https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

VIDEO: Že imate zimske pnevmatike?

07.11.2018 ob 6:05  

Bliža se 15. november, ko morajo imeti naši jekleni konjički zimske pnevmatike oziroma ustrezno zimsko opremo. Priprava na zimo pa nikakor ne pomeni le menjave pnevmatik, na vožnjo v zimskih razmerah se morajo pripraviti tudi vozniki. V Avstriji je zimska oprema obvezna že od 1. novembra.

 

Menjava pnevmatik

Pozimi so vremenske razmere nepredvidljive, zato je potrebno računati in se pripraviti na hitre spremembe vozne podlage. Ker so pnevmatike tiske ki so stalno v stiku z vozno podlago, so prav te zelo pomembne za doseganje visokega nivoja varnosti na cestah.

Od 15. novembra do 15. marca morajo vozila na slovenskih cestah imeti montirane 4 zimske pnevmatike. O izbiri pnevmatik na AMZSju svetujejo tako. “Tisti, ki se veliko vozi po gorskih cestah, naj izbere pnevmatiko, ki je dobra za vožnjo v snegu, tisti, ki se veliko vozi po avtocesti, naj izbere pnevmatiko, ki je dobra za vožnjo na mokri podlagi, ob splavanju.”

Priprava vozila

“Zelo pomembna določba Zakona o pravilih cestnega prometa je še, da morajo biti vozila očiščena,” pravijo na AMZS. Na njih ne sme biti snega, ledu, ki bi lahko padal oziroma se razsipal z vozila, prav tako morajo biti čista vetrobranska in vsa druga stekla, vzvratna ogledala, saj je to edini način, da imajo vozniki zagotovljeno ustrezno preglednost iz vozila.

Poleg steklenih površin je potrebno poskrbeti še za zimsko tekočino v sistemu za čiščenje vetrobranskega stekla, kvaliteten akumulator, delovanje ogrevalno-hladilnega sistema ter podvozje – geometrijo, zaščitne elemente posameznih delov, kot so zglobi krmilnega sistema in pogonskega sklopa.

Foto: AMZS.si

Priprava voznika

Vozniki naj se na pot odpravijo nekoliko prej, če pričakujejo padavine. Prav tako je treba paziti na cestne predele kjer se zadržuje megla ali na cestišče pada listje. Ti so velikokrat bolj spolzki, cestišče v senčni legi pa lahko tudi zmrzne in ostane zmrznjeno, čeprav se temperature drugod dvignejo nad ničlo.

Seveda, je treba vožnjo vedno prilagoditi voznim razmeram. Srečno pot!

AMZS je pripravil informativni video o zimski opremi. Tega si lahko ogledate spodaj.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.11.2018 ob 22:37 . gost

      Kaj pa očiščeni tovornjaki? Velikokrat sem videl v mestu velike kose ledu, ki so v zavoju padli s tovornjaka. A to kdo kontrolira. Očitno ne. Dokler nekoga kos ledu ne bo ubil na pločniku!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.