https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Komemoracija na Kapelskem Vrhu in v Radencih

26.10.2018 ob 10:18  

V petek, 26. oktobra, je na Kapelskem Vrhu ob nekdanji gostilni Dunaj, pod lipo potekala komemorativna slovesnost ob spomeniku padlih aktivistov in borcev iz občine Radenci med 2. svetovno vojno, ki so se je udeležili člani Krajevne organizacije Zveze združenj borcev za vrednote NOB Radenci, Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo iz Gornje Radgone, Policijskega veteranskega društva SEVER za Pomurje in člani iz Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije. Kasneje je potekala še komemoracija v Radencih, kjer so se zbrani poklonili ob spominskem obeležju 2. svetovne vojne ter osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991.  


Slavnostni govornik na Kapelskem Vrhu je bil predsednik Krajevne organizacije ZZB za vrednote NOB Radenci, Darjan Mencigar. Slednji je kljub svoji mladosti suvereno spregovoril o dogajanju med 2. svetovno vojno in zbrane popeljal v čas, ki se ga še mnogi zelo živo spominjajo. Hvaležni in ponosni smo lahko, da smo potomci tako pogumnih ljudi, ki so bili pripravljeni "razkirati" svoja življenja za ta majhen košček slovenske zemlje. 

Slavnostni govornik v Radencih je bil Niko Brus, predsednik OZVVS G. Radgona. Dejal je »res je, da smo imeli na kapah rdeče zvezde, toda uniforme so bile slovenske«, ob tem je izpostavil naslednje »poveljevalo se je v slovenskem jeziku« in dodal »kleli pa smo po srbsko«. Po njegovih besedah so pripadniki Teritorialne obrambe skupaj s slovensko milico osamosvojitelji in ne hrana in material za politične zgodbe sitnih prikrojevalcev zgodovine ter nadaljuje »danes smo tukaj, da obudimo spomin na 10 dnevno vojno za samostojno Slovenijo«, ki je » 25. junija 1991 postala formalno neodvisna s sprejetjem Deklaracije neodvisnosti Slovenije in Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti, ki smo jo slavnostno razglasili 26 junija 1991. Ne smemo pa pozabiti, da se je 26. junija 1991 kot razlaga Brus »še isti dan z izhodom Jugoslovanske ljudske armade iz kasarn reškega korpusa začela agresija nad našo mlado državo«. 

Tukaj v Radencih in na celotnem območju še takratne občine Gornja Radgona in v Pomurju je po besedah Brusa potekalo največ bojnih aktivnosti na celotnem slovenskem ozemlju, padle so tudi prve žrtve. Slednjim je tudi namenjena današnja slovesnost.

Med prodorom kolone JLA 28. junija, pod poveljstvom polkovnika Berislava Popova, od Hrvaške proti Gornji Radgoni, je bil v prodoru in obstreljevanju ranjen takrat 29 letni fant z Janževega Vrha, Alojz Gaube. Med delom pri enem od Radenčanov v novem naselju je po radiju slišal, kaj se dogaja ter se nemudoma napotil proti domu k mami. Umrl je 3. julija, ko je osovražena vojska JLA zapuščala Gornjo Radgono. Na dan, 28. julija pa je bil v Gornji Radgoni smrtno ranjen tudi psiholog in svetovni popotnik Janez Svetina, ki je v svoj objektiv želel ujeti trenutke prodora JLA. 

V Parku osamosvojitvene vojne so za kulturni program poskrbeli učenci Osnovne šole Kajetana Koviča Radenci, na Kapelskem Vrhu so nastopili učenci Osnovne šole Kapela. Polaganje vencev je potekalo tudi pri spomeniku treh talcev v radenskem Gaju.

Za razliko od prejšnjih let se je letos tradicionalne slovesnosti tako na Kapelskem Vrhu kot Radencih udeležilo veliko manjše število ljudi. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.10.2018 ob 19:35 kapelčan gost

      žalostno ..... žalostno paše za tote ka so prišli !!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.10.2018 ob 13:12 neoliberalec gost

      Uprimo se izkoriščevalskim kapitalistom. Z rdečo zvezdo naprej! ( ali pa nazaj) https://siol.net/avtomoto/novice/to-je-nova-avtomobilska-tovarna-na-slovaskem-foto-481427

      0 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.10.2018 ob 16:12 DEBELI FUKJENEC gost

        .... tovarno avtomobilov in motorjev ( TAM ), ki je leta 1986 zaposlovala 8.200 delavcev!!! Ti neoliberalci, s katerimi se tako hvališ, so več kot 30 let za nami, dosegli pa nas ne bodo nikoli!!!

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.10.2018 ob 15:44 xxx gost

      butl

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.