https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Kakšen vpliv ima Slovenija na politiko Evropske unije?

06.11.2018 ob 6:05  

Evropski svet za zunanje odnose (ECFR) je objavil rezultate raziskave, ki odraža, kako vprašani vidijo vlogo svoje in drugih držav članic v EU. Slovenija je glede splošnega vpliva na politiko unije na dnu lestvice.

Slovenija je med 28 članicami EU glede splošnega vpliva države na politiko unije pristala kar na zadnjem, 25. mestu, ki si ga deli še s Hrvaško, Latvijo in Malto. Najbolj vplivne države članice so Nemčija, Francija, Nizozemska in Velika Britanija.

Na 25. mestu je Slovenija tudi v kategoriji najbolj povezanih držav, kjer so manj vplivne le še Bolgarija, Hrvaška in Malta. Najboljši rezultat pa je dosegla v kategoriji držav, ki se borijo za večjo integracijo znotraj Evropske unije, kjer se je uvrstila na 14. mesto.

Slovenija se je med prvo deseterico uvrstila le v kategoriji držav, ki so najmanj razočarale. V raziskavi so sicer spraševali, katera država članica je v zadnjih dveh letih najbolj razočarala in vprašani so izbrali Madžarsko. Slovenijo so uvrstili na 16. mesto oziroma ker si veliko držav deli skupna mesta, na peto mesto od zadaj.

V skupnem seštevku različnih kategorij vpliva in sodelovanja je Slovenija zasedla 26. mesto za Malto ter pred Hrvaško in Ciprom. Prva tri mesta pa so zasedle Nemčija, Francija in Italija.

V raziskavi je ECFR zaobjel mnenje 877 strokovnjakov iz držav članic, ki delajo na področjih evropske politike v vladah, inštitutih in medijih. Slovenski strokovnjaki so v raziskavi največ glasov namenili Nemčiji, Belgiji, Franciji, Nizozemski in Luksemburgu.

    Fotogalerija