https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Preko spleta nakupuje vse več ljudi

13.06.2019 ob 10:00  

Spletno nakupovanje v Sloveniji narašča med osebami v vseh starostnih skupinah. SURS je pred kratkim objavil podatke, ki kažejo, da je več kot polovica anketiranih Slovencev med 16 in 74 let v zadnjih 12 mesecih pred anketiranjem opravilo spletni nakup, od tega pa jih je večina nakupovala pri slovenskih spletnih trgovcih.

Internet je v zadnjih 12 mesecih pred anektiranjem v 1. četrtletju 2018 uporabljalo 81 % oseb, starih 16–74 let, med drugim tudi za spletno nakupovanje. Spletni nakup je opravilo (tj. naročilo ali kupilo izdelek ali storitev prek spleta) 51 odstotkov anketiranih oseb, starih med 16 in 74 let, lani pa je v istem obdobju spletni nakup opravilo 46 odstotkov oseb. Delež oseb, ki so opravile spletni nakup, se je v tem obdobju v primerjavi z istim obdobjem prejšnjega leta povečal v vseh starostnih skupinah.

Delež 16–74-letnikov, ki so v zadnjih 12 mesecih pred anketiranjem opravili spletni nakup, je vsako leto višji in se je v zadnjih 10 letih več kot podvojil.

Prek spleta so v največjem odstotku nakupovali v starostni skupini med 25 in 34 let, kjer je spletni nakup opravilo 77 odstotkov vprašanih. Najmanjši delež pa je bil pri vprašanih med 65 in 74 letom starosti, kjer je nakup opravilo le 17 odstotkov vprašanih.

Največ e-kupcev, kar 46 odstotkov, je prek spleta kupovalo oblačila, športno opremo ali obutev. 35 % jih je kupovalo dobrine za gospodinjstvo (npr. belo tehniko, pohištvo), 21 % dobrine za vsakdanjo uporabo (npr. hrano, kozmetiko), 16 % zdravila, prehranska dopolnila, 15 % računalniško strojno opremo, 13 % elektronsko opremo ali knjige, revije, časopise v tiskani ali elektronski obliki.

Oblačila in dobrine za vsakdanjo uporabo so prek spleta v večjem odstotku kupovale ženske, dobrine za gospodinjstvo ter računalniško ali elektronsko opremo pa v večjem odstotku moški.

Podobno kot v istem obdobju prejšnjega leta je večina e-kupcev (76 odstotkov) v zadnjih 12 mesecih pred anketiranjem opravila nakup pri spletnih prodajalcih iz Slovenije. Glede na isto obdobje prejšnjega leta pa se je zmanjšal delež nakupov pri spletnih prodajalcih iz drugih držav članic EU, medtem ko se je povečal delež nakupov pri spletnih prodajalcih iz držav zunaj EU. Ob tem so pri spletnih prodajalcih iz tujine v večjem odstotku nakupovali moški kot ženske.

Največ spletnih nakupov (31 odstotkov) v zadnjih treh mesecih pred anketiranjem je bilo skupaj vrednih manj kot 50 evrov ali od 50 do 99 evrov. 28 odstotkov nakupov je bilo vrednih od 100 do 499 evrov, 6 odstotkov od 500 do 999 evrov in le 2 odstotka več kot 1.000 evrov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.06.2019 ob 14:02 gost

      Google je plačal za vsak teden na spletu od doma od 4000 do 9000 euros.i so prejeli prvi mesec 20974 € in 29485 € v zadnjem mesecu plače od Googla in delam 2 do 4 ure na dan v prostem času. To je res prijazno do uporabnika in tako sem vesela, da sem izvedela za to. Preberite več na tejj stranii ...... ➤➤➤➤➤➤➤ www.WebJob98.Com

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.06.2019 ob 17:00 čondraš gost

      Spletni nakup ima svoje prednosti, predmet ki ga kupuješ lahko dobiš zaradi široke ponudbe, ceneje kot če bi ga fizično kupil v trgovini. Kje so pa problemi ? Stvari ne moreš videti, ne preizkusiti, ne otipati, ne veš v kakšnem stanju jo boš dobil. Sam imam že toliko negativnih izkušenj z največjim spletnim slovenskim prodajalcem da sem dokončno zaključil z njimi. Od dvkratnih zamud glede dobave naročenega, do poškodovanih naročenih predmetov, ali celo do tega da nisem dobil tega kar sem naročil, ampak nekaj podobnega ( motorno olje ). Tako da kar se tiče vsaj tega spletnega mesta, adijo . Potem je rizik uvejavljanje garancije, kjer se prodajalec izgovarja da se moreš obrniti denimo na proizvajalca , po možnosti Kitajskega( izkušnja, sicer ne moja , z dokaj znano zasebno spletno prodajalno otroških reči ). Potem denimo prodaja pohištva tistih zgolj spletnih ponudnikov, čista zavajanja, znižanja po 70 % cen pa na koncu enaka, za no name C kvalitete proizvajalcev pohištva, kot če bi le to kupil v kakšnem diskontnem centru. Podobno je z velikim ameriško kitajskim prodajalcem ki se začne s črko W. Sama strašna znižanja po 80%, cene realne, če pa je cena smešno nizka, je pa potem poštnina, nič več smešno - visoka. Škoda da denimo ni Amazona za Slovenijo, ali pa Ebay-a. Z Ebayem imam same pozitvivne izkušnje tako z naročili z Nemčije kot z Anglije,s Kitajske malo manj . V glavnem, veliko je nevarnosti za nateg preko spleta, če se malo ne pozanimaš o tem kolikšne so dejansko cene teh lažno znižanih artiklov in o njihovi kvaliteti.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.06.2019 ob 17:14 DF gost

        Nic cudnega saj tebe lahko nategne vsak, ki ima minuto casa. Pametni ljudje nikoli ne kupujemo preko spleta.

        2 3 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.06.2019 ob 6:58 čondraš gost

      DF ...Od kar je zadnjič đouži v tisti debati o policajih povedal kdo si ,lahko povem samo to..smiliš se mi :( .

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.06.2019 ob 10:34 DF gost

        Kdorkoli ze sem, NIHCE ME SE NI NATEGNIL. Tebe pa ze veliko ljudi. Kupis nekaj cesar ne vidis in ne obcutis. Samo bedak lahko to stori.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.