https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Nadaljevanje priprav za 100. obletnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

Murska Sobota, 07.11.2018 ob 17:00  

V sredo, 7. novembra ob 14. uri se je v sejni sobi Kabineta župana Mestne občine Murska Sobota ponovno sestal iniciativni odbor ob 100. obletnici priključitve Prekmurja k matičnemu narodu ter predstavil priprave in aktivnosti.

Iniciativni odbor za pripravo aktivnosti ob 100. obletnici priključitve Prekmurja k matičnemu narodu, ki mu predseduje prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan, je predstavil priprave in aktivnosti, ki so sicer že nekaj časa v polnem teku. Predsedujoči iniciativnemu odboru, Milan Kučan, je uvodoma predstavil aktivnosti, ki so potekale od zadnje seje odbora. Različni dogodki bodo potekali skozi vse naslednje leto, ko bomo obeležili 100. obletnico priključitve Prekmurja k matičnemu narodu. Odbor je predstavil koncept obeleževanja priključitve, ki ne bo zreduciran zgolj na osrednjo državno proslavo, temveč na vrsto aktivnosti skozi vso leto.

Priprave na »Prekmursko leto 2019«

Koncept obeleževanja je bil sprejet na odboru in potrjen na svetu občin, s katerim so seznanjeni tudi vsi dejavniki na državni ravni. Obeleževanje priključitve se bo začelo s 16. januarjem prihodnje leto, ki predstavlja stoletnico podpisa pariške državne  pogodbe, ki pomeni zgodovinski trenutek priključitve Prekmurja k matičnemu narodu.

Kot je nadalje izpostavil predsednik odbora Milan Kučan, je v konceptu pomembno to, da pogled ni usmerjen nazaj v zgodovino, čeprav se mimo tega ne da, temveč na priključitev Prekmurja, kot tistega dela slovenske države, ki ga od nekdaj odlikuje multikulturnost, aktivno sožitje in toleranca ljudi različnih narodnosti, jezikov, veroizpovedi in prepričanj. Kot tako je  bilo Prekmurje sprejeto k matičnemu narodu.

Sprejet slogan »Prekmurje v srcu« z logotipom

Tretji element koncepta je dejstvo, da obeleževanje priključitve ne more in ne sme biti samo prekmurska proslava, ampak bo vseslovensko obeleževanje priključitve. Prav tako je bil sprejet slogan obeležitve priključitve »Prekmurje v srcu«, komisija pa je izbrala logotip in grafično  podobo, ki bo v kratkem predstavljen javnosti. V kratkem bo tudi vzpostavljena spletna stran, v koprodukciji z RTV Slovenija pa se pripravlja dokumentarni film.

Osrednji dogodek bo državna proslava 17. avgusta 2019

Kot je do sedaj že znano, bo osrednji dogodek obeleževanja priključitve državna proslava, ki bo potekala 17. avgusta 2019 z mašo za domovino v Beltincih. Predvidena sta tudi dva mednarodna simpozija v mesecu maju in novembru 2019. Prvi simpozij bo v organizaciji SAZU, na njem naj bi vsestransko zgodovinopisno osvetlili dogodke pred 100 leti. Drugi simpozij bo izvedla katoliška cerkev, o prelomnih dogodkih pa bodo pripravili razstave po župnijah, ter v cerkvah brali o poti prekmurskih Slovencev. Predvideva se tudi postavitev spomenikov in obeležja najzaslužnejšim osebam v takratnih prelomnih dogodkih za Prekmurje.

Na novinarski konferenci po zaključeni seji iniciativnega odbora so bili prisotni poleg Milana Kučana (predsednik) še Marjan Šiftar iz Šiftarjeve fundacije, Irena Kumer z zavoda za šolstvo, dr. Robert Inhof iz Galerije Murska Sobota, Simona Cizar iz Zavoda za kulturo občine Beltinci, Natalija Cigut, koordinatorka v iniciativnem odboru, Alojz Štajner iz prekmurskega društva generala Maistra in mag. Brigita Perhavec, direktorica soboškega Zavoda za kulturo, turizem in šport.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.11.2018 ob 17:11 majoš gost

      100 let majoša v Gančanaj zadnjega aprila naslednje leto

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.11.2018 ob 17:40 čondraš gost

      Glej malega sivega škrata, še nima miru, bil je proti osamosvojitvi Slovenije, potem je hepan postal predsednik, zdaj pa bi še rad praznoval praznik ki se ga sploh ne tiče., pod njegovim pokroviteljstvom se že od osamosvojitve ropa Prekmurje in se pere državni denar .

