https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Bo Zakon o izvrševanju proračuna zarezal v družinske prejemke?

20.11.2018 ob 14:00  

Koalicijski člani Odbora DZ za finance so z ministrom Andrejem Bertoncljem usklajevali novelo Zakona o izvrševanju proračuna za leti 2018 in 2019, s katerim naj bi predvidelo več ukrepov v smeri zmanjševanja pravic na področjih socialne in družinske politike.

Novela zakona o izvrševanju proračuna je potrebna, ker je bil proračun za leto 2019 sprejet že novembra lani, medtem pa je vlada prevzela nove obveznosti za proračun. Zaradi tega bi se lahko izdatki toliko povečali, da Slovenija ne bi več sledila fiskalnim ciljem, h katerim se je zavezala celo na ustavni ravni. Če bodo vsi v sedanjem osnutku zapisani ukrepi potrjeni, se bodo izdatki zmanjšali za nekaj več kot 160 milijonov evrov.

Predlog s katerimi naj bi zmanjšali proračunske izdatke, predvideva, da prihodnje leto pravica staršem do dodatka za veliko družino ne pripada, s čimer bi lahko privarčevali 11 milijonov evrov.

Dodatnih 20 milijonov evrov bi lahko privarčevali, če bi v sedmem in osmem dohodkovnem razredu ukinili izplačevanje otroškega dodatka, še skoraj 10 milijonov evrov pa z omejitvami, vezanimi na socialni status pri državnih štipendijah, navaja zurnal24.

V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) in Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) napovedanim posegom ostro nasprotujejo.

"Ukrepi, ki jih predvideva vlada, so nepričakovani in nedopustni, saj kažejo na to, da namerava vlada varčevati na plečih tistih skupin, ki so najbolj ranljive - na plečih otrok in družin, ki živijo pod ali na robu revščine," je zapisala Darja Groznik, predsednica ZPMS. Ob tem je vlado in vse odločevalce pozvala, naj odstopijo od napovedanih ukrepov na področju socialne in družinske politike.

V ŠOS pa so spomnili, da so že pri prvih varčevalnih ukrepih leta 2012 opozarjali, da so posegi v področje mladih, ki so ranljiva družbena skupina, še posebej škodljivi, prav tako posegi v izobraževanje in znanost.

Ukrep je povzročil precej razburjenja tudi med samimi koalicijskimi partnerji. V SMC so po besedah Cerarja opozorili, da je treba najti rešitve, ki ne posegajo v ranljive ali občutljive družbene skupine, med drugim v družino.

Zdaj se mora koalicija dogovoriti o novih ukrepih, ki bodo zmanjšali obseg izdatkov za leto 2019, te pa zapisati v predlog novele zakona o izvrševanju proračuna, ki ga mora DZ sprejeti še letos.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.11.2018 ob 14:48 mesečev lukec gost

      SMC ne bo dovolil posega v pravice družine. Absolutno pa nobenih posegov ne bo dopsutila LEVICA ! Levica je bila do sedaj tiho, ker so to samo še osnutki in govorice. Vsak tak poskus ne bo šel skozi državni zbor.

      14 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.11.2018 ob 15:08 DEBELI FUKJENEC gost

      NE PIŠITE LAŽNIVIH NOVIC IN NE STRAŠITE LJUDI!!!

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.11.2018 ob 16:02 kapate gost

      Npr. dodatek za veliko družino: kelko slovenskih družin ma vse puno dece oz. što v Sloveniji se najbole plodi, ka te vleče dodatek za velko družino? To van ne kapne, samo cirkus te zganjali!

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.11.2018 ob 16:14 Godžiro gost

      Levaki že delajo .

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.11.2018 ob 16:51 Cigo-migo gost

      Tak mimogrede , najboljše čim več dece namrdati , pa imaš razno ,razne ugodnosti , brez da bi razmišljal , kako jih boš nahranil , oblekel , plačal vrtec , popust za avto in podobno ,če pa si še kakşna manjšina , beri Romi , te pa si tak zmagovalec .

      5 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.