https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Slovensko kulturno-informacijski center obeležil 20. obletnico delovanja

17.11.2018 ob 3:00  
Zveza Slovencev na Madžarskem in Porabje d.o.o. sta v petek, 16. novembra 2018, v konferenčni dvorani Slovenskega doma v Monoštru, organizirala praznovanje 20. obletnice delovanja v Slovenskem kulturnem in informacijskem centru Lipa. 

Slavnostni govornik je bil predsednik zveze József Hirnök, ki je izpostavil ustanovitev centra Lipa. Izpostavil je, da se je leta 1990 ustanovila Zveza Slovencev na Madžarskem, in da je v naslednjih letih  bil podpisan dvostranski sporazum, vključno z dogovorom o slovenski in madžarski manjšini z posebnimi pravicami. Leta 1995 so na skupnem srečanju odborov ustanovili radio, leta 1998 pa sta takratni madžarski predsednik Göncz Árpád in predsednik države Republike Slovenije Milan Kučan odprla slovenski kulturni in informacijski center.

Ob otvoritvi so pri vhodu centra posadili lipo, ki simbolizira prijateljstvo. Prav tukaj so se v zadnjih dvajsetih letih uresničili številčni uspešni dogodki in razvoji. Sicer je delovanje kulturnega centra je odvisno od gospodarskih razmer v obeh državah, vendar ne glede na situacijo so slovenski pripadniki zvesti glede ohranjanja njihove kulture in materinskega jezika ne glede na gospodarsko situacijo.

Govor je nadaljeval namestnik državnega sekretarja na madžarskem Zoltan Fürjes, ki zastopa verske in etnične odnose. V nadaljevanju pa so spregovorili še Olga Belec iz Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, podsekretar, Robert Kokalj, veleposlanik Republike Slovenije v Budimpešti in drugi. 

Na slovesnosti so bili prisotni tudi Matej Andoljšek, vodja Sektorja za sosednje države, Generalni konzul RS Dr. Boris Jesih, Adrienn Ferenci, odgovorna za sosedsko politiko Madžarske, pooblaščenec kabineta in vodja oddelka, Ferenc Marton, predsednik okrožnega sveta železne županije, župan Monoštra,  Gabor Huszar, konzul Madžarske v Lendavi Dr. Zsolt Morován. Prav tako sta bila prisotna tudi Erika Köles, predstavnica slovenske manjšine v madžarskem parlamentu in predstavnik slovenske samouprave, Martin Ropoš.

Slavnostno prireditev so popestrili: Kika Szomi Kralj z klarinteom in skupina Kontraband.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.