      28 36 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.11.2018 ob 20:42 DEBELI FUKJENEC gost

        Ne poznaš zgodovine Slovenije, zato serješ po dobrih in zaslužnih ljudeh, po vseh, ki niso Janševi. Bednik, zavedaj se, da bi imeli klanje in vojno kot so jo imeli v Bosni, če ne bi bilo Kučana in Drnovška. V Google vpiši BRIONSKA DEKLARACIJA in si preberi, ker tega na Orbanovi - Janševi televiziji nikoli ne boš videl.

        27 14 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.11.2018 ob 18:40 strelec gost

      Ne vem kaj ta mali pritlikavi palček z Murgel še išče na prostosti. Aretirati ga in do življenski zapor in to v samici pizdun pritlikavi, ubijalec slovencev.

      19 39 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.11.2018 ob 19:01 gost25 gost

      Ja general Glanzkopf pa je ZAKON a ne????? Bandit

      31 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.11.2018 ob 19:48 Gost gost

      A se lejko zdaj odcepimo po 100 letih balkanskih mafijskih poslov, in prikljucimo avstriji ali madzarski ali smo samostojni. Saj itak vsak 3 prekmurec ze dela v avstriji, tak nede velik sprememb.

      14 23 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.11.2018 ob 20:34 DEBELI FUKJENEC gost

        Nihče te ne ovira, da greš živet na Madžarsko. Madžarska je čisto blizu, še danes si lahko tam. Pot pod noge in uživaj.

        16 5 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.11.2018 ob 20:48 čondraš gost

      škrat bi mogel pred sodiščem odgovarjat za protidržavno delovanje, za predajo slovenskega orožja agresorju.

      14 20 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.11.2018 ob 20:59 čondraš gost

      Debeli, ti si bedak da ga Svet videl ni, Slovenija bi imela stanje kot ga je imela Bosna če bi mejili na tvojo Srbijo, aršloh, torej na agresorja. Bizgec, saj ni JLA napadala Bosne, ampak srbske paravojaške enote, z orožjem ki ga je Srbom podaril Srbov ob odhodu JLA. Ti si resno prava slika lažnjivega levičarja ki se smeši na vsakem koraku in se utapljka v lažeh, še vaša najboljša lastnost, laž in manupulacija sta izveneli, ni čudno da volivce nabirate z novačenjem Ahmedov in Azizijev.

      8 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      07.11.2018 ob 21:03 kapate gost

      Prekmurje v srcu - ha-ha Prekmurje je v glavi kokoši, ne pa v srci. Sicer pa, točneje povedano, Prekmurje je v riti!

      12 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      07.11.2018 ob 21:04 strelec gost

      U čondraš z jezika si mi vzel, to sem jaz hotel napisati, bajsi takih stvari ne razume, zastonj mu tu pridigaš on živi v vojem namišljenem svet v Jugoslaviji, ki je že dolgo ni. Dejstvo pa je, da je palček izdajalec slovenskega naroda. Pa kak si upaš primerjat Drnovška z Kučanom. Drnovšek je za Kučana bil bog in še več kot to, edini sposoben politik slovenskega naroda poleg Jožeta Pučnika.

      11 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.11.2018 ob 21:06 čondraš gost

        Levičarji so v glavnem pijanci, njihove frustrirani otroci pa homoseksualci ali narkomani.

        9 19 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      07.11.2018 ob 21:12 DEBELI FUKJENEC gost

      Čondraš, nehaj pisati bedarije pod dvema vzdevkoma. Ta tvoj zadnji komentar je KAZNIVO DEJANJE. Upam, da bo administrator ustrezno ukrepal.

      7 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.11.2018 ob 21:30 čondraš gost

        Glej ga paranoika, kakšno kaznivo dejanje, veš sploh kaj pomeni kaznivo dejanje ? Kaznivo dejanje je rop, kraja, poškodba, uboj...mojster, od alkohola se ti že čisto kisa v glavi . Resnica pa boli, otroci so se vam uprli, kapitalističnim socialistom in se podali v ekstreme, eni v droge drugi v homoseksualnost ali kakšne druge nenavadne spolne prakse . Pišem kar mi je znano iz sasebnega življenja, kje je tu tebi kaznivo dejanje ? pa ti nimaš 5 razredov osnovne šole narejenem, ne pa da si podjetje vodil.

        7 7 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      07.11.2018 ob 21:31 strelec gost

      Sory bajsi resnica boli, to je res kar je napisal čondraš. Pa močno se motiš, če misliš, da sva z čondrašom ista oseba. Preveri najin ip pa boš ugotovil da nisva niti v sorodu, kaj šele ista oseba. Vem jebe te to, da jih več in ne samo eden nasprotuje tvojim blodnjam.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      07.11.2018 ob 21:35 čondraš gost

      Debeli si malo nervozen, kaj ? Resnica more fajn boleti, ha ?

