https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Kdo bi si želel prenovljeno sosesko z več prometa?

Radenci, 25.10.2018 ob 16:12  

Včeraj so v prostorih občine Radenci predstavili projekt, ki zadeva ureditev stanovanjske soseske Radenci - Vas. V okviru trajnostne mobilnosti bo omenjen del mesta Radenci postalo območje prijaznega prometa. Smo lahko na podlagi projektne dokumentacije prepričani, da prenova poteka z namenom posodobitve ceste in umirjanja prometa? Mnogi domačini menijo drugače. 

Zataknilo se je pri širini cestišča, ki naj bi bilo po novem široko 5 metrov. Ločilne črte z obeh strani, 1,5 m proti sredini, naj bi označevale prostor za kolesarje in pešce. Motijo jih tudi krožišča, označena s črtkano črto v istem nivoju kot cestišče. Tamkajšnji stanovalci oziroma domačini so zato sklicali peticijo, s katero ne želijo ustaviti projekta. Po njihovem mnenju tako načrtovana prenova ne bo umirila prometa v tej soseski oziroma ulicah.

Od sedanjih 3 do 3,5 m široke ceste naj bi po novem ulica Gubčeve ceste, Gozdne ceste, Danjkove ulice in Trdinove ulice bile široke 5 m. Trenutno na terenu že potekajo ogled, meritve, sondiranje in druga gradbena dela. Predhodno posvetovanje oziroma sestanek z domačini pred začetkom del v takšnih primerih naj ne bi bil potreben. Na sestanku so predstavniki Razvojnega centra inženiringi Celje in nadzornik projekta, Mitja Žnidarič zaskrbljenim domačinom predstavili vse podrobnosti. Sestanek je sklical na željo tamkajšnjih stanovalcev, predsednik Krajevne skupnosti Radenci, Niko Brus 

Ob tem so se dogovorili za tri nove sklepe:

- umiritev prometa z dvigom vseh treh predvidenih krožišč za maksimalno višino 12 cm,
- leva stran vozišča ostane na isti višini asfalta od trenutnega, desna stran se dvigne po potrebi, višina vozišča naj se ne bi zvišala od obstoječega gabarita ceste, pri tem pa dopuščajo tudi izjeme,
- projekt bo ustrezno predstavljen vsem stanovalcem, ki živijo na zgoraj omenjenih ulicah

Omenimo pa še lahko, da v bližini aktivno širi nova stanovanjska soseska z enonadstropnimi hišami, kjer si stanovalci prav tako želijo umirjen promet in varno sosesko za pešce, kolesarje in druge udeležence v prometu. 

 Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.10.2018 ob 19:38 , gost

      Večina voznikov danes sploh nima več nobene kulture in ne gledajo na nikogar. Vsakemu se gre samo za sebe. Poznam primere, ko so se ceste in ulice posodobile in se je takoj povečala hitrost in tudi število vozil. Občina je postavila table za omejitev, ki jih upoštevajo zelo redki. Edini ukrep je hud ležeči policaj na vsakih nekaj metrov, da odvrne večino voznikov od tiste ceste. Ostale pa prisili, da se peljejo razmeram primerno. Dolga leta nazaj sem v Avsriji videl policiste, da so imeli radar v določenih stanovanjskih naseljih, kjer je povsod bila omejitev 30km/h. Pri nas ga na takih območjih še nisem videl. In tam tudi nisem srečal nikogar, ki bi dirkal in ne bi upošteval omejitve. Zato se bojim, da se bo tudi v Radencih na tem območju zgodilo podobno in je zato strah prebivalcev upravičen. Cesta bo širša in bo takoj hitrost vozil večja in cesta bo privlačnejša in se bo še povečal promet.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.