https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Zgodovine in trpljenja ne smemo pozabiti

Murska Sobota, 10.11.2018 ob 6:05  

V soboški Pokrajinski in študijski knjižnici je včeraj potekala predstavitev knjige Usoda naših dni, v kateri so zbrane pesmi, razmišljanja in misli Agneze Papež, ki jih je napisala v letih 1942 - 1943 v madžarskem taborišču Sarvar. Knjigo je izdalo Društvo Primorcev in Istranov v Prekmurje, besedilo pa je zbral Stanko Bensa.


V knjigi so zbrana še pričevanja drugih izgnanih Primorcev. Ob spremljavi violine so recitatorke prebrale nekaj besed iz same knjige. Stanko Bensa je poudaril, da se zgodovina ne sme pozabiti, prav tako ne trpljenja, ki so ga doživljali predniki, z njim pa so se strinjali tudi obiskovalci. Dejal je tudi, da želijo predstavljati dejstva in prikazati, kaj so doživljali, predvsem skozi njihove oči, ob tem pa ne želijo nikogar, nobene oblasti obtoževati za karkoli.

V obdobju med prvo in drugo svetovno vojno je tedanja jugoslovanska oblast v sklopu agrarne reforme na območje okoli Dolnje Lendave naselila številne slovenske družine, ki so prihajale predvsem iz Primorske in Istre, od koder so bežale pred nasiljem italijanskih fašistov. Nekaj družin je prišlo tudi iz notranjosti Slovenije, drugod iz Prekmurja ter iz Hrvaške.

Priseljenci so tako dobili priložnost, da zaživijo na novo in si ustvarijo mirno življenje. Vendar pa ni trajalo dolgo, ko se je začela druga svetovna vojna in tako so po priključitvi Prekmurja k Madžarski leta 1941 madžarske oblasti naseljencem zemljo zasegle, junija leta 1942 pa so 600 ljudi iz petih vasi iz okolice Dolnje Lendave internirale v taborišče Sarvar.Zbranim so pokazali tudi knjigo z naslovom Sarvar, v katerem so zbrani rokopisi pesmi in razmišljanja Agnez Papež. Predstavitve se je udeležila tudi njena vnukinja Zorica Skalar.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.11.2018 ob 8:59 zgodovina gost

      Nikoli pozabiti tistih groznih časov. Desničarji ste ponosni, da ste sodelovali z okupatorjem?

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.