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      07.11.2018 ob 21:35 strelec gost

      Kaznivo dejanje je storil Janša ko je posilil bajsija. No on je svoje odsedel odslužil kazen, tak da bajsi ne sklanjaj se preveč, da ne bo kje Janša z kakega grma pokukal pa ti zopet nabil v šupak, te boš pa zopet celo leto jokal pa pljuval po desničarjih pa sds.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      07.11.2018 ob 21:41 prekmurje zbudi se gost

      Iz zgodovine znamo , ka se je ta zgodovinski veliki vsenarodni shod odvijal 17 AVGUSTA 1919 V BELTINCIH in nej v Murski soboto ali v Lendavi. Že zaradi nekšne politične higiene bi moral primat glavnih dogajanj ob 100 letnici pripadati BELTINSKI OBČINI in ne kakšni drugi prekmurski občini tudi ne občini Murska Sobota načelu z Jevškom. Tudi zaradi velike razdeljenosti po politični in verski pripadnosti med Prekmurci ne bi smel na čelu iniciativnega odbora biti politik ki prekmurce razdvaja , ampak človek ,ki večino prekmurcev združuje. Recimo kak zgodovinar ali drugi znani Prekmurec , ki prekmurce bolj povezuje med sabo.

      15 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      07.11.2018 ob 21:52 strelec gost

      Recimo Vlado Kreslin. Politika nimamo normalnega v prkmurju. Ali pa kak fimski igralec, mogoče Bagari ali Feri Lainšček. No to so samo moji predlogi, mogoče se najde še kaj boljšega pa se trenutno ne spomnim. Gorazd Žilavec je tudi v redu.

      6 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      07.11.2018 ob 21:54 DEBELI FUKNJENEC gost

      Serjem pa mi wi-fi ne vleče dobro. Pridem nazaj .

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      07.11.2018 ob 21:57 DEBELI FUKNJENEC gost

      Drisko imam , ne bo me nazaj...

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      07.11.2018 ob 21:58 strelec gost

      Hvali ti bajsi, da nas razveseljuješ, brez tebe bi na pomurcu bil živi dolgčas. Z kom pa se naj kregamo če ne z tabo.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      07.11.2018 ob 21:58 DEBELI FUKNJENEC gost

      Driska se malo umirja..če glih koga zanima...

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      07.11.2018 ob 22:02 DEBELI FUKNJENEC gost

      Janez Janša mi je preko emaila poslal virus, zdaj pa imam drisko .

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      07.11.2018 ob 22:13 strelec gost

      Ti frdamani Janez, kaj si to našemu bajsiju naštimal, takoj ga spravi k sebi, ti hudir eden. Bajsi ti pa hitro črno čokolado vzemi pa prepečenec bo boljše, samo na sds pa Janšo ne smeš mislit, ker potem se boš zopet vznemiril, pa se boš še bolj vsral. Fuj, kak levi drek smrdi. A vsi vohate???

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      07.11.2018 ob 22:15 čondraš gost

      Debeli, tebi je virus že dolgo nazaj možgane napadel, virus v debelem črevesju ti je še najmanjši problem, to mine, oni virus ki ga imaš v glavi pa ne bo izvenel :( .

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      07.11.2018 ob 22:32 zgodovina gost

      Zbrišite te odvratne komentarje.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      07.11.2018 ob 22:43 strelec gost

      Eh bajs zdaj pa si užaljen vidiš zdak kak je to, ko smo drugi bobri pa te grizemo, te ti pa ne paše. Ti bi rad druge prcal pa se norca z veh delal, ko pa ti kdo na žulj stopi si pa na smrt užaljen pa ubogi. Pa upam, da ti je driska popustila, nočem, da bop zaradi janše celo noč na wc ju preživel.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.11.2018 ob 23:01 DEBELI FUKJENEC gost

        Jaz se nikoli ne spustim na tvoj prostaški nivo. Komentiram z dokazi v nasprotju s tvojimi lažmi. Mene lahko užali samo pameten človek, kar pa ti nisi in nikoli ne boš.

        1 3 Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      08.11.2018 ob 9:34 strelec gost

      Je pa fajn filing, da sem te sprovocial.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      08.11.2018 ob 9:56 77 gost

      Po 100 letih pa spet pod Madžarsko,ker bi nam bilo 100 krat boljše.

