https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Knjižnica igrač med družinami dobro sprejeta

21.11.2018 ob 20:10  

V Pokrajinski in študijski knjižnici potekala predstavitev Knjižnice igrač, ki se je začela izvajati že v januarju. Zbrani iz različnih strok so delili svoje izkušnje preteklih mesecev ter podali nekaj predlagov za izboljšanje.


Pedagoški inštitut je v sodelovanju z različnimi organizacijami v Murski Soboti s pomočjo mednarodne pobude TOY for Inclusion vzpostavil Knjižnico igrač, ki deluje vsako soboto od 10. do 12. ure. Namen knjižnice je družinam z mlajšimi otroki nuditi prostor, kjer se lahko skupaj igrajo in navezujejo stik z drugimi družinami, pri čemer so osredotočeni tudi na povezovanje večinskega in manjšinskega prebivalstva, predvsem so danes veliko besed namenili romski skupnosti.

Poleg igrač, ki si jih včlanjene družine brezplačno izposojajo, dodatno vrednost knjižnici igrač dajo ustvarjalne, kulturne in umetniške delavnice, ki potekajo približno vsaka dva tedna in jih pripravljajo njihovi partnerji: Vrtec Murska Sobota, OŠ I Murska Sobota, Pomurski muzej, Center za socialno delo ter Center za zdravje in razvoj.

S pomočjo evropskih sredstev so zagotovili, da bo pobuda v našem okolju zagotovo še vsaj dve leti, v tem času pa si želijo še obogatiti ponudbo igrač in dejavnosti v knjižnici igrač. Že sedaj pa se lahko tukajšnja Knjižnica igrač pohvali z več kot 100 kakovostnimi igračami, k njim pa prihaja že 51 družin s 75 otroki. Za primerjavo v januarju je bilo včlanjenih 13 družin. Poudarili so, da opažajo, in si želijo tega tudi v prihodnosti, da se sklepajo nova prijateljstva, si otroci širijo obzorja in, da se tudi družine med sabo povezujejo.

Predvsem pa se strinjajo, da je pomembno medinstitucionalno delovanje, ki bi po njihovem mnenju lahko pripeljalo do še večjega uspeha, predvsem pri vključevanju romskih družin in otrok. Projekti in podobne pobude so v romski skupnosti dobro sprejete, vendar bolj ko se dogajajo in izvajajo v njihovem okolju. V prihodnje želijo tudi to spremeniti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.