https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kompenzacije potnikom ob zamudah vlakov bodo v prihodnje večje

23.11.2018 ob 6:05  

Evropski parlament je posodobil uredbo o pravicah potnikov v evropskem železniškem prometu. Obstoječa pravila o pravicah potnikov v železniškem prometu so v veljavi od leta 2009 in zato potrebna prenove, so zapisali v Evropskem parlamentu.

S spremembo pravil želijo izboljšati informacije potnikom o njihovih pravicah, zagotavljati boljšo pomoč ljudem z zmanjšano mobilnostjo, boljši dostop za kolesarje, jasnejšo obravnavo pritožb in večjo kompenzacijo v primeru zamud.

S spremenjenimi pravili bo potnikom na železniških postajah in vlakih na voljo več informacij, ki bodo morale biti natisnjene tudi na vozovnicah. Nova pravila tudi jasneje določajo roke za reševanje pritožb v železniškem prometu.

Podprt je tudi predlog, da bodo potniki v primeru 60-90-minutne zamude vlaka, lahko zahtevali kompenzacijo v višini 50 odstotkov cene vozovnice, če bo imel vlak zamudo med 91 in 120 minut, bo potnikom pripadalo povračilo 75 odstotkov vrednosti, če pa bodo zamude še daljše pa bodo upravičeni do 100-odstotnega povračila.

Do sedaj so potniki, v primeru zamud med 60 in 119 minut, dobili četrtino vrednosti karte, v primeru daljših zamud pa polovico, pišejo na svet24.

Evropski parlament želi s spremembo pravil povečati delež uporabe železnic in kolesarjenja v strukturi načinov prevoza, da bi zmanjšali vpliv prometa na okolje. Zato bi morali prevozniki v železniškem prometu po njihovem mnenju kar najbolj olajšati združevanje potovanj s kolesom in vlakom, zlasti bi morali dati na voljo zadostno število stojal za sestavljena kolesa v temu namenjenih prostorih na vseh vrstah potniških vlakov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.11.2018 ob 9:44 zgodovina gost

      Same neke namišljene pravice za izbrance. Kaj pa ogromno število delavcev, ki morajo delati za plače, s katerimi ne morejo preživeti? Kaj ti delavci nimajo nobenih pravic?

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.