https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes obeležujemo dan spomina na žrtve prometnih nesreč

18.11.2018 ob 14:00  

Tretjo nedeljo v novembru številne države po svetu, med katerimi je tudi Slovenija, obeležujejo Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč.

Ta dan je namenjen spominu na milijone mrtvih in poškodovanih v prometnih nesrečah skupaj z njihovimi bližnjimi, prijatelji, sodelavci in znanci.

Žrtev prometnih nesreč se v Sloveniji letos spominjamo že dvanajstič

Prvo organizirano obeleževanje spomina na žrtve prometnih nesreč je leta 1993 organizirala britanska nevladna organizacija Road Peace. Ob podpori Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč (FEVR) je bil žrtvam leta 1995 posvečen Evropski dan spomina, po pridružitvi številnih držav širom sveta pa pozneje še Svetovni dan.

Leta 2005 je gibanje podprla Organizacija združenih narodov, ki je tudi določila, da bo tretja sobota v novembru obeležena, kot dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Podporo aktivistom pa je leta 2011 podal tudi Evropski parlament.

V Sloveniji Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč obeležujemo od leta 2007, in sicer na pobudo Zavoda Varna pot, skupaj z vladnimi in nevladnimi organizacijami.

Zakaj svetovni dan spomina?

Smrt in poškodba na cesti je nenaden, silovit in travmatičen dogodek, ki pušča dolgotrajen ali celo trajen vpliv. Breme žalovanja in stiske je še toliko večje, ker so številne žrtve mlade in ker bi številne nesreče lahko oziroma celo morali preprečiti.

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč je bil ustanovljen kot odgovor na veliko potrebo žrtev prometnih nesreč po javnem priznanju njihovega trpljenja in izgube.

Dan spomina je pomembno orodje za vladne funkcionarje in vse tiste, katerih delo vključuje preventivne aktivnosti na področju prometne varnosti ali pa odziv na njihove posledice, ker nudi priložnost prikaza ogromnega obsega in vpliva smrtnih žrtev ter poškodovanih na cestah, kot tudi nujnost potrebe po usklajenem ukrepanju za zaustavitev pokola.

Prometna varnost v Sloveniji

Slovenske ceste so od leta 1991 do 2018 zahtevale 7.435 življenj, 282.969 ljudi pa se je v prometnih nesrečah hudo telesno poškodovalo.

V prvi polovici letošnjega leta se je na slovenskih cestah pripetilo 8.774 evidentiranih prometnih nesreč, kar je za 9 odstotkov več kot v istem obdobju lani.

Se je pa ob tem zmanjšalo število prometnih nesreč s telesnimi poškodbami in smrtjo. Do konca meseca junija je letos na slovenskih cestah umrlo 41 udeležencev cestnega prometa, kar je 25 odstotkov manj kot v primerljivem obdobju 2017 in je najmanjše število umrlih v zadnjih 25 letih.

Do konca junija se je hudo telesno poškodovalo 376 udeležencev, kar je za 2 odstotka manj, kot v prvi polovici leta 2017. Povečalo pa se je število lažje telesno poškodovanih, teh je bilo 3.228, kar je 3 odstotke več kot v primerljivem obdobju lani.

Obeleževanje dneva spomina na žrtve prometnih nesreč

Zavod Varna pot že tradicionalno na dan spomina na žrtve prometnih nesreč organizira številne aktivnosti po celotni Sloveniji. Letošnje bodo potekale pod sloganom »Če bi ceste spregovorile« in podsloganom »Prispevajmo svoj delež k izboljšanju varnosti v cestnem prometu«.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.