https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Turnišču predstavili prvi zbornik o občini

Turnišče, 14.11.2018 ob 9:00  

V Turnišču so v torek, 13. novembra, v sklopu praznovanja občinskega praznika predstavili prvi zbornik o občini Turnišče.

Avtorji zbornika, večina jih izhaja iz občine, so predstavili svoja razmišljanja in nove ugotovitve. Predstavitve so se udeležili dr. Andrej Hozjan, Natalija Cigut, dr. Janez Balažic, dr. Gorazd Bence, duhovnik Boris Kučko, Saša Jerič in Jasmina Denša. Poleg njih pa so o občini pisali še Jožef Bence, Ivanka Adlešič Lebar, Milena Raščan in Janja Adanič Vratarič.

Zbornik obsega 160 strani in je skupek zgodovinskega prereza s poudarkom na kulturni in naravni dediščini ter sodobnega časa in umestitve občine Turnišče v njem.

Začne se z zgodovinskim orisom območja občine Turnišče, ki sta ga skupaj pripravila Janja Adanič Vratarič in dr. Andrej Hozjan. Ta služi kot nekakšen uvod in podlaga za druga poglavja v zborniku in zajema vse, kar se je na področju celotne občine dogajalo v preteklih stoletjih.

Jožef Bence, dolgoletni ravnatelj Osnovne šole Turnišče, se je v svojem članku dotaknil razvoja šolstva v Turnišču, ki ima svoje začetke že v prvi polovici 14. stoletja. Milena Raščan pa je predstavila razvoj in organiziranost vrtca v Turnišču.

Nadaljnje je v zborniku podrobneje predstavljena kulturna dediščina. O tej je pisala Natalija Cigut, ki je v članku izpostavila predvsem manj znane kulturne spomenike po vseh vaseh občine, kot so kužna znamenja, etnološke zbirke, spomeniki in druge. Poleg kulturne dediščine pa je v zborniku pisala še o znanih ljudeh občine, tako domačinov kot tujcev, ki so tako ali drugače zaznamovali razvoj občine v različnih zgodovinskih obdobjih.

V zborniku pa seveda ne manjka najpomembnejši in najbolj poznan kulturni spomenik občine Turnišče – Cerkev Marije Vnebovzete oziroma Marije pod logom.

 

Staro župnijsko cerkev v nekdanjem Črncu, današnjem Turnišču, je v svojem prispevku predstavil umetnostni zgodovinar, dr. Janez Balažic. Cerkev je bila zgrajena že v drugi polovici 13. stoletja in jo krasijo freske, ki jih je v 14. stoletju ustvaril Janez Aquila s sodelavci.

Članek dr. Balažica nadaljuje dr. Gorazd Bence, ki v svojem prispevku opiše novi, večji del cerkve, ki je bila leta 2007 imenovana za osrednje romarsko svetišče murskosoboške škofije. Podrobneje o romanju k Devici Mariji, ki vsako leto dosegajo vrhunec na velko mešo (15. avgust), in njegovem razvoju pa je pisal duhovnik Boris Kučko.

Posebej je v zborniku predstavljena tudi cehovska tradicija. Saša Jerič je v svojem prispevku povzela njihovo bogato zgodovino pa tudi nova odkritja še živečih cehov.

Zbornik je zaokrožen s prispevkom Jasmine Denša o občini danes. Ta zajema infrastrukturo današnje občine, zanimive podatke o prebivalstvu, kmetijstvo, industrijo in obrt, poseben poudarek pa je tudi na društveni dejavnosti.

Čisto na koncu zbornika je govora še o naravni dediščini občine. Posebne rastlinske in živalske vrste, ki se pojavljajo v naravnem okolju občine Turnišče, je predstavila Ivanka Adlešič Lebar.

Ob koncu predstavitve je navzoče nagovorila tudi županja občine Turnišče, mag. Vesna Jerala Zver in ob tem povedala: »Imamo izvrstno zgodovino in vso to zgodovino, vso to bogastvo, ki je tukaj lahko rečemo ležalo in še vedno živi med nami vsemi, moramo zapisat in dati na papir ter ga tako ohraniti.«

Na koncu se je občina vsem avtorjem zbornika in pa vsem sponzorjem zahvalila z izvodom zbornika ter cvetjem.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija