https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Poznate podobe svojega domačega kraja?

Ljutomer, 23.11.2018 ob 10:30  

Splošne knjižnice skupaj v Sloveniji ponujajo kar 12 milijonov enot gradiva in jih najdemo v 1000 različnih lokacijah. Na leto obišče splošne knjižnice v Sloveniji 10 milijonov obiskovalcev, toliko, da bi lahko 800x napolnili dvorano Stožice. Po podatkih splošnih knjižnic si vsak član na leto povprečno izposodi 50 knjig. Če bi se nekoliko pošalili višina 50 knjig meri toliko kot en košarkar. Koliko knjig ste si letos izposodili vi?

Splošna knjižnica Ljutomer je v Tednu splošnih knjižnic pripravila številne dogodke. Ponedeljek, 19. novembra je potekala podrobnejša predstavitev Splošne knjižnice Ljutomer, torek, 20. novembra je potekal brezplačen vpis za nove člane in podarjanje propagandnega materiala. V sredo, 21. novembra, smo se udeležili predstavitev brošure Ljutomer, podobe mesta, ki je potekala v tamkajšnji čitalnici. 

Od upodobitev številnih vedut mesta Ljutomer so minila že stoletja. Veduta je italijanski izraz za pogled, razgled in v slikarstvu ali grafiki prikazuje realen posnetek pokrajine ali mesta. Lahko bi dejali, da ohranjene vedute veljajo za dragocen zgodovinski vir. Slika velikokrat pove več kot tisoč besed. Od 17. stoletja naprej so nastajale tudi vedute mesta Ljutomer in okolice. Tukaj so svoje vedute ustvarjali tudi domači mojstri, kot so Huber, Röck, Čeh ter drugi. Veliko zgodovinskih in arhivskih virov za področje Prlekije oziroma mesta Ljutomer ostaja neraziskano in obenem ostaja izziv za mlade generacije. "Svoje zgodbe" pripovedujejo tudi razglednice, s katerimi avtorji vedno znova prikazujejo Ljutomer in vinorodno okolico v najlepši luči. Publikacija Ljutomer, podobe mesta torej prikazujejo "Lotmerk" skozi čas, kakor ga prikazujejo ohranjene vedute. 

Zgoraj je Vrischerjeva grafika, ki prikazuje podoba mesta Ljutomer s severne strani iz leta 1681. V ozadju vedute je poudarjen Doljnji grad (Podgradje), Jeruzalem in dvorec v Železnih Dverih. Spodnja fotografija je nastala pred letom 1914 in prikazuje sejem na Glavnem trgu pred Mestno hišo. Je takšen sejemski vrvež prisoten tudi v današnjem času? 

V galeriji slik si lahko ogledate še druge fotografije razglednic in vedut iz omenjene publikacije. Splošna knjižnica Ljutomer se skupaj s svojimi zaposlenimi vsako leto trudi in zavzema za izdajo publikacij na temo domoznanstva, ki so prostorsko tesno povezane z osrčjem Prlekije in njene širše okolice. Eno takšnih je zagotovo knjižna publikacija Ljutomerski grb ter Lotmerk, Prleki in gorice. Ob tem naj povemo, da od 1. oktobra do 15. aprila poteka Bralna značka za odrasle s katero želijo spodbuditi bralne navade in opozoriti na izbor kakovostnih knjižnih enot. V okviru Tedna splošnih knjižnic bo v Splošni knjižnici Ljutomer potekala še čajanka z zanimivim potopisnim predavanjem ter priložnostna razstava na temo "Dan modrih knjig". Več o dogodkih najdete TUKAJ.  

 Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.11.2018 ob 11:21 Stanovalka gost

      Oh kako čudovit trg smo imeli. Trenutno je na trgu koncert dekleta iz Trbovelj, ki ima samo kitaro in poje, in ki je naredila odlično oživitev trga. Čudovito, vsaka čast.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.