      4 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    27. gost
      08.11.2018 ob 15:35 strelec gost

      Ti, ko praviš, da bi nam bilo pod madžarsko bolje si še dosti bolj fuknjeni kot bajsi telebajski. Tak kak ti je bajsi povedal ti tudi jaz povem, Hungaria je zelo blizu pojdi tja z enosmerno vozovnico in ne vračaj se.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    28. gost
      08.11.2018 ob 17:41 đabuka gost

      Nikan nete šli, oni prijdejo k nam.

      3 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    29. gost
      08.11.2018 ob 19:27 Lendavčan gost

      Najboljši je za žute itak J.Janša ker edino on jih novači z denarjem prodanega orožja katero je zelo pozabljeno.Zakaj pa je še vedno v parlamentu če je bil politični zapornik to je tudi uganka za slovence.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    30. gost
      09.11.2018 ob 9:37 MARKO - MARKEC gost

      Iz zgodovine znamo , ka se je ta zgodovinski veliki vsenarodni shod odvijal 17 AVGUSTA 1919 V BELTINCIH in nej v Murski soboto ali v Lendavi. Že zaradi nekšne politične higiene bi moral primat glavnih dogajanj ob 100 letnici pripadati BELTINSKI OBČINI in ne kakšni drugi prekmurski občini tudi ne občini Murska Sobota načelu z Jevškom. Tudi zaradi velike razdeljenosti po politični in verski pripadnosti med Prekmurci ne bi smel na čelu iniciativnega odbora biti politik ki prekmurce razdvaja , ampak človek ,ki večino prekmurcev združuje. Recimo kak zgodovinar ali drugi znani Prekmurec , ki prekmurce bolj povezuje med sabo. Sicer ne vem ka se ma tu po vsej sili zraven mešati občina M. Sobota pa Kučan, Jevšek in kompanija somišljenikov. 100 letnica pripada Beltincem ge se je to zgodilo, tudi takrat ni bilo poleg stricov iz ozadja ampak so to beltinčani znali sami izpeljati. Sedaj pa se Jevšek in Kučan po vsej sili nezakonito vrivata na " lucki grunt" Še bolj žalostno je da ne Kučan ne Jevšek nista Prekmurca .

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.11.2018 ob 11:35 DEBELI FUKJENEC gost

        Milan Kučan je rojen v Križevcih v Prekmurju. Tudi starša sta bila Prekmurca, zato je Prekmurec!!! Kaj tebi tu ni jasno???

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino
    31. gost
      09.11.2018 ob 18:45 strelec gost

      Kučan je njilaš-izdajalec prekmurcev in slovencev. Na štrik z njim ali pa v samico.

      1 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    32. gost
      09.11.2018 ob 19:13 strelec gost

      Administratora ne on nič nima z tem, samo malega parklja zapret v samico mu dat v roke sveto pismo in rožni venec in naj se pokesa grehov pizdun pritlikavi.

      1 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    33. gost
      09.11.2018 ob 19:45 strelec gost

      Kučko je kučkin sin.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    34. gost
      09.11.2018 ob 22:10 strelec gost

      Ja da je kurbin sin je in bo ostal murgeljski palček.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    35. gost
      10.11.2018 ob 10:39 victor gost

      Kučan ti si naš Janša je pa njihov.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    36. gost
      10.11.2018 ob 17:03 strelec gost

      Tak je Bajsi, Kučan je vaš balkanac jugos, Janša pa naš slovenski patriot, končno se strinjava bajsi.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    37. gost
      29.11.2018 ob 8:16 xyz gost

      Za mene in še za dosti drugih je to 100 let od odcepitve od matičnega naroda, za nas to ni praznik. In ne, ne bom šel nazaj na Madžarsko , ker je s pariško deklaracijo meja prestopila moje prednike in ne obratno. Že vrsto generacij so moji predniki živeli v Prekmurju in tako bo tudi ostalo, moja družina in predniki nismo priseljenci, mi smo avtohtoni prebivalci (seveda poleg Slovencev) te pokrajine, višja sila je pač odločila, da so nas priključili drugi državi in nihče nas ne bo pregnal s Prekmurja, naše domovine.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.11.2018 ob 11:04 BEJLI gost

        Žmaj, mislen ka bomo mogli mi počasi spakuvati kufre pa oditi, ka madžari prihajajo nazaj v Prekmurje, z priseljevanjem pa tudi z nakupom nepremičnin in podjetij...

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    38. gost
      29.11.2018 ob 9:08 RADE gost

      STRELEC TI SI STVARNO PRIMITIVEC JANŠA OROŽARSKA AFERA REFERENDUM O ZAPRTJU TRGOVIN V NEDELJO PREKMURJE BI PRODAL ORBANU TI PA PRED OGLEDALO PA BOŠ VIDEL IDIOTA

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.