https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Zakaj krompirjeve počitnice?

27.10.2018 ob 15:00  

Le še nekaj dni nas loči od pričetka prvih letošnjih počitnic za šoloobvezne otroke in dijake v šolskem letu 2018/19.

 

Šolsko leto je v drugem mesecu in v polnem teku, a šolarji se v teh dneh že veselijo in so v pričakovanju jesenskih počitnic, ko bodo v terminu od 29. 10. do 2. 11. 2018 šole po Sloveniji za en teden zaprle svoja vrata. V času jesenskih počitnic bodo potekli številni dogodki, športne in kulturne prireditve ter delavnice, s katerimi bodo lahko učenci in dijaki koristno in aktivno preživeli teden.

Počitnice so prav tako lepa priložnost za družine ali prijatelje, da se skupaj odpravijo na izlete, potepanja ali raziskovanja bližnjih mest. Tudi različni turistični ponudniki nas v teh dneh vabijo, da zadnje oktobrske dni preživimo v njihovi družbi na izletih, potovanjih ali aktivnem oddihu v termalnih kopališčih.

Ste se kdaj vprašali, zakaj se jesenske počitnice imenujejo krompirjeve?

Razlog sega v preteklosti, ko so šolske počitnice prilagajali potrebam kmečkega prebivalstva in opravil. V preteklosti so namreč učenci imeli počitnice, da so lahko pomagali doma.

V samostojni Sloveniji smo jesenske počitnice uvedli v šolskem letu 1993/94. Izraz "krompirjeve počitnice" pa smo si izposodili iz nemščine, kjer se jesenske počitnice imenujejo Kartoffelferien (die Kartoffel - krompir, die Ferien - počitnice). V Nemčiji namreč začnejo pouk po 15. avgustu in imajo nekje konec septembra počitnice. V drugi polovici septembra in tudi že prej se pobira na njivah krompir, zato v Nemčiji pravijo tem počitnicam krompirjeve počitnice.

    Komentarji

    1. gost
      27.10.2018 ob 16:09 rudi gost

      Zdaj si malo naj učitelji počijejo, kajti 2 meseca sta bila naporna. Potem pa spet za štrajk enih dva tedna bi jim privoščil, pa za novo leto en teden itd. Siromaki tako delajo, da se otroci ne folgajo učiti. Celo ti osnovnošolčki, ko pa ta kmečki rang končajo, pa v srednjh ne vedo, na katerem koncu vzhaja sonce, in koliko mesecev ima leto.

      12 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.10.2018 ob 16:19 DEBELI FUKJENEC gost

        Kdo ti je kriv, da se nisi učil in imaš trdo bučo? Če bi bil bolj pameten, bi lahko bil na njihovem mestu, ki jim ga zelo zavidaš. Zdaj pač moraš švicati in delati 50 ur ali več na teden. VSAKEMU PO NJEGOVI SPOSOBNOSTI!!!

        11 8 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.10.2018 ob 9:37 DEBELI FUKJENEC gost

        Učitelji in ostali hočejo samo tisto nazaj, kar jim je Janševa vlada vzela!!! Vsi nismo hlapci in hočemo v svoji državi dostojno živeti. Če ste pa vi takšni hlapci, da boste tujim in domačim kapitalistom in bogatašem delali za 600 evrov in zraven veselo prepevajte, pa delajte in ne napadajte in žalite ljudi, ki hočejo za svoje odgovorno delo primerno plačilo!!! Če je za tuje orožje ( mi ga v Sloveniji ne rabimo! ) 1, 2 milijardi evrov denarja in imajo delodajalci samo v letu 2017 3,2 milijardi evrov dobička, ga mora biti tudi za primerne plače. Če bi favšija v Sloveniji gorela, Slovenije ne bi bilo!!!

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.10.2018 ob 16:21 DEBELI FUKJENEC gost

      K

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.10.2018 ob 16:22 DEBELI FUKJENEC gost

      Kar se pa počitnic tiče, želim učencem še več počitnic, ker so v šoli preveč obremenjeni.

      14 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.10.2018 ob 18:56 DEBELI FUKNJENEC gost

      Fukič ????????

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.10.2018 ob 20:02 rUDI gost

      debeli fuknjenec, učil sem se toliko, da nisem delal za stroji, na krampu ali lopati, sedaj sem pa zasluženo upokojen. Takrat so šole bile šole, danes so osnovne šole pribežališče grešnikov s školskimi izobrazbami, mislim na pedagoge. Saj sploh nekateri nimajo interesa, da bi koga kaj naučili, ali pa ne znajo. Pet učiteljev poučuje matematiko v enem razredu.

      4 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.10.2018 ob 20:55 DEBELI FUKJENEC gost

        Ne piši o tistem, česar ne poznaš. In ne nakladaj. Če boš vnuka peljal v vrtec, vprašaj vzgojiteljico kakšno plačo ima in koliko otročičkov pride na eno vzgojiteljico. Pa kakšen dan vsi vzemi časa in v bližini šole nekaj časa zadržuj, da boš malo videl, kakšno deco imamo danes.

        7 4 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.10.2018 ob 21:56 kolorado gost

      Nekoč se je krompir za ozimnico sadil v drugi polovici maja in so ga zato pozneje pobirali. Takšen je lažje prezimil. Danes moderni kmetje, če se jim še sploh lahko reče kmetje, tega več ne vedo. Marca posadijo krompir in tekmujejo kdo bo prej. Zato jim ga je že tudi slana ožgala nedolgo nazaj. Seveda se ga hitro znebijo, ker krompir potem roma v posebne hladilnice, kot vse ostalo sadje in zelenjava. Tudi koruza se je pozneje gojila, kot danes. Ker se več ne prisluhne naravi in se dela po svoje so potem rezultati tudi znani. Repa se je pobirala, ko je bil že mraz.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      27.10.2018 ob 23:21 Luka01555 gost

      _--_Poiščite Gola Ženske v vaši soseski tukaj: Huit.Re/Zenske

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      28.10.2018 ob 14:12 rUDI gost

      debeli fuknjenec: 18 otročičkov na sprehodu in 6 -ŠEST -ŠEST - 6, učiteljic zraven. Pa deca privezana za vrvico, kot sužnji, ko so jih peljali v kamnolome. V mojem in upam tvojem času nas je bilo v vrtcu cca.89 in 4 vzgojiteljice!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. A si dijel poanto, če pa danes otroci ne ubogajo, pa vprašaj starše zakaj je tako. Ti takoj odgovorim.: MATI ODPELJE 11- MESEČNEGA SINA, HČERKO V VRTEC, DA POTEM LAHKO ŠPILA KURVARAJ, MOŽ JI DELA, DEDEK PA MAMCA SE PA ŠE POPOLDNE DALJE ZAJEBAVATA S TEM VNUKOM-VNUKINJO.. In ko pride ta ista mamica z otrokom med ljudi, pa ta otrok zajoče, ga PREČUDOVITA MAMICA ne zna, ne zmore, ne ve pol ure potešit, ga spravit do zraka. To je poanta vrtcev, da ne bom govoril, da so tam taki zaposleni, ki so v določeni enoti dobili odpoved, ker z otroci niso vedeli delat, sosednja občina jih je pa ponovno zaposlila. A si spremljal vrtec KENGURUJČEK, a te ni nič streznilo?????????

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.10.2018 ob 15:09 DEBELI FUKJENEC gost

        Človek, v katerem svetu ti živiš? V tem, v katerem jaz živim, tega ni, o čemer pišeš. Če je v vašem selu ena takšna ženska, ki to počne, ne posplošuj to na vse skrbne matere, ki še kako skrbijo za svoje otroke. Če se je kaj slabega dogajalo v enem vrtcu, se to ne dogaja v vsakem vrtcu ! Kaj ni ta vrtec v zasebni lasti, kar desničarji tako zagovarjate??? Ne gledaj več Orbanove - Janševe televizije in ne beri Reporterja in Demokracije in videl boš, da se boš bolje počutil in tudi svet ti bo lepši.

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.10.2018 ob 15:14 DEBELI FUKJENEC gost

        Še to: tudi sam sem gledal 18 malčkov na sprehodu in zraven TRI VZGOJITELJICE, pa nobene vrvice ni bilo zraven. Pač sta šla dva malčka vzporedno in sta se držala za roke. Ena vzgojiteljica spredaj, druga na sredini, tretja na koncu. U kojem zabačenem selu ti živiš ?

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.