https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Projekt »Priprava in implementacija LASANTE PDL«

24.09.2018 ob 15:36  

Lokalna energetska agencija za Pomurje v sodelovanju z Občino Velika Polana, kot partnerja projekta LASANTE PDL, ki je financiran v okviru LAS PDL 2020, organizirata brezplačno »Delavnico na temo obnovljivi viri in učinkovita raba energije s predstavitvijo aktualnih razpisov«, ki bo v sredo 17.10.2018 ob 16.00 v Domu krajanov Občine Velika Polana.


Na delavnici bomo predstavili ključne pristope in možnosti na področju varčevanja z energija in prestopa na izkoriščanje obnovljivih virov energije. Prav tako boste imeli možnost individualnega svetovanje, preveritve ideje,.. saj vam bodo po skupni predstavitvi, na voljo strokovnjaki s področja energetike. Predstavljena, bo tudi možnost pridobitve (ne) povratnih sredstev iz različnih razpisov, ki so trenutno veljavni.

S dokumentom LASANTE, ki v tem obdobju prehaja v zaključno fazo priprave, dobi območje LAS načrt ukrepov, s katerimi se lahko doseže zastavljene cilje, ki bodo prav tako opredeljeni v samem dokumentu – akcijskem načrtu LASANTE.

Istočasno bi radi tudi izpostavili implementacijo enega izmed prvih  ukrepov iz akcijskega načrta in sicer preprečevanje energetske revščine. Zaključujejo se namreč energetski pregledi gospodinjstev in začenja priprava ter sledi predaja urgentnih paketov za prvo ukrepanje (varčne LED žarnice, varčni perlatorji, termostatski ventili…) – paketi so pripravljeni in bodo razdeljeni v gospodinjstvih.

    

Foto: paketi oz. vrečke s pripomočki in poročilom

Prav tako so pripravljene brošure z namenom podpore in svetovanja gospodinjstvom glede URE in OVE. Gre za pripravo osnovnih informacij o možnostih ukrepanja t.j. pristopi in aktualne subvencije na vsako gospodinjstvo na dom.

 Foto: brošure

Operacija zagotavlja tudi finančno neodvisno trajnost uporabe rezultatov, saj je v drugi aktivnosti vključena ključna aktivnost nabave kombija za skupne, organizirane in linijske prevoze, katerega uporaba bo odpravila individualne prevoze posameznih oseb. Kombi bo nabavila občina Velika Polana, ki bo na podlagi analiziranih in pripravljenih predlogov uporabe v obdobju projekta testirala in promovirala uporabo tega kombija. Po zaključku projekta bo občina še naprej skrbela za nabavljeno opremo in jo tudi uporablja v smislu pripravljenega koncepta zniževanja CO2 emisij.

V zadnji aktivnosti je vključena naloga animacije in informiranja vseh treh ključnih sektorjev regionalnega / lokalnega razvoja, tudi ostalih občin, podjetij in prav tako operacija predstavlja možnost kapitalizacije v smislu nadgradnje projektnih rezultatov z naslednjimi projekti ter prenosljivost potenciala zaradi prenosa aktivnosti operacije in rezultatov v druga okolja.

Prav zagotavljanje nadaljnjega izvajanja obravnavane vsebine je rezultat in glavni namen operacije. Vse aktivnosti operacije so naravnane tako, da lahko zagotavljajo trajnost rezultatov po ključu priprava akcijskega načrta => implementacija akcijskega načrta. Ravno tako vse aktivnosti strmijo k povečanju izkoriščenosti endogenih potencialov in znižanje porabe energije. LEA Pomurje bo pridobljeno znanje že samo na podlagi svojega poslanstva uporabljala in promovirala tudi v prihodnosti. Na drugi strani pa koristi, ki jih prinašajo rezultati operacije pri ciljnih skupinah same po sebi zagotavljajo nadaljnjo uporabo/trajnost.

 »Lokalne akcijske skupine akcijski načrt za trajnostno energijo«, je priprava krovnega dokumenta za upravičeno območje LAS PDL, kjer bo na podlagi evidentiranega stanja, pripravljen akcijski načrt za znižanje CO2 emisij. Gre za prenos dobre prakse, ki je razvita pri Evropski Komisiji in se uspešno implementira pri lokalnih skupnostih na območju celotne Evrope. Nekatere občine z območja LAS so že tudi pristopile h Konvenciji županov in pripravile / sprejele občinske strateške dokumente, s predpostavko, kako bodo znižale CO2 emisije do leta 2020 za najmanj 20%. V tem duhu in v tej smeri je smiselno, da deluje tudi celotno območje LAS, saj bomo v okviru priprave izhodišč prvotno izdelali celoten popis stanja rabe energije, potencialov OVE in izkoriščanja OVE – s ključnim orientacijskim podatkom koliko CO2 emisij imamo na letnem nivoju. Še bolj pomembna je naslednja faza dela, ko bomo izvedli analitiko obstoječih programov in ustrezno začrtali smernice za prihodnost. Vsekakor bo pri pripravi akcijskega načrta za LASANTE zagotovljena široka in najvišja participacija vseh akterjev, kot tudi komunikacija in vključevanje interesentov na območju LAS.

Proces dela se bo zaključil s pripravo celovitega energetskega programa območja LAS, ki bo odražal dejansko stanje, realno sliko in potenciale in na podlagi konsenza / kompromisa vključenih akterjev, izoblikovano zeleno mejo izkoriščanja endogenih potencialov območja, kar se bo odražalo v končnem akcijskem načrtu LASANTE. Rdeča nit oz. tudi smernice dela bodo maksimalno znižanje CO2 emisij območja, s tem, da je minimalni cilj 20% do leta 2020.
V želji, da se delo in uporabnost samega LASANTE čim bolj umesti v območje LAS, bo izvedena promocija koncepta, kot tudi konkretna implementacija štirih identificiranih ukrepov iz nabora v akcijskem načrtu LASANTE. Ukrepi so aktivnosti, usmerjene k ciljem LASANTE, vendar bomo v tem delovnem sklopu na pilotnem modelu poskušali predlagati spremembe in ukrepanje za območje občine in v drugem koraku diseminirali model na celotno območje LAS-a – do drugih občin in sicer za naselje Beltinci, naselje Črenšovci, naselje Dobrovnik, naselje Kobilje, naselje Lendava, naselje Odranci, naselje Turnišče in naselje Velika Polana, da bomo dosegli skladen razvoj območja.

Povezave:
Evropska kohezijska politika v Sloveniji (http://www.eu-skladi.si)
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (http://www.mgrt.gov.si)
LAS PDL 2020 (http://www.las-pridobrihljudeh.si)

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.