanih skupnih evropskih sredstvih na prebivalca med letoma 2015 in 2017 zelo uspešna. Najuspešnejša pri tem je bila občina Grad.


Med prvih 20 občin po uspešnosti pri črpanju skupnih evropskih sredstev na prebivalca so uvrščene tudi naslednje občine: Dobrovnik, Apače, Gornja Radgona, Črenšovci, Razkrižje in občina Kuzma. Na vrhu lestvice občin z največ načrpanimi skupnimi evropskimi sredstvi na občino je občina Ljubljana, v tej kategoriji so visoko uvrščene tudi občina Gornja Radgona, občina Grad in občina Ljutomer. Na drugi strani pa ima Pomurje tudi občine, ki se niso ukvarjale s črpanjem evropskih sredstev. To so občina Cankova, občina Gornji Petrovci, občina Hodoš, občina Šalovci in občina Turnišče.

Vir: finance.si

Slovenske občine so, kot navaja siol.net, največ skupnih EU-sredstev prejele v letu 2014 in 2015. Skupna prejeta EU-sredstva občin vključujejo EU-sredstva, prejeta prek državnega proračuna, sredstva, prejeta neposredno iz strukturnih skladov EU ter sredstva, prejeta od drugih evropskih institucij.

Največji EU projekti v Občini Grad

V okviru projekta LASANTE si občina Grad obeta naslednje rezultate. Postavitev polnilne postaje za električna vozila, nakup treh električnih koles, izdelava idejne zasnove povezave ogrevanja z lesno biomaso iz OŠ Grad do občinske stavbe Občine Grad, energetsko svetovanje za občane – en dogodek, brezplačna izvedba anonimnih meritev delovanja peči – 50 gospodinjstev, tisk in distribucija brošur (aktualne možnosti sofinanciranja ukrepov) na vsako gospodinjstvo in 2 x promocijsko – animacijski članek v medijih (internet, TV). 

V projekt gradnje širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij (Pomurski konzorcij) – RuNe je vključena tudi Občina Grad, ki želi v relativno kratkem času zgraditi optične širokopasovne priključke vsem gospodinjstvom in pravnim osebam, ki takšnih priključkov sicer ne bi mogli dobiti saj ljudje živijo na redko poseljenih območjih, kjer ni tržnega interesa obstoječih operaterjev telekomunikacij.

Pojekt Upkač je trajnostno in sistemsko naravnani projekt, ki strmi k ohranju biodiverzitete travnikov, sadovnjakov in obenem zagotavlja gospodarski in družbeni razvoj v čezmejnem območju Pomurja in Porabja. V omenjeni projekt je vključen Javni zavod Krajinski park Goričko s sedežem na gradu Grad na Goričkem, ki se skupaj s partnerji zavzema za vzpostavitev sistema trajnega varstva visokodebelnih travniških sadovnjakov, za oblikovanje združenja obmejnih pridelovalcev sadja in vzpostavitev čezmejne partnerske mreže med različnimi upravljavci območij, kjer potekajo projekti oživljanja travniških sadovnjakov.

Foto:ptice.si

Zavod za upravljanje kulturne dediščine Grad se je v letu 2017 prijavil na razpis LAS Goričko 2020, in sicer na Javni poziv za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja »LAS Goričko 2020« v letu 2017 za sredstva iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Naziv operacije je bil »Z Olijem po vulkanski pokrajini« pod Tematsko področje Varstvo okolja in ohranjanje narave, ukrep Biotske raznovrstnosti in varovanje okolja z zagotavljanjem kakovostne interpretacije naravne in kulturne dediščine ter dejavnosti izobraževanja/osveščanja. Tako se z županijo Cvetko Ficko na čelu (sicer diplomirano inženirko gradbeništva) na občini Grad trudijo "pisati uspešno zgodbo" in sledijo prioritetam, ki jih postavlja Evropska unija.  

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.11.2018 ob 7:08 grinch gost

      Prosim, napišite velotno sliko. Občina Grad je prejela največ sredstev na račun izgradnje vodovoda, kjer je bila nosilka projekta. Tako je denar, ki je bil namenjen za vse občine, ki so sodelovale pri izgradnji vodovoda, prejela obcina Grad, ker je bila nosilka projekta.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.11.2018 ob 8:30 77 gost

      Pregovor, pravi kdor prvi pride prvi melje,Turniška županja je prišla zadnja in ni več mlela,hvaliti se je lahko ampak vrag je narediti,češ kako se po medijih hvali in od hiše do hiše hodi govorit kaj vse je naredila in kaj še bo ampak z te moke ni kruha kot vedno.

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.11.2018 ob 11:20 Nihil gost

        Saj je naredila. Za pravna svetovanja bivših ministrov je ogromno zapravila, to so bile njene največje investicije v mandatu.

        10 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.11.2018 ob 9:13 999 gost

      Turniška županja se samo hvali kaj vse je naredila, v resnici pa ni tako. Spet bo trdila, da ti podatki ne držijo in da smo dobili veliko evropskih sredstev.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.11.2018 ob 11:14 Pomrc gost

        Turniška županja si raje iz občinskega denarja financira kampanjo in plačuje študije, ki občino postavljajo v vrh. Kot vidimo, pa je realnost povsem drugačna.

        11 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.11.2018 ob 9:40 resnicaboli gost

      Cankova 0 EUR. Najbrž ne drži, ker je župan, ne dolgo nazaj našteval mnoge projekte. Ali je pa župan zavajal?

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.11.2018 ob 9:57 lolek gost

      Ali je pa projekte delal v letu 2018, ker podatki zajemajo obdobje 2015 - 2017.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.11.2018 ob 10:41 kapelčan gost

      ka pa te ,,jevšekove,, občine nič ne omejate kot uspešne z EU sredsvti ali pa.........!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      02.11.2018 ob 19:29 SLOVENEC gost

      VSEMU JE ENKRAT KONEC zato pričakujem novo osebo namesto TURNIŠKE OBČINE